Hästägartips
16 maj 08:46
Ridsportplus

Se upp för fästingarna!

HästhälsaVisserligen har en och annan fästing synts även under vintern, men de verkliga fästningtiderna stundar under sommaren. Dessa blodsugare kan ge sjukdom hos häst genom sin saliv.

Se upp för fästingarna!
Fästingar hittas oftast där hästen är tunnhårig, som vid armbågen, insidan av bakbenen och på huvudet. Foto: Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

  Diagram Showing Life Cycle Of Tick
  Fästingens levnadscykel. Illustration: Istock

  Fästingen trivs i fuktig miljö, vid vattendrag, sly och högt gräs. Den utvecklas i tre olika stadier: larv, nymf och fullvuxen. För varje stadium behöver den blod för att utvecklas vidare. 

  Det är den fullvuxna fästingen som suger blod från häst och människa. I nymfstadiet suger fästingen blod från bland annat katt och hund. Det är genom sin saliv som fästingen kan överföra sjukdom. 

  Flera sjukdomar

  På häst finns det hittills en fästingöverförd sjukdom bekräftad, anaplasmos, tidigare kallad ehrlichios

  En häst som drabbas av anaplasmos får hög feber, blir svag och tappar aptiten eller slutar äta helt. Vissa hästar får svullna ben och ökad hjärt- och andningsfrekvens. Rörelsestörningar och ovilja att röra sig kan också förekomma. Vila och anti-inflammatorisk medicin brukar rekommenderas, ibland även antibiotika.

  I södra Europa finns en annan fästingöverförd sjukdom, piroplasmos, som kan ge blodbrist och gulsot. 

  Piroplasmos har påvisats här hos enstaka importfall och på hästar som återvänt från utlandet. Dessa hästar kan inte föra smittan vidare till andra hästar så länge vi inte har den typ av fästing som orsakar sjukdomen. Detta kan dock ändra sig, eftersom ett förändrat klimat kan innebära att nya fästingarter etablerar sig i Sverige. 

  Sjukdomen borrelia sprids via fästingbett, men det har aldrig med säkerhet kunnat sammankopplas några klinisk symtom med borrelia hos hästar. Däremot har antikroppar mot borrelia påvisats i blodprov, vilket visar att hästen kommit
  i kontakt med borreliabakterier.

  20 olika arter

  För närvarande finns främst den vanliga fästingen (Ixodes ricinus) här, men tjugo olika fästingarter har påträffats. 

  För att kartlägga etableringen av nya fästingarter kan alla bidra med att rapportera in fynd av fästingar som ser annorlunda ut till SVA, www.sva.se.

  Fakta

  Så slipper du fästingarna

  Insektsmedel:
  För att skydda hästen från fästingar kan ett insektsbekämpningsmedel som även är verksamt mot fästingar användas. Enligt Kemikalieinspektionen finns dessa medel som ska minska risken för bett av fästing:

  • Trikem Renons (kräm och spray)
  • Centaura
  • Effol broms blockare
  • DR1

  Plocka bort:
  Plocka regelbundet bort de fästingar som har satt sig fast på hästen. De hittas oftast där hästen är tunnhårig: vid armbågen, insidan av bakbenen och på huvudet samt i bringan och flanken. 

  Expandera

  Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 8/2024.

  Så arbetar Ridsport

  Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

  BESTÄLL NU

  Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
  Hingstar Online

  Just nu 102 hingstar i vår databas

  Visa alla hingstar
  Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

  Ridsport digital

  99:- i månaden