Träningstips
24 juli 2014 08:25

Sätt igång din häst efter betet

En bra grundkondition är nödvändig för att hästen ska kunna prestera och tycka att träningen är rolig. Så här kommer du igång igen efter sommarbetet med hjälp av några enkla konditionsövningar.

Sätt igång din häst efter betet
En stor rundbana passar perfekt till intervallträning.

Vid konditionsträning tränas hästens hjärt- och lungkapacitet till att klara av större uppgifter. Konditionsträningen är därför ett viktigt inslag i den allsidiga träningen för att få en uthållig häst som orkar mer. Ett av de vanligaste sätten, och faktiskt ett av de effektivaste, är att konditionsträna hästen med hjälp av galoppintervaller. Stora fält eller långa grusvägar lämpar sig perfekt till intervallträning om underlaget är bra.

Efter en ordentlig uppvärmning låter du hästen galoppera i ett balanserat tempo under två minuter, följt av en skrittpaus på två minuter. Ungefär fyra upprepningar av intervallen brukar vara lagom, men för den riktigt otränade hästen kan det räcka med kortare galopptid i början. Hastigheten och antalet upprepningar kan utökas efterhand när hästen blir mer tränad.

Hästens maxpuls är ungefär 180-240 hjärtslag per minut. Vid intervallträning vill man att hästen kommer upp i en puls på omkring 200 slag per minut för att träningen ska ge bästa effekt. En pulsmätare används ofta av distansryttare för att hålla koll på hästens puls och är ett bra hjälpmedel vid träningen. Var noga med att skritta av hästen ordentligt på långa tyglar tills den varvat ner och återhämtat sig i både puls och andning.

Konditionsträning ger ofta snabba resultat och redan efter några veckor bör du märka skillnad på din häst att den orkar mera.

Backträning är också ett väldigt effektivt sätt att träna hästens kondition och styrka. Att klättra i backar stärker både fram- och bakbensmuskulaturen om det utförs på rätt sätt. Skritt och trav i backen tvingar hästen att ta i lika mycket med sina bakben, så var noga med att inte låta den rusa upp i galopp för att få övningen överstökad. Om du har en lång och lätt sluttande backe kan den med fördel användas för galoppintervaller för att höja konditionen ytterligare. I nedförsbackar är det lämpligt att lägga in några halter för att hästen ska samla sig och lägga sin tyngd på bakbenen. Passa på att stämma av så att hästen lyssnar på dina kommandon när ni är ute i terrängen, den ska vara lika lydig utomhus som den är i ridhuset.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden