Hoppning, Ponny
12 oktober 2021 21:15
Ridsportplus

Selma Staffare och Munsboro Meg högst rankade i Sverige – rider ponnyernas världscup

WildcardEfter ett framgångsrikt tävlingsår i Europa är Selma Staffare och Munsboro Meg Sveriges högst rankade D-ponnyekipage. Nu har duon fått ett wildcard till ponnyernas världscup i danska Herning. "Hon har gett oss så otroligt mycket", säger mamma Mia Staffare om ponnyn som själv valde sin unga ryttare.

Selma Staffare och Munsboro Meg högst rankade i Sverige – rider ponnyernas världscup
Selma Staffare och Munsboro Meg är högst rankade i Sverige. Foto: Privat

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Efter SM-guldet inomhus på Grevagården i höstas har framgångståget fortsatt för 15-åriga Selma Staffare och hennes Munsboro Meg (sto f-08 e Cashelbay Cruise-Monaghanstown Fred, uppf Robbie Fallon, äg Mia Staffare). Ekipaget har plockat ett flertal internationella placeringar, de har ridit EM med en åttondeplacering i den avslutande hoppningen och blivit bästa svenska ekipage totalt – och i ungdomsryttarnas Nations Cup-final var de det enda svenska ponnyekipaget som satte två felfria rundor.

    Med hittills 19 starter i år, varav två i Falsterbos ponny-GP och resten utomlands, är Selma Staffare och Munsboro Meg nu Sveriges högst rankade D-ponnyekipage. Med det i ryggen har duon blivit uttagna att representera Sverige vid ponnyernas världscup, FEI Pony Jumping Trophy, i danska Herning den 20-24 oktober.
    – Vi jobbar på och gör det vi gör, men det är klart att det är ett litet kvitto på att vi gör någonting rätt, säger Selmas mamma Mia Staffare.

    Hon tycker inte det känns som att det var länge sedan de satte sig ner med tränaren Åsa Hellström vid köksbordet hemma i Delsbo efter SM-guldet och lade upp planen för året med sikte på EM. Nu är de snart där igen.
    – Det här året med Tessie har varit helt magiskt, det är nästan så att man inte kommer ihåg allt. Hon har gett oss så otroligt mycket, säger Mia och fortsätter:
    – Det är skönt att vi har ett år kvar på ponny, det går så jäkla fort. Trots pandemin har det varit ett riktigt bra år med mycket tävlingar och nu har allt helt plötsligt öppnat upp igen.

    Här under kan du se ekipagets andra runda i ungdomsryttarnas Nations Cup-final, där Sverige slutade precis utanför pallen.

    Skenet bedrar

    Staffare har ägt Munsboro Meg i två och ett halvt år och stoet reds tidigare av Angela Dolan, dotter till Padraig Dolan som är irländaren ligger bakom prefixet ”Munsboro”. Tessie köptes av familjen Dolan som 2-åring och gjorde hela resan upp till en fjärdeplats på SM i Vetlanda med Angela Dolan sommaren 2018. På ytan ser Tessie ut som vilket connemarasto som helst, men skenet bedrar.
    – Hon är stenhård i huvudet samtidigt som hon är känslig, säger Mia.

    ”Do you have an open mind?” var en av de första frågorna som Mia fick när de skulle prova Tessie. De blev uppmanade att först gå fram och hälsa på henne i boxen, för att se hur hon reagerade.
    – Hon vände sig om och tittade på oss med sina stora pepparkornsögon, sedan fnös hon lite och hälsade. ”Okej, ni kan få lov att prova henne” sa de då. Vi var där i två dagar och provred – vi hoppade inte högt men vi såg att hon hade ett jäkla tryck och en fantastisk inställning.

    Hon är stenhård i huvudet samtidigt som hon är känslig.

    Mia tyckte att hälsningsproceduren var lite märklig då, men i efterhand förstår hon varför.
    – Tessie har ett otroligt pannben, men det är en väldigt speciell häst. Det är många specialgrejer som jag aldrig trodde att jag skulle hålla på med. Vi har haft människor i stallet som inte har fått hämta henne i hagen, men det har alltid gått bra med mig, Selma och Siiri (Selmas lillasyster). Hon har mycket egenheter för sig.

    – Hon behöver stå längst ut på lastbilen och vi kan inte lasta henne om golvet inte är helt plant, då smäller det i väggarna. Hovslagare är i princip det värsta hon vet, fram går bra men bak får du absolut inte röra benen när du skor. Som tur är har vi en fantastisk kvinnlig hovslagare som kan ta henne på rätt sätt. Skulle du bara tjonga till henne i det läget tror jag att vi aldrig mer skulle få på henne skor. Samtidigt är hon jättesnäll att klippa, även på benen, berättar Mia.

    244898892_1044138753029749_2843270243937012384_n
    ”Tessie är som ett fullblod om man jämför med ett halvblod. Man måste hela tiden ligga steget före”, säger Mia Staffare. Foto: Privat
    Equestrian Sport
    Att våga lita på sin känsla och sitt öga har varit en viktig ingrediens i träningen. Foto: Roland Thunholm

    Gör allt för sin ryttare

    Att förstå Tessie och hennes egenheter har varit avgörande, menar Mia. Något som också familjen Dolan förmedlade när de valde att skicka sin ögonsten till Hälsingland.
    – ”Förstår ni henne kommer hon att göra allt för sin ryttare” sa de – och hon gör verkligen allt för Selma, säger Mia, som lyssnat mycket på familjen Dolan kring hur Tessie vill ha det.

    Att inte stressa upp i klasserna och tänka långsiktigt från start är en viktig del av framgången, tror Mia. Första året red de bara 1,10 på Tessie – fram till sista tävlingen där de gick upp och red 1,20. I början red de också alltid en ”rastningsklass” på henne. Lägg till vardagsträning med Gabrielle Young Shing Pettersson och spetsträning med Åsa Hellström, som även är med som tävlingscoach på alla stora tävlingar och mästerskap, så har du ett vinnande koncept. Dessutom tränar Selma för dressyrtränaren Cecilia ”Cilla” Mårtensson.

    Mycket handlar om ha grundgaloppen på plats, då är det aldrig några problem med tiden.

    Planen för 2021 var att komma utomlands så mycket som möjligt och få rutin internationellt, utan att rucka på systemet.
    – Vi satte planen tidigt och har inte ändrat någonting. Mycket handlar om att ha grundgaloppen på plats, då är det aldrig några problem med tiden, säger Mia.
    – Vi har heller aldrig gjort någon stor grej av att vi tävlar utomlands och att ”nu måste du rida fortare” – då tror jag man skapar ett problem.
    – Selma har en väldigt skön inställning till det hela, hon är ganska obrydd. ”Jag gör mitt bästa, mer kan jag inte göra” säger hon själv, berättar Mia.

    Att Selma har den inställningen och samtidigt får vara lite i sin egen bubbla utomlands, utanför den svenska ponnyvärlden och allt som händer där, tror Mia gör det lättare för Selma att fokusera och prestera. Vid nationshoppningen i Peelbergen fick Selma frågan om vilken plats hon ville rida på i laget och hon svarade att det inte spelar någon roll. Första rundan gick hon ut först och andra rundan var hon sist ut i laget – och bägge rundorna red hon felfritt.
    – Kanske är det så att hon är som bäst under press, säger Mia.

    235344651_4469536769779836_4397813914297648849_n
    Munsboro Meg mättes in på livstid vid EM i Polen. Foto: Privat
    210114638_203479628444842_821716101361882376_n
    Selma Staffare och Hot Lady Carthago var det enda ekipaget som nollade hela vägen fram till den individuella NM-finalen i somras. Foto: Privat
    Dsc_5089
    Hästen Falou är den nya stjärnan i stallet. Foto: Victoria Mickelsson

    ”En kan inte göra allt”

    Prestationsklimatet i det tajta team av ungdomar med familjer som vecka ut och vecka in har umgåtts på tävlingar runt om i Europa har även det varit viktigt.
    – De här ungdomarna är ett väldigt sammansvetsat gäng. Det är nästan samma klick hela tiden och de står varandra väldigt nära. De känner varandra utan och innan, de vet varandras styrkor och svagheter, och de är en stor trygghet för varandra när de kommer ut. Det är något de kommer att ha med sig resten av livet, säger Mia.

    Innan Herning ska Team Staffare till Borås och Änglahoppet i helgen, dock inte med Munsboro Meg utan med Selmas andra ponny Hot Lady Carthago (sto f-12 e My Lord Carthago-Memphis, uppf A.P.P. Arninkhof, äg Mia Staffare). Lady är inte sen att testa sin ryttare när andan faller på, men ekipaget har ändå gått från klarhet till klarhet under det år som de varit ett team. Det var med Lady som Selma tog NM-brons och det är också Lady som ska gå SM i Kungsbacka efter Herning.
    – Vi känner att vi vill spara på Tessie. Om de nu får chansen att rida finalen i Mechelen vill vi att hon ska ha de allra bästa förutsättningarna att prestera, säger Mia.

    Även nytillskottet Falou (KNHS sto f-10 e Arthos R-Cardento, uppf C.H.R. M. Snepvagners, äg Mia Staffare) ska med till Borås och hoppa lite lätta klasser. Det är Selmas första storhäst som familjen köpt av Eva Danielsson, som ägt hästen i ett halvår. Den har tidigare gått upp till 1,45 utomlands och 1,40 med Ebba Danielsson. Planen är att Selma ska ta det lugnt upp i klasserna vid sidan av satsningen med ponnyerna.
    – Tanken är att de ska rida ihop sig, så det blir en mjuk övergång sedan, säger Mia.

    Om det räcker att göra bra ifrån sig i världscupkvalet i Herning, eller om Selma och Munsboro Meg även behöver rida kvalet i franska Lyon kort därefter återstår att se. Själva världscupfinalen går i belgiska Mechelen under nyårshelgen.

    – Min plan var att ha två bra D-ponnyer – en kan inte göra allt – och det var därför som Lady gick nordiska. Vem vi satsar på att göra ett EM med nästa år återstår att se. Om vi kommer dit är det skönt att ha känt på hur det är, att rida EM-banorna är nog den största kraftmätningen vi har varit med om.

    Oavsett har familjen Staffare ett par riktiga ess i rockärmen om det blir skarpt läge igen. Bägge ponnyerna har som sagt också sina egenheter, om än på olika sätt.
    – Det är två fantastiska ston, men Tessie är den som stannar hemma från en fest om du är ledsen. Lady är mer ”det ordnar sig, vi ses imorgon”. Tessie finns alltid där medan det är mer lek och bus med Lady, säger Mia med ett skratt.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden