Sport
30 oktober 2017 17:24

Sandkonflikten hotade stoppa EM

SandstormHela EM-veckan i Göteborg kunde ha gått om intet som en följd av en domstolsprocess kring underlaget. I stället för ett inställt EM valde Got Event att ta böter på 600 000. Nu väntar också ett skadeståndskrav från företaget som förlorade upphandlingen av underlag.

Sandkonflikten hotade stoppa EM
Konflikter om underlaget inför EM i Göteborg höll på att stoppa hela evenemanget (arkivbild). Foto: Lottapictures

De senaste veckorna har Göteborgs-Posten avslöjat turerna kring upphandlingen av underlag till de olika EM-banorna. Nu har tidningen Ridsport granskat alla handlingar i processen som kunde ha lett till att EM inte gick att genomföra.

Alltihop startade i slutet av 2016 då EM-arrangören Got Event bjöd in fyra leverantörer att skicka in underlag för testning av underlagsexperten Lars Roepstorff. Tre av underlagen klarade testerna, och två leverantörer lämnade sedan offert, De Grondslag och Expåra.
Expåra lade ett bud på 5 900 000 kronor och De Grondslag lade ett bud på 6 230 000 kronor. Summorna finns i dokumenten i rättsprocessen mellan De Grondslag och Got Event, som tidningen Ridsport gått igenom.

Enligt De Grondslags advokat Martin Vildhede hade De Grondslag dock inte fått all information som behövdes för att komma med ett korrekt anbud. Det var bland annat inte klart hur mycket underlag som skulle levereras.
Det var bara ett av alla problem med förfarandet. När Expåra vann upphandlingen skickade nederländska De Grondslag en begäran om överprövning till förvaltningsrätten.
−Problemet var att det var fel från början. Det gjordes ingen offentlig upphandling utan en otillåten direktupphandling, säger De Grondslags advokat Martin Vildhede till tidningen Ridsport.

Överprövningen ledde till att förvaltningsrätten drog i bromsen och beslutade att Got Event inte fick skriva avtal förrän domstolen hade granskat ärendet.
Detta var i april, med bara fyra månader kvar till EM i augusti.
Hela processen var därmed igång för sent för att det skulle finnas utrymme för en överklagningsprocess, menar Lotta Nibell, vd för Got Event.
−Som kommunal aktör ska vi givetvis göra allt rätt, men här var vi också en EM-arrangör som arbetade under tidspress. Vi hade ett möte med FEI i januari, då vi fick reda på alla tekniska förutsättningar, och dessförinnan kunde vi inte påbörja våra processer, säger Lotta Nibell.

De Grondslags advokat Martin Vildhede är av en annan uppfattning.
−Om de snabbt hade utlyst en riktig upphandling så kunde allt ha blivit klart i tid i alla fall. De Grondslag hade kunnat lösa uppgiften även om de hade fått kontraktet först i juli, säger han.
−Jag tycker att det är anmärkningsvärt att ett kommunalt bolag inte har bättre kontroll på hur man genomför upphandlingar, fortsätter han.

Men som läget nu var kunde ju De Grondslags begäran om överprövning ha stoppat hela EM. Vad hade det inneburit för din klient?
−Den som överprövar ett beslut kan aldrig stjälpa någonting. Den upphandlande myndigheten kan alltid välja att fortsätta med avtalet ändå, precis som man också gjorde, säger Martin Vildhede.

Fakta

Här gjorde Got Event fel

Använde mellanhand Got Event tog hjälp av Lars Roepstorff för att bedöma de olika leverantörerna och trots att han inte tog betalt räknas han som en mellanhand, som borde ha upphandlats antingen separat eller gemensamt med underlaget
Ingen annonsering Huvudregeln är att en upphandling ska annonseras och det finns inga uppgifter om att så har skett.
Tecknade avtal mot rättens beslut Got Event tecknade avtal med Expåra 24 juli trots att förvaltningsrättens beslut om att inga avtal fick ingås fortfarande gällde.
LOU Lagen om offentlig upphandling innebär att kommuner och andra offentliga myndigheter måste följa ett visst regelverk när varor eller tjänster för över 1,9 miljoner ska upphandlas.

Expandera

En månad före EM hade förvaltningsrätten fortfarande inte kommit till något beslut om upphandlingen, och då fattade Got Events styrelse beslut att ändå skriva avtal med Expåra.
Utan underlag hade det inte blivit något EM, något som skulle leda till ”orimliga och oproportionerliga följder för Got Event, Göteborgs stad, FEI och andra intressenter”, skriver Got Events juridiska ombud till förvaltningsrätten. Det beslutet innebar att Got Event också drog på sig en konkurrensskadeavgift på 600 000 kronor.

Först när EM dragit igång, den 24 augusti, kommer förvaltningsrättens beslut. Rätten konstaterar att det finns förutsättningar för att bevisa att avtalet är ogiltigt, men att ett sådant besked när EM redan är igång ”skulle få både orimliga och oproportionerliga följder” skriver förvaltningsrätten som därmed lånar Got Events formuleringar.
Förvaltningsrättens beslut blir att avtalet mellan Got Event och Expåra trots allt ska få bestå.
Nu kommer De Grondslag att begära skadestånd från Got Event. Vilka summor det handlar om vill Martin Vildhede inte gå in på.
−Men min bedömning utifrån förvaltningsrättens beslut är att vi har goda grunder för skadeståndsanspråket.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 99 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden