Sverige
14 februari 2021 13:28
Ridsportplus

”Se hästen som en häst – inte 
en bebis”

StafettpinnenStafettpinnen är serien där en ridsportprofil svarar på aktuella frågor. Nu är turen kommen till hovslagaren Björn Berg, som tycker bland annat tycker att hästägaren ska se hästen som en häst och inte en bebis eller en människa.

”Se hästen som en häst – inte 
en bebis”
Hovslagaren Björn Berg. Foto: Veronika Isaksson

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

I Ridsport nummer 1/2021 svarade Victoria CarlerbäckJosefin Blom Lugns frågor. Sedan skickade hon pinnen vidare till hovslagaren Björn Berg.

Hur går det med forskningen och dina projekt?
– Det går lite långsammare nu, allt ligger halvt på is på grund av corona. Jag fortsätter med Trans Hoof-projektet, som går ut på att mäta inuti hoven utan att behöva skära sönder den. Min masterutbildning på Royal Veterinary College handlar om fölkorrigering vid valgus karpus, hur extensionen som läggs på hovarna ska få maximal effekt. Jag testar också ett nytt system för gånganalys vid Halmstads högskola, och är med i Öllöv-skons advisory board.

Hinner du sko något?
– Ja då, jag har ju hela nätterna och helgerna på mig!

Är din forskning användbar för den stora massan?
– Ja, det är målet. Idén är i alla lägen att kunna underlätta för the horse shoeing industry, som det heter på engelska. Alla behöver inte forska och räkna, vi ska kunna ge enklare riktlinjer för hur metoderna ska användas.

Vad kan vi hästägare göra för att förbättra oss?
– Se hästen som en häst och inte en bebis eller människa. Men se inte heller hästen som en vildhäst, den är domesticerad och den ”naturliga” tillvaron är inte alltid att rekommendera. Som att hästen måste vara ute till varje pris; om det till exempel är för blött måste hästen få komma in och torka och vila sina fötter. Läs gärna Brian Hampson, han har tittat på hur brumbies i Australien lever, och han har sett att när förhållandena är för blöta eller torra blir nästan alla sjuka i hovarna. Det är naturligt, men det är dödligt för hästarna.

Fakta

Björn Berg

Namn: Björn Berg.

Ålder: 59 år.

Bor: Kungsbacka och Lake Worth, Florida.

Gör: Hjälper hästar till ett så långt och sunt liv som möjligt.

Drömmer om: Skriva en doktorsavhandling inom ekvin biomekanik.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 2/2021.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden