InternationelltHästen som reds internationellt av en svensk ryttare med plats i en av de unga landslagstrupperna fick flera rapp under pågående ritt. Något som är godkänt enligt det internationella tävlingsreglementet men hade lett till uteslutning i Sverige. "Vi ser allvarligt på det här", säger SvRF:s sportchef Andrea Barth som också berättar hur förbundet kommer att hantera frågan.
Samtal för landslagsryttare efter piskincident

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Det var på en tvåstjärnig hoppning i Europa nyligen som en svensk hoppryttare i ett av de unga landslagen använde sitt spö på ett sätt som inte är tillåtet enligt Svenska Ridsportförbundets regelverk.
I min värld har ryttaren brustit och gjort fel, även om det inte är ett brott mot FEI:s regelverk.
Henrik Lannér.
Ekipaget fick ett stopp tidigt i banan. När ryttaren sedan började förbereda sig själv och hästen för att hoppa hindret igen gav ryttaren sin häst tre snabba, kraftiga rapp med spöt. Hästen fick också ett lättare slag i samband med att den hoppade av mot hindret.
Därefter red ryttaren förbi nästa hinder och uteslöts ur tävlingen.
När Svenska Ridsportförbundet fick kännedom om händelsen kontaktades Ground Jury, GJ, för den aktuella tävlingen, och i ett skriftligt svar redogör GJ för sin syn på händelsen: ”Ryttaren lämnade arenan efter att blivit utesluten utan några problem. För Ground Jury fanns det ingen anledning att utesluta ryttaren eller ge hen en varning för misshandel av sin häst.”
Tre spörapp tillåtet
Ryttaren har alltså inte gjort sig skyldig till något brott mot FEI:s regler när det gäller spöanvändning, där det är tillåtet att slå hästen med spöt tre gånger i rad.
Incidenten filmades och landslagsledningen har tittat på filmen:
– I min värld har ryttaren brustit och gjort fel, även om det inte är ett brott mot FEI:s regelverk. Jag anser att det var olämpligt och en för hård bestraffning, säger Henrik Lannér som är en av landslagsledarna i hoppning.
Hade samma sak hänt i Sverige under en tävling som lyder under svenskt reglemente hade det dock varit uteslutning eller avstängning som gällt. Enligt svenska TR tillåts spöanvändning max två gånger under en ritt, och då ska det handla om att ryttaren ”anvisar hästen genom en lätt petning med spöet på bogen eller bakom sadeln”.
– Det är klart att vi ser allvarligt på det här, säger SvRF:s sportchef Andrea Barth.
Samtal och dialog
Efter förra årets olika uppmärksammade incidenter med unga landslagsryttare har SvRF fått en viss rutin när det gäller att hantera besvärliga och känsliga frågor och kommit fram till att samtal och dialog ofta är den bästa vägen framåt – särskilt när det gäller unga ryttare.
– Vi har tagit lärdom och har haft dialog mellan de aktuella ungdomarna i incidenterna förra året och har hittat sätt för gruppen att komma framåt, säger Henrik Lannér
Den erfarenheten plockas fram även i det aktuella fallet.
– Vi ska nu ha uppföljande samtal med både ryttare och målsman, säger Andrea Barth som också berättar att SvRF har beredskap för att den aktuella ryttaren kan drabbas av hat och kanske till och med hot i sociala medier.
Fakta
FEI:s regler om spöanvändning
All överdriven användning av spö bedöms som ”abuse of horse”, misshandel av häst. Exempel på överdriven spöanvändning listas hos FEI och där ingår bland annat:
En häst ska aldrig bli slagen med spö mer än tre gånger i rad.
Om det blir sår av spöt anses det alltid vara överdriven användning.
Spö får inte användas efter uteslutning.
En ryttare som missbrukar spöt ska uteslutas ur klassen och kan få böter och olika slags varningar.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på