Sverige
18 december 2013 09:15

Sex slakterier nobbar hästar

De stora butikskedjorna vill inte ha kött från slakterier som också slaktar hästar. Skövde slakteri tar sedan i våras enbart emot gris och nöt för slakt och är ett av sex stora slakterier som inte tar emot hästar.

– Vi klarar av kraven från Livsmedelsverket att i tid och rum hålla isär olika djursorter, men då måste de som köper kött från oss acceptera det och så är det inte i dagsläget, säger Ove Konradsson, vd på slakteriet i Skövde, till SVT.

De nya kraven har lett till att köerna växt sig långa för hästägare som behöver avliva och slakta sin häst.  Det drabbar givetvis även hästar som inte kan avlivas trots att de inte mår bra. Slakteriet i Skövde skulle gärna ta emot häst igen. Att stå emot trycket från de stora företagen är dock svårt, trots medvetenhet om de problem som uppstått efter att hästar inte längre tas emot.

Ove Konradsson är själv hästägare och tycker inte att det känns bra om alternativet är att skicka hästar till slakt i södra Europa enligt SVT.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden