HästhälsaVisserligen har en och annan fästing synts även under vintern, men de verkliga fästningtiderna stundar under sommaren. Dessa blodsugare kan ge sjukdom hos häst genom sin saliv.
Se upp för fästingarna!
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Fästingen trivs i fuktig miljö, vid vattendrag, sly och högt gräs. Den utvecklas i tre olika stadier: larv, nymf och fullvuxen. För varje stadium behöver den blod för att utvecklas vidare.
Det är den fullvuxna fästingen som suger blod från häst och människa. I nymfstadiet suger fästingen blod från bland annat katt och hund. Det är genom sin saliv som fästingen kan överföra sjukdom.
Flera sjukdomar
På häst finns det hittills en fästingöverförd sjukdom bekräftad, anaplasmos, tidigare kallad ehrlichios.
En häst som drabbas av anaplasmos får hög feber, blir svag och tappar aptiten eller slutar äta helt. Vissa hästar får svullna ben och ökad hjärt- och andningsfrekvens. Rörelsestörningar och ovilja att röra sig kan också förekomma. Vila och anti-inflammatorisk medicin brukar rekommenderas, ibland även antibiotika.
I södra Europa finns en annan fästingöverförd sjukdom, piroplasmos, som kan ge blodbrist och gulsot.
Piroplasmos har påvisats här hos enstaka importfall och på hästar som återvänt från utlandet. Dessa hästar kan inte föra smittan vidare till andra hästar så länge vi inte har den typ av fästing som orsakar sjukdomen. Detta kan dock ändra sig, eftersom ett förändrat klimat kan innebära att nya fästingarter etablerar sig i Sverige.
Sjukdomen borrelia sprids via fästingbett, men det har aldrig med säkerhet kunnat sammankopplas några klinisk symtom med borrelia hos hästar. Däremot har antikroppar mot borrelia påvisats i blodprov, vilket visar att hästen kommit
i kontakt med borreliabakterier.
20 olika arter
För närvarande finns främst den vanliga fästingen (Ixodes ricinus) här, men tjugo olika fästingarter har påträffats.
För att kartlägga etableringen av nya fästingarter kan alla bidra med att rapportera in fynd av fästingar som ser annorlunda ut till SVA, www.sva.se.
Fakta
Så slipper du fästingarna
Insektsmedel:
För att skydda hästen från fästingar kan ett insektsbekämpningsmedel som även är verksamt mot fästingar användas. Enligt Kemikalieinspektionen finns dessa medel som ska minska risken för bett av fästing:
- Trikem Renons (kräm och spray)
- Centaura
- Effol broms blockare
- DR1
Plocka bort:
Plocka regelbundet bort de fästingar som har satt sig fast på hästen. De hittas oftast där hästen är tunnhårig: vid armbågen, insidan av bakbenen och på huvudet samt i bringan och flanken.
Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 8/2024.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på