Avelsnyheter
20 augusti 2021 09:29
Ridsportplus

Seminstationens framtid på Flyinge oklar när Schockemöhle lämnar

RiksanläggningSamarbetet mellan Flyinge och Paul Schockemöhle GMBH är över. Det betyder att framtiden för den seminstation som har drivits på riksanläggningen är oklar. "Vi håller på att titta på olika alternativ," säger Christina Rosell, vd för Flyinge och Strömsholm. För Helena Torstensson, som har ansvarat för Schockemöhles svenska verksamhet är framtiden också oviss.

Seminstationens framtid på Flyinge oklar när Schockemöhle lämnar
Flyinge är anrik svensk ridsport- och avelsmark. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Det är tio år sedan som samarbetet mellan Flyinge och tyska Paul Schockemöhles företag inleddes och blev PS Flyinge & Partners, Paul Schockemöhle GMBH:s svenska filial.

Efter att vi kom hit har vi sett hur svensk avel har steppat upp med användning av fryst semin och utländska hingstar. Helena Torstensson, PS Flyinge & Partners.

PS Flyinge & Partners har bland annat drivit seminstationen på Flyinge och anordnat auktionen Flyinge Open Sales. Från och med nästa år upphör alltså detta samarbete då kontraktet med Paul Schockemöhle löpte ut efter fem+fem år.

Enligt Christina Rosell, vd för Flyinge och Strömsholm, är det oklart vad detta kommer att betyda för framtida avelsverksamhet på Flyinge, och det är inte säkrat om det kommer att finnas en seminstation på Flyinge nästa år.

Tittar på alternativ

– Vi håller på att titta på olika alternativ, det är oklart hur det blir med seminstation på Flyinge. Men vi vill ha någon verksamhet med anknytning till avel på Flyinge, säger hon.
Arbetar ni utifrån att seminstationen ska vara kvar på Flyinge?
– Det är som sagt oklart om vi ska ha det. Vi får återkomma om det.

Paul Schockemöhle har haft en del hingstar på plats i Flyinge.
– Men de har också haft många hingstar i Tyskland. Och så som aveln har utvecklats under de här tio åren förstår jag att de väljer det här. Det var de som sa upp avtalet men vi var överens, säger Christina Rosell.

Det är Helena Torstensson som har varit ansvarig för Paul Schockemöhles verksamhet på Flyinge.

– Jag kommer fortsätta arbeta för Paul Schockemöhle och ansvara för auktionen Flyinge Open Sales som vi har i slutet på oktober. Den kommer dock inte att vara på Flyinge utan på annan plats som inte är officiell än. Efter det ska vi packa och samla ihop allt här på Flyinge. Sedan vet jag inte riktigt vad som händer, men jag vill helst kunna vara kvar i Sverige, säger hon utan att vilja gå in närmare på om det var någon särskild anledning till att kontraktet inte förlängdes.

Handplockades

44-åriga Helena Torstensson är hippologutbildad på Flyinge och var sedan kvar som Ehrengranatstipendiat en period innan hon anställdes för att utbilda hopphästarna på Flyinge. Hon handplockades för att ansvara för PS Flyinge & Partners för tio år sedan.

Cornetto Du Lys Ps
Helena Torstensson har inte bara ansvarat för seminstationen, utan har också visat hingstar, här med Cornetto Du Lys Ps 2020. Foto: Roland Thunholm

– Det har varit tio fantastiska år och vi har haft en så skicklig personal på seminstationen. Efter att vi kom hit har vi sett hur svensk avel har steppat upp med användning av fryst semin och utländska hingstar. Så var det inte alls när vi började, då var det ganska främmande för stoägarna, fortsätter Helena Torstensson om seminverksamheten där det som mest har betjänats 400 ston om året.

– Det är klart att det känns lite sorgligt att lämna Flyinge, men om man avvecklar någonting utvecklar man något annat. Nu gäller det att titta framåt och ta med oss de här erfarenheterna och alla fantastiska kontakter vi har fått.

Nöjd med hingstvalen

– Det jag är mest nöjd med är hur jag har handplockat unghingstar till Flyinge. Alla går, eller är på väg mot, svår hoppning eller dressyr. Ibland har vi legat lite för långt fram och stoägarna har kanske inte riktigt förstått vilka fina hingstar som varit här.

Stoägare i Sverige kommer att kunna beställa semin från Paul Schockemöhle hingstar även i framtiden, detaljerna kring detta är dock inte klara än.

På Flyinge bedrivs också en omfattande utbildningsverksamhet med bland annat Hippologprogrammet, beridarutbildning och gymnasieprogram.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden