Veterinärt
29 oktober 2022 20:23
Ridsportplus

Se till att hålla koll på fölets hull

AvvänjningFölets avvänjning är en omvälvande tid, kanske med miljöbyte och nya kompisar, samtidigt som det är inne i en intensiv tillväxtperiod. Då gäller det att det inte tunnar ur för mycket.

Se till att hålla koll på fölets hull
Föräldrafritt betyder ofta viktnedgång. Foto: Kim C Lundin

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Första tiden efter avvänjning händer det mycket i fölets liv; stress över att skiljas från mamman parat med att finna sig tillrätta i en ny flock och ett immunförsvar som ska ta sig an den nya miljön.
    – Eftersom fölen ska växa på samma gång kan de bli som trötta tonåringar under en period, säger veterinär Ylva Naeve.
    – Tillväxtkurvan för den unga hästen bör hållas så jämn som möjligt. Sikta på att hästen håller ett normalt hull utan att falla ur och bli alltför tunn. Lagom är bäst!
    – Men kom också ihåg att det är fullt normalt för en 1-åring att vara gänglig och se ut som om den inte riktigt hänger ihop. Om den ser ut som en färdig 3-åring är det bäddat för problem som osteochondros och annat.

    Fri tillgång på grovfoder med högt näringsvärde är grunden för foderstaten. Ett proteinrikt grovfoder och mineralsaltsten löser det mesta.
    – Växande hästar har högt protein-behov. Om unghästen får för mycket energi kan det trigga i gång skelettet att växa utan att muskler, ligament och senor hänger med. Det kan bland annat resultera i bockhov.
    – Det är viktigt att hålla ögonen på unghästen, så att den inte blir alltför tunn, men samtidigt ska man inte ändra något i panik. Om den blir lite tunn över revbenen är det en signal att den kan behöva mer eller annorlunda sammansatt foder. Men det gäller att ha is i magen och inte plötsligt börja fodra på med kraftfoder i det läget.
    – Alla viktändringar är svåra att göra snabbt, antingen det är uppåt eller neråt. Både att fodra på en häst och banta den måste ske över tid.

    Påminner om avmaskning

    Om fölet/unghästen börjar se lite bukig och tunn ut, behöver det inte handla om för lite foder, det kan vara spolmask som ligger bakom.
    – Jag måste ofta påminna hästägare om att avmaskningsschemat är mycket mer strikt för en unghäst än för den vuxna hästen. Man börjar vid 8-12 veckors ålder med en första avmaskning mot spolmask och följer sedan upp med ett avmaskningsmedel mot spolmask och/eller blodmask längre fram.
    – Det blir cirka fyra avmaskningar per år för de unga hästarna. Träckprov visar när det handlar om spolmask respektive blodmask.

    Fakta

    Hög tillväxt

    • Från avvänjning fram till 1,5 års ålder har unghästen sin mest intensiva tillväxtperiod. Vid 1,5 års ålder har en häst i regel uppnått 90 procent av sin vuxna mankhöjd och 80 procent av sin beräknade vuxenvikt. 
    • I samband med avvänjning tappar många föl i vikt. I en studie av travarföl tappade fölen mellan 11,5 och 15,5 kilo det dygn de togs ifrån sina mödrar och det tog dem mellan tre och 21 dagar att återfå den vikt de haft före avvänjning. De äldsta fölen återhämtade sin vikt snabbast.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 18/2022.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden