Hoppning
15 december 2019 20:24
Ridsportplus

Selma Hammarström: ”Mamma löser allt och är överallt”

GrenbyteDet var svårt att släppa henne, men nu har Creevagh Cooley lämnat Selma Hammarström för gott. Sista fälttävlanshästen är såld till en OS-ryttare och Selma Hammarström satsar fullt ut på hoppningen. En ny hoppkanon står i stallet och det irländska tänket är tillbaka. Ridsport har pratat med Selma Hammarström om att släppa taget, om hur det är att tävla ihop med lillebror Ingemar och vad mamma Anna betyder.

Selma Hammarström: ”Mamma löser allt och är överallt”
Creevagh Cooley och Selma Hammarström har både tävlat EM och vunnit SM-medalj tillsammans. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Så sent som i våras siktade Selma Hammarström mot EM i fälttävlan och startade upp säsongen som vanligt med Creevagh Cooley, terrängpartnern sedan fyra år. Samtidigt började hon åka ut på fler internationella hopptävlingar med sina hopphästar.
    – Till slut blev det inte hållbart, säger Selma som nu väljer att satsa allt på hoppningen i och med försäljningen av ”Nessa”.

    – Jag har alltid haft en fot i hoppningen samtidigt som jag helhjärtat har varit i fälttävlansvärlden. Men jag har tvekat ganska länge, annars hade jag ju haft fler fälttävlanshästar. Jag har varit väldigt fäst vid Nessa och orkade inte ta steget och lämna henne. Det är väl det som har dragit ut på det hela.

    Selma Hammarström har varit med i fälttävlanslandslaget i sex år, hon har ridit tre ponny-EM och två junior-EM. På EM i franska Fontainebleau 2018 var hon bästa svensk ihop med Creevagh Cooley som köptes som sjuåring av brittiska Kitty King. Då hade stoet startat tvåstjärnigt internationellt.
    – Vi skulle egentligen inte ha en så pass ung häst, men vi var där och provred och så blev det hon. Jag var inte alls på den nivån då, men vi fick lära oss av varandra.

    Det är skönt att ha med sig ett syskon som man kan prata väldigt fritt med.

    Ekipaget gjorde sista starten ihop i april och därefter har Creevagh Cooley tävlats framgångsrikt av världsryttaren Michael Jung upp till fyrstjärnig nivå. Men nu har Michael Jung lämnat över tyglarna till flerfaldiga OS-ryttaren Andrew Hoy. Under söndagen gick australiensaren stolt ut på sociala medier och meddelade att stoet nu står i hans stall i England. Superrutinerade Andrew Hoy fyllde 60 år i början av året och tog OS-guld i lag i Sydney 2000 – samma år som Selma Hammarström såg dagens ljus.
    – Det känns ändå väldigt skönt att det blev klart innan nyår, säger Selma som nu ser fram emot att starta 2020 som hoppryttare fullt ut.

    Skönt att ha Ingemar

    Fei Pony European Championships 2018 - Bishop Burton College
    Nu blir det teamwork på högsta nivå ihop med lillebror Ingemar Hammarström. Här efter EM-guldet. Foto: FEI

    Hon har gott sällskap av lillebror Ingemar Hammarström – EM-guldmedaljören på ponny som blott 16 år gammal redan har vunnit sin första internationella Grand Prix i 1,45 och plockat sina första världsrankingpoäng med Captain Sparrow 5.

    – Vi jobbar väldigt bra ihop och kan verkligen stötta varandra. Det är skönt att ha med sig ett syskon som man kan prata väldigt fritt med.

    I helgen har Selma och Ingemar Hammarström varit i danska Vilhelmsborg och tävlat på Danish Christmas Show. Ett teamwork som resulterade i en första- och en andraplats i lördagens silverfinal, som gick i 1,35, med Ingemar och Estella endast tre tiondelar före Selma på Cascara med 57 startande i klassen. I vinstpotten ingick det en hästtrailer som fick följa med hem över bron.

    Det är klart att man alltid siktar på mästerskap, men mitt mål är främst att lära mig rida så bra som möjligt.

    Ingemar har tidigare tränat för och även periodvis varit stationär hos tyska Holger Hetzel, varifrån flera av familjen Hammarströms hästar kommer. Även Selma har tränat i Tyskland, men inte alls i samma utsträckning. Under året har också Maria Gretzer tränat flera av barnen Hammarström, däribland lillasyster Ellen Hammarström, på familjens toppmoderna ridanläggning i Ljunghusen.

    Gillar det irländska tänket

    Nu tränar dock både Selma och Ingemar för irländaren Shane Carey som haft fantastiska framgångar med Maria Gretzers Fecybelle. Hans gård ligger inte långt från Hammarströms anläggning och antingen tränas det där fyra till fem gånger i veckan, eller så kommer han till Selma och Ingemar. Närheten är förstås en sak, men det stora lyckokastet är det irländska tänket och systemet, menar Selma.

    Båda sätten är väldigt bra, Ingemar vann ju EM-guld med det tyska, men det ena kanske passar en bättre.

    – Jag har ju bott på Irland och där är allt väldigt ”straight forward”. Man kan inte gå vidare till nästa grej förrän den första är rätt. Om jag inte förstår något kan Shane direkt hoppa upp och visa. Det gör att jag kan lära mig med både ögon och öron och komma framåt snabbare.

    Vad är skillnaden mellan det tyska och det irländska systemet?
    – Båda sätten är väldigt bra, Ingemar vann ju EM-guld med det tyska, men det ena kanske passar en bättre. Jag har aldrig lärt mig så mycket som jag har gjort på den här korta tiden med Shane. Vi har en väldig tur som får vara med i hans team och hans system, säger Selma.

    Ny stjärna i stallet

    Photo-2019-12-15-12-45-08
    Selma Hammarström med ”Nessa”. Foto: Privat

    Efter Vilhelmsborg väntar nu vila blandat med lättare jobb beroende på vilket jobb stallets 16 hästar och ponnyer har gjort. Selma jobbar heltid som beridare på hemmaplan och rider ungefär tio hästar om dagen, beroende på hur mycket Ingemar har att göra i skolan.

    Samtidigt som försäljningen av Creevagh Cooley innebär ett slut, är veckogamla tillskottet i stallet också en början på Selmas helhjärtade hoppsatsning. Även denna hästen kommer från Holger Hetzel och är en sjuåring vid namn Chandler, efter Cornet Obolensky.

    Vad gillar du för typ av hästar?
    – Drömmen är en Captain. Jag gillar hästar som är lätta i modellen med mycket egen energi.

    Selma har startat 1,45 men känner att hon är lite efter på YR-nivån. Planerna inför nästa år är inte klara ännu, först måste året som gått utvärderas noga.
    – Först måste vi ta reda på vad vi har missat och vad vi behöver jobba mer på för att få ut det bästa inför nästa säsong. Det är klart att man alltid siktar på mästerskap, men mitt mål är främst att lära mig rida så bra som möjligt. Resten är en bonus.

    Ligger steget före

    Efter jul väntar dessutom en flytt hem till en nyrenoverad lägenhet på gården. Något Selma ser fram emot som nu pendlar från en lägenhet i närheten.
    – Jag längtar verkligen efter att flytta dit så att jag kan gå in och ta lite pauser under dagen. Det ska bli så skönt.

    Mamma är en supermamma. Hon löser allt, hon kan allt, hon gör allt – och hon är överallt.

    Med i Vilhelmsborg var även mamma Anna Hammarström, medan pappa Eskil Hammarström höll ställningarna hemma.

    Vad betyder mamma och pappa för dig?
    – Mamma är en supermamma. Hon är alltid med och ligger steget före. Hon löser allt, hon kan allt, hon gör allt – och hon är överallt. Utan henne hade det inte gått.

    – Pappa är pappa. Han håller ihop allting och ser till att det är bra stämning. Han är väldigt stöttande i allt och vill att det ska gå bra. Skulle det vara något så pratar jag med honom och sedan är det bara ”nu kör vi igen”. Dessutom är det han som är den riktiga sportnörden i familjen.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden