Träningstips
24 januari 2018 17:35
Ridsportplus

Sitsproffset: ”Linträning effektivaste sättet att få en bra sits”

SitsträningMari Zetterqvist Blokhuis, forskare på Södertörns folkhögskola, har undervisat på Ridskolan Strömholm och har såväl undersökt hur sitsen påverkar hästen som skrivit boken ”Sitsskolan”. Här berättar hon mer om linträning och ger några tips. "Det är det mest effektiva sättet att få en bra sits" säger hon om linträning.

Sitsproffset: ”Linträning effektivaste sättet att få en bra sits”
Marie Zetterqvist Blokhuis longerar Cassandra Tynkkynen Blomberg på Casey’s Boy. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Att träna sin sits genom att bli longerad är vanligt utomlands, på alla nivåer. I Sverige uppfattas det snarare som någonting för de orutinerade. Men enligt Marie Zetterqvist Blokhuis är en förändring på gång, även elitryttare börjar intressera sig för sitsen.

    Mari Zetterqvist Blokhuis är forskare på Södertörns folkhögskola och har undervisat på Ridskolan Strömholm. I flera studier har hon undersökt hur sitsen påverkar hästen, hon har skrivit boken ”Sitsskolan” och håller ofta sitsträningar. Hon är övertygad om att en bättre sits ger större ridglädje och ökar hästens välbefinnande. Hon berättar hur förvånade många svenska tävlingsryttare har blivit, som åkt utomlands för att träna och då fått sitta på lina i flera veckor. Det hände bland annat hos den amerikanska hopptränaren George Morris, säger hon.

    Varför är linträning så bra?
    – Det är det mest effektiva sättet att få en bra sits. En kvart om dagen räcker. Den stora fördelen är att man inte behöver bekymra sig om hästens tempo och riktning, utan kan koncentrera sig på sin egen kropp och att lära sig använda de olika kroppsdelarna oberoende av varandra.

    Hur vanligt är det i Sverige?
    – Jag har en känsla av att det är på väg tillbaka. På Strömsholm får gymnasieeleverna sitta på lina varje fredag. När Jump Club med Sylve Söderstrand och Lotta Björe har kurser får eleverna alltid något pass då de tränar sits på en lugn häst och även hoppar något litet hinder på lina. Kommentarerna från deltagarna är ofta att de aldrig har fått göra något sådant tidigare.

    Hur vanligt är det internationellt?
    – Där görs det mycket mer. Till exempel ingår longeringslektioner i den engelska ridinstruktörexamen. I Tyskland har man tävlingar för 5- och 6-åriga ryttare som belönas för att sitta snyggt på hästarna.

    Har sättet att träna på lina förändrats?
    – Nej, det är de gamla vanliga rörelserna: att lyfta på benen, hitta sittbenen, komma ner i sadeln, få hjälp att placera sig rätt och sitta mitt över hästen, röra på armarna. Som ryttare ska man inte sitta och vänta på att någon ska säga till en vad som behöver förbättras, man måste själv känna efter vad som ska ändras. Lyfta på ett ben i taget och testa att man inte klämmer sig fast, till exempel.

    Dressyr

    Vad uppnår man med linträning?
    – Man vill få ryttaren att sitta rakt på rakt spår och att flytta tyngdpunkten en aning inåt på böjt spår. Det är vanligt att ryttare antingen kniper sig fast med uppdragna knän och är stela i axlar och höfter, eller sitter för löst och instabilt.

    Är de svenska elitryttarna öppna för att aktivt träna sin sits?
    – Ja, elitryttarna har fått en helt annan inställning. Intresset för sitsen har ökat enormt. Det är vanligt att de även tränar på gym eller gör yogapass. Det är sämre beställt bland gemene man hos ryttarna, de är ofta otränade och har en obalans mellan starka och svaga muskler i kroppen.

    Vad skulle du önska för framtiden?
    – Vi skulle behöva få tävlingar där balans, smidighet och hanteringen av hästen premieras. Jag hoppas att vi kan influeras av både Tyskland och England, med deras gymkhana och ridklasser. Och kanske att man framöver kan beställa en sitsträningslektion på ridskolan, det vore bra.

     

    Träna sits

    på lina

    Använd en lugn häst som villigt låter sig linlöpas medan ryttaren sitter utan tyglar och stigbyglar. Några vanliga övningar, som utförs först i skritt, sedan i trav:

    • Kvarnvinge framåt och bakåt med armarna.
    • Lossa benet hela vägen från höften och neråt.
    • Gör stora cirklar med fötterna.
    • Håll i framvalvet och hitta djupaste delen av sadeln.
    • Sitt på ett sittben i taget.
    • Ta med vänster hand om höger tåspets
      och tvärtom.
    • Sätt händerna på höfterna och vrid på överlivet.
    • Dra armarna bakåt, boxa rakt fram och ut åt sidorna.

     

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden