Världen
7 mars 2021 14:21
Ridsportplus

Senaste nytt från Valencia: ”I rätt riktning”

EHV-1Situationen med EHV-1 på tävlingsplatsen i Valencia har stabiliserats en del de senaste dagarna med ny zonindelning, specialteam på plats och förberedelser för att låta hästar börja lämna tävlingsplatsen. "Det är färre allvarliga fall av sjukdomen bland hästarna rapporterade," berättar svenske hoppryttaren Carl-Walter Fox som också noterat att folk på området i sin oro för hästarna inte har hanterat den pågående Covid-19 pandemin optimalt och ett testcenter har upprättats.

Senaste nytt från Valencia: ”I rätt riktning”
Carl-Walter Fox berättar om vad som har hänt i Valencia de senaste dagarna. Foto: Isak Rautenberg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Extra hästskötare för att kunna ge hästarna på tävlingsplatsen bästa möjliga skötsel och vård, hjälp med snabbtest från Frankrike och ett specialteam när det gäller karantänstall på plats.

    Det är viktigt att vara medveten om att sjukdomen inte är under fullständig kontroll. Men det går i rätt riktning. Carl-Walter Fox.

    Det har hänt mycket på det smittdrabbade tävlingsområdet i spanska Valencia de senaste dagarna.

    Det var för en vecka sedan som Carl-Walter Fox larmade i Ridsport om den hemska situationen i Valencia.

    Den neurologiska formen av herpesviruset EHV-1 hade redan då fått ordentligt fäste på tävlingsplatsen med över 150 hästar. Efter detta följde en intensiv vecka där det bland annat konstaterades att smittan spridits över Europa och tävlingar har ställts in för att stoppa smittan.

    Intensiv vecka

    Då vårdades en av Carl-Walter Fox fem hästar på plats för den dödliga sjukdomen på klinik. Nu är ytterligare en av dem på klinik.
    – Det är stabilt för tillfället. Men det luriga med den här sjukdomen är ju att de kan verka helt friska i upp till tio dagar sedan slår de neurologiska symptomen till, säger Carl-Walter Fox som har utsetts till att representera teamen på plats och bland annat föra deras talan gentemot Internationella Ridsportförbundet, FEI, och andra organisationer, veterinärer med mera.

    – Vi försöker skapa en så bra situation vi kan för alla dem på plats. Det handlar bland annat om att hjälpa veterinärerna att förstå mer om den här sjukdomen.

    På tävlingsplatsen i Valencia har läget stabiliserats en del.
    – Det är färre allvarliga fall av sjukdomen bland hästarna rapporterade. Men det är viktigt att vara medveten om att sjukdomen inte är under fullständig kontroll. Men det går i rätt riktning, säger Carl-Walter Fox som får räkna med att hans hästar måste stanna en tid till.

    De flesta får räkna med att stanna i en till två månader till med sina hästar.
    – Frågor kring mat och boende med mera kvarstår, säger Carl-Walter Fox.

    28 dagars karens

    Den rekommenderade karantäntiden är 28 dagar. I de fall teamen vill lämna området med alla sina hästar samtidigt gäller 28 dagar efter att den sista hästen i teamet är frisk.

    Det ligger relativt nära i framtiden att börja flytta de 30 hästar på tävlingsområdet som varken har haft symptom eller testat positivt till mindre enheter. Detta förutsatt att de fortsätter testa negativt.

    – Det är viktigt nu att försöka samla så mycket information som möjligt om den här sjukdomen. Det finns hästar som testat negativt men är så sjuka att de hamnar på klinik. Och så finns det hästar helt utan symptom som har visat sig ha viruset vid ett test. Veterinärerna lär sig för varje fall hela tiden, säger Carl-Walter Fox.

    Carl-Walter Fox uppskattar att veterinärkostnaderna per häst för honom hittills ligger mellan 18 000 och 20 000 kronor. Flera insamlingar har startats för att hjälpa de drabbade. Hur kostnader för veterinärer på plats ska fördelas mellan hästarnas ägare är inte klart än, men detta ska teamen få reda på inom kort.

     

    Fler boxar har satts upp på tävlingsområdet för att kunna dela in hästarna i mindre grupper och en zonindelning har gjorts för att minska smittspridningen. Det har också kommit hjälp från Frankrike både i form av snabbtest och ett team som är specialiserat på karantänstallar.

    Hemresa planeras

    Samtidigt planeras för hemresa för de hästar som inte har fått viruset.
    – Om allt går vägen kan de börja lämna området på onsdag, förutsatt att tester på dem fortsätter att vara negativa. Vi letar nu efter chaufförer och försöker ordna med specialstallar i närheten av veterinärer där hästarna kan stanna på vägen hem.

     

    Allt arbete med hästarna och oron för deras hästar har gjort att den pågående coronapandemin och alla restriktioner den för med sig har kommit i bakgrunden för vissa på tävlingsplatsen.
    – Nu ska det sättas upp ett testcenter för oss här så att vi alla kan testas. Vi måste hålla oss så friska som möjligt själva, säger Carl-Walter Fox.

    Internationella Ridsportförbundet, FEI, har under veckan vidtagit flera åtgärder, förutom att stoppa tävlingar. Det handlar bland annat om att spärra alla hästar som har varit i Valencia från möjligheten att anmäla sig till internationella tävlingar och skicka ett team till den drabbade tävlingsplatsen.

    Enligt officiella siffror har nio dödsfall bland hästar kunnat spåras till virusutbrottet i Valencia fram till och med i fredags.

    Svenska Ridsportförbundet skickar support till Valencia genom FEI-stewarden Ulrika Tågerup.

    FEI:s hub med information om smittläget. 

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden