Hästägartips
19 september 2023 14:12
Ridsportplus

Se upp för halm med ammoniak

FoderNär nötdjur får halm som är behandlad med ammoniak kan de omvandla halmen till mer protein än om den varit obehandlad. Men hur funkar det med hästar? Är halmen rent av giftig?

Se upp för halm med ammoniak
Är ammoniakbehandlad halm giftig för hästar? Foto: iStockphoto

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    I tider av foderbrist vänder vi på varje sten. Under en av de stenarna hittar vi ammoniakbehandlad halm. Vissa säger att den typen av halm bara kan ges till idisslare men är giftig för ”enmagar” – och då hästar i synnerhet. Andra säger att ammoniaken kan göra halmen mer lättsmält, även för hästar.

    Men vi kanske ska börja med vad ammoniakbehandlad halm egentligen är.

    Inget man gör själv

    När lantbrukaren behandlar halmen genom att tillsätta gas till halm som ligger inkapslad i plast, sätter en process i gång.
    – Det handlar om företag som kommer ut med gasbilar. Ammoniaken är väldigt stark och giftig när den är koncentrerad, det här är inget man gör själv, säger Rolf Spörndly, forskningsledare vid Institutionen för husdjurens utfodring och vård vid SLU.

    Behandlingen gör att en del av fibrerna bryts ner så att halmen blir mer näringsrik. Hos nötdjur kan den kvarvarande ammoniaken utnyttjas i vommen och omvandlas till protein.
    – Men hästar och andra enmagade djur kan inte utnyttja proteinet. För dem blir effekten på halmen att den ger lite mer näring, halmen ger knappt något protein alls, säger Rolf Spörndly.

    Det finns dock en studie som visar att det går att fodra hästar med 50 procent ammoinakbehandlad halm, och att smältbarheten var högre än med obehandlad halm. Hästarna åt ungefär lika mycket av behandlad som av obehandlad halm när de fick välja.

    Kan påverka hästhälsan negativt

    Okej, hittills verkar halmen alltså gå att ge till hästar, även om det bara handlar om energi och inte om protein. Men hur var det med giftet?
    – Halm med insådd ska man vara försiktig med att ammoniakbehandla, det kan bildas giftiga substanser, imidazoler som kan påverka hästhälsan negativt, säger Cecilia Müller, docent och lektor i fodervetenskap häst vid SLU.

    Insådd är när man sår vallfrö tillsammans med spannmålen på våren. Det finns alltid en risk att vallfröna växer lite för mycket under spannmålen, och då kommer den växtligheten med när man skördar spannmålen.

    Men även om åkern inte såtts in kan det bli galet.
    – Det kan hända att det börjar växa gräs på åkern sådana här år. I gräs och grönskott, alltså skott som inte blivit gula, finns det sockerrika produkter. När ammoniak reagerar med sockret bildas imidazol som är giftigt för alla djur, säger Rolf Spörndly.

    Ingen hit bland hästägare

    Han tillägger att han inte trott att intresset skulle komma från hästhåll.
    – Jag har inte hört talas om att hästägare varit intresserade, jag är lite förvånad, hästägare brukar till och med tycka att ensilage luktar illa. Även när man avluftat den behandlade halmen så luktar det lite illa, det blir nog ingen hit bland hästägare.

    Källa: Studien Digestibility of wheat straw or ammoniated wheat straw in equine diets, publicerad i Journal of Equine Veterinary Science1992.

    Fakta

    Ammoniakbehandling

    • Ammoniakbehandling är en konserveringsmetod för halm, som gör att halmen kan bärgas fuktig. Halmen får högre energivärde, eftersom bindningarna mellan lignin och cellulosa luckras upp, dessutom höjs råproteinvärdet.
    • Ammoniakgasen sprutas in i halmen sedan denna omgivits med plast.
    • Ammoniakbehandling av hö har lett till förgiftning och dödsfall hos djur, troligen beroende på att ammoniakkväve reagerar med sockerarter i fodret och bildar 4-metylimidazol (i dagligt tal imidazol), som påverkar centrala nervsystemet.

    Källa: NE.se

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 14/2023.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden