Sverige
18 december 2012 08:47

Senaste inom hästforskning

I Forskningsrapport 2/2012 berättar Stiftelsen Hästforskning om senaste nytt och pågående projekt som stiftelsen finansierar.

Bland pågående forskning finns sadeltrycksmätning för utvärdering av ryttarens sits och sadelns passform. I ett projekt, utfört på riksanläggningen Strömsholm, har forskare från SLU och Ridskolan Strömsholm använt sig av en tryckmätningsvojlock för att med objektiva mätmetoder kunna visa om sadeln ligger bra på hästen och om ryttaren sitter rätt i sadeln.

I projektet ”Påverkan av nordiskt klimat och hästhållning på hästens temperaturreglering” medverkar forskare från både Sverige och Norge som studerar hur hästar påverkas av det nordiska klimatet.

Genetisk studie av en utvecklingsrubbning i extremitetsskelettet (krumma föl) hos shetlandsponny är ett projekt, där forskare vid SLU (Sveriges lantbruksuniversitet), Uppsala universitet och University of Kentucky i USA, har studerat hur utvecklingsrubbningen hos shetlandsponnyer nedärvs och vad som krävs för att upptäcka den innan anlagsbärare används inom aveln.

Hela rapporten

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 85 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 115 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

Nu från endast 39:-