Träningstips
27 september 2020 20:57
Ridsportplus

Seriebyten i galopp kräver tajmning och balans

Dressyrserie, del 10När häst och ryttare lätt och obesvärat kan göra rena enstaka galoppombyten åt varje håll på olika platser på ridbanan är de redo att börja smaka på seriebyten. Hästen måste även kunna byta på rakt spår och på en bestämd punkt.

Seriebyten i galopp kräver tajmning och balans
Det här är den sista delen i Kerstin Andrés dressyrserie. Foto: Lottapictures

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Seriebyten kräver mycket, både av hästens balans och styrka och av ryttarens tajmning och taktkänsla.

    I det förra dressyrtipset talade vi om olika sätt att introducera galoppombyten i språnget. Träningstipsen för de enstaka bytena ska du ha i åtanke när vi tittar på hur du kan tackla byten i serier. För de ryttare som lagt tillräcklig flit och omsorg på att göra enstaka byten med kvalitet är steget till seriebyten inte så stort. Hästen ska även kunna byta för lätta hjälper innan du påbörjar byten i serier.

    Svårighetsgraden ökar

    En bytesserie består av minst tre byten i följd, från byten i vart fjärde språng ner till byten i varje. På tävlingsbanan visas bytesserier för första gången i Medelsvår B:5 med tre byten i vart fjärde språng. Sedan ökar svårighetsgraden successivt och i Grand Prix visar ekipagen 15 byten i varje språng.

    Mindre vana ryttare kan behöva öva byten på en rutinerad häst som inte blir osäker om ryttaren byter med något felaktiga eller dåligt tajmade hjälper.

    – Jag brukar be mina elever att börja med att göra två eller tre byten på kvartslinjen utan att räkna sprången, säger Kerstin André.

    – De ska bara fokusera på att bytena blir balanserade och i samma tempo. Hästen ska inte gasa eller bromsa mellan bytena.

    Kerstina-galoppombyte_lg
    När du börjar med seriebyten, starta med en kvartslinje och använd gärna koner för att hålla linjen. Pernilla André Hokfelt och Wladimir OA 1138 (f -03 e Flemmingh-Florestan, uppf O Anema) har vanan inne och kan byta längs tävlingslinjen (diagonalen). Foto: Lottapictures

    Gör om, gör rätt

    Om hästen blir het och vill förekomma ryttaren måste man upprepa halvhalterna mellan bytena, eller till och med gå över till enkla byten tills hästen blir lugn igen. Det är viktigt att alltid utgå från ett läge där ryttaren kan använda positiv förstärkning och berömma hästen. En huvudregel i samband med bytesträning är att aldrig ta strid om det blir fel.

    – Lösningen på alla problem är att gå tillbaka till enklare övningar och bygga upp självförtroende och kommunikation igen, påminner Kerstin. Gör om och gör det bättre.

    – Försök inte att till varje pris göra ett byte till om hästen inte är tillräckligt förberedd eller om föregående byte inte blev bra. Gör ingen stor affär av ett misstag utan galoppera bara vidare eller bryt av helt odramatiskt.

    Börja räkna sprången

    När du säkert kan göra två till tre byten på en långsida kan du börja räkna sprången mellan bytena. Börja då byta i vart sjätte språng och avancera långsamt ner till vart fjärde. När du tryggt klarar tre byten i vart fjärde på diagonalen är du redo att visa upp bytena som ingår i Medelsvår B:5. Till nästa nivå, Medelsvår A och Prix S:t Georges, krävs byten i vart fjärde och vart tredje, dessutom en högre grad av samling i galoppen.

    – Eftersom de flesta seriebytena på tävlingsbanan visas på diagonallinjen föredrar jag att träna bytena på kvartslinjerna, säger Kerstin.

    – Först när ekipagen är säkrare och trygga i bytesserierna får de träna på diagonalerna, alltså tävlingslinjerna. Det är för att låta hästen få bra och positiva erfarenheter av bytena där.

    Fakta

    Lär känna Kerstin André

    • Kerstin André är A-tränare, lärare på beridarutbildningen i Flyinge och supervisor för ponny- och ungdomslandslagen.
    • Kerstin har egna tävlingsmeriter i 1,50-hoppning, medelsvår fälttävlan och svår dressyr.
    • Bland hennes många namnkunniga elever finns Grand Prix-ryttarna Ebba och Mia von Essen, Mattias Jansson och Pernilla André Hokfelt.
    • Kerstin André utsågs till Årets dressyrtränare såväl 2010 som 2019 av Svenska Dressyrtränarklubben.
    • 2020 utsågs Kerstin André till Mastertränare, hon är därmed en av 16 svenska tränare med utnämningen på sitt cv.
    Expandera

    Lär dig räkna

    För att säkerställa rakheten i serien är det bra att byta på linjen upp mot kortsidesspegeln, så att ryttaren kan se om hen håller linjen och kan korrigera eventuella avvikelser.

    – Viktigt är också att hitta en bra metod för att hålla reda på antalet språng och antalet byten i serien. Här finns det lite olika sätt att räkna, säger Kerstin.

    Dessutom ska du alltid bestämma hur många byten du ska göra i serien redan innan du börjar byta. Det är en usel idé att byta så länge det går bra och sedan avbryta när du missar. Det gör både dig och hästen osäkra.

    När du på ett säkert sätt klarar byten i vartannat som visas i Intermediaire I är det dags att börja fundera på byten i varje. Det är ett stort trappsteg, därför presenterar vi det i ett eget avsnitt.

    Övningar. Lägg upp träningen rätt

    Genom att lägga upp din bytesträning så här, kan du slippa vanliga misstag:

    • Fokusera på att bytena blir i balans och i samma tempo innan du börjar räkna språng. Hästen får inte öka eller minska tempot mellan bytena.

    • Blir hästen het och vill förekomma dig behöver du göra upprepade halvhalter mellan bytena. Om det behövs kan du backa tillbaka till enkla byten för att hitta lugnet. Tänk på att alltid utgå från ett läge där du kan berömma hästen.

    • Träna upp rutinen och säkerheten på träningslinjer, exempelvis kvartslinjen. Först när ni är trygga i bytesserien tar du med dig tryggheten in på tävlingslinjen, ofta diagonalen.

    • Använd linjen upp mot spegeln när du tränar, för att kontrollera din egen position
    i sadeln och att bytena blir raka.

    • Hitta en bra metod för att räkna antalet språng och byten i serien.

    • Bestäm alltid i förväg hur många byten du ska göra i serien.

    Fakta. Vanliga fel

    Var uppmärksam på dessa vanliga fel som förekommer i bytesserier:

    • Ekipaget kommer in i serien med för lite energi och bytena blir kortare och kortare. Till slut reagerar inte hästen för byteshjälpen.

    • Ekipaget kommer in i för högt tempo – hästen tappar balanser och springer ifrån uppgiften.

    • Ryttaren påbörjar serien med för lite eftergift – hästen blir stark och slutar lyssna på ryttaren.

    • Ryttaren flyttar skänklarna för mycket i byteshjälperna och hästen svajar på linjen.

    • Ryttaren flyttar överlivet för mycket i bytena och stör hästens balans och koncentration.

    Fakta

    Självförtroende

    ”Lösningen på alla problem är att gå tillbaka till enklare övningar och bygga upp självförtroende och kommunikation igen.”

     

    Denna text publicerades första gången i Ridsport 2016.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden