Veterinärt
24 juli 2023 11:26
Ridsportplus

Separation skapar otrygghet och oro

FlockdjurDet är oftast vi människor som styr över vilka hästar som ska leva tillsammans. Hur känner hästar inför detta, och kan de sörja en förlorad kompis? Vi talar om hästars förmåga att känna sorg med etologen Karin Lysell.

Separation skapar otrygghet och oro
Vänner putsar vänner, åtminstone i hästarnas värld. Foto: iStockphoto

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Den vilda hästflocken har starka familjeband. Förändringarna består i att äldre hästar dör, unghingstarna bildar egna flockar och ungstona försvinner till en annan hingst. Vi bad etologen Karin Lysell att berätta om hästarnas sociala liv.

    Kan hästar känna sorg när de blir skilda från en annan häst?
    – Rent vetenskapligt finns det ingen forskning på detta, men i grunden handlar det kanske mer om en separation än sorg. Separationen ger en otrygghet i miljön och det gör hästen orolig, vilket vi kanske tolkar som sorg. Flocken går alltid först i hästens värld och alla förändringar i flockdynamiken påverkar den. Det tar ett tag innan det blivit ny stabilitet.
    – Hur väl en häst hanterar en separation beror bland annat på hur van den är vid att skiljas från den andra hästen – om den brukar försvinna på tävling då och då kan det bli enklare att hantera än om det är hästar som normalt aldrig lämnar varandra. Annat som spelar in är om hästen går i en större grupp eller om det är hästens enda sällskap som tas bort.

    Karin-lysell-0787918a-5b6c-47fd-b05b-55fe38dd313f
    Karin Lysell, etolog, är medlem i Sveriges Akademiska Etologer. Arbetar på Hallands djursjukhus som djurvårdare samt med beteenderådgivning och utbildning i eget företag. Hallandsetologen.

    Ska man låta hästen se och lukta på en avlivad kompis?
    – Inte heller här har vetenskapen något svar, men om det finns möjlighet är det inte fel att göra det. Ston verkar hantera separationen bättre och bli mindre oroliga om de får stå med sitt döda föl en stund, så att de märker att det inte kan resa sig igen trots att de skrapar på det. Detta tillämpas på många stuterier och djursjukhus.
    – Tittar vi på andra djurslag, kan till exempel elefanter samlas i stillhet runt en död flockmedlem i flera dagar. Så fungerar det inte med hästar, den frilevande hjorden kanske nosar på den döda hästen men drar sedan vidare utan större uppståndelse.

    Vad händer när två hästkompisar blir skilda åt i och med att den ena säljs och lämnar stallet?
    – Även här är det framför allt flockdynamiken som förändras. När en häst lämnar kommer kanske en ny och då bildas nya kompisrelationer. Innan gruppen är stabil med en ny invånare är det viktigt att lägga ut fodret på flera platser och ordna med flera möjligheter att dricka.
    – Det är också klokt att låta hästarna se varandra lite på avstånd först, i hagar nära varandra – men skilda av en gång – och att introducera den nya hästen till den häst som är högst i rang först. Om den nya hästen släpps in i gruppen på en gång, kan det bli konkurrens om vilka som ska vara kompisar.
    – Många tror att det är fel att ha tre hästar tillsammans i en grupp, men tvärtom kan det vara en fördel när en av dem rids – då är det två kvar i hagen. Återigen är flocken det viktigaste för hästar.
    – Även hästar som är kompisar är inte vänner hela tiden, utan det kan förekomma hot och tillrättavisningar mellan dem. För hästar är det inget konstigt att vissa hästar bestämmer över fodret och tydligt visar det.

    Fakta

    Tryggt med en hästkompis

    • En kompis gör hästen tryggare, hästarna kan putsa varandra och vifta bort flugor åt varandra.
    • Valet kan ibland vara slumpartat, som att två hästar råkat åka tillsammans under en längre transport.
    • En häst med hög rang kan ha flera hästar som den putsar sig med.
    • I ”The behaviour of horses” visar den engelska etologen Marthe Kiley Worthington att i hennes grupp med 14 arabiska fullblod, som levt tillsammans i minst två år, hade alla hästarna sina favoriter likaväl som individer de tyckte illa om.
    Img_5950
    Sto och föl har ofta ett starkt band. Foto: Ann-Sofi Hjärn

    Sto och föl skapar starkt band

    Det är skillnad på hur mor och barn interagerar inom olika djurslag, till exempel häst och ko.

    Hästar är flockdjur, men även flyktdjur och därför är fölen följare. När ett nyfött föl kommit på benen följer det modern.

    Hos nötkreatur är kalvarna i stället gömmare – kalven får ligga i en skyddad vrå av hagen tills kon kallar på den.

    Detta märks fortfarande vid sex månaders ålder, då håller sig fölet oftare nära mamman, inom fem meters avstånd. Kalven däremot, håller sig på 200 meters avstånd eller mer från modern och vistas hellre med sina jämnåriga.

    Fölets uppväxt nära modern skapar starka band med henne. En fransk studie har visat att föl kan känna igen sin mamma efter fem månaders total avskildhet från varandra. När 34 föl fick träffa både sin mamma och ett annat sto, fem månader efter avvänjningen, sökte tre fjärdedelar av dem upp mamman först, nosade mer på henne och ville vara nära henne. Detta gällde i synnerhet för stofölen.

    Källor:

    • The behaviour of horses, M Kiley Worthington.
    • Weaned horses, especially females, still prefer their dam after five months of separation. Léa Lansade et al, Animals 2022.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 12/2023.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden