Hästägartips
8 januari 2021 11:18
Ridsportplus

Sitt rätt i sadeln och minimera risken för hälta

SitsträningAll god ridning bör starta med korrekt sits och fin hand, det säger B-tränaren och dressyrdomaren Lena Lilja.
– Börja om från grunden med gammal hederlig sitsträning och rid lätt!

Sitt rätt i sadeln och minimera risken för hälta
”Se till att du har en sadel du hamnar rätt i. Sitter du i sadelns djupaste punkt har du ett perfekt läge”, säger Lena Lilja, här tillsammans med dottern Eleonor på Langs Kathleen (sto f -10 e Chirlon-Dream of Glory, uppf Poul Erik Lang). Foto: Natalie Lindholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    30 år har Lena Lilja drivit företaget Hästbaletten och ju mer hon lär sig desto mer intresserar hon sig för sitsen. Kommunikationen mellan hand och säte är A och O i ridningen — och allt startar med en fin hand.
    – Ju finare hand du har desto bättre går hästen, konstaterar Lena Lilja, som tycker att på tok för många ryttare rider med hård, eller för rörlig, hand.

    Både som tränare och ryttare är hon väldigt noga med hur bettet ligger i munnen, hästens allra känsligaste del. En hand som drar ut åt sidorna ger ett instabilt bett och Lena Lilja låter ofta sina elever föra samman händerna över hästens manke för att känna hur det egentligen ska kännas när bettet ligger still.
    – Många märker att hästen går helt annorlunda när handen inte kan fara runt.Det är just det som är så givande med att träna sitsen, att få se hur snabbt hästen ger respons.

    De flesta hästar ställer upp för sin ryttare

    Lena Lilja anser också att fler borde läsa på om hur hästens muskulatur egentligen fungerar för att förstå vikten av att jobba bakifrån och fram till handen.
    – Drar du ihop hästen får du en häst som jobbar med spänd underhals och ganska mycket irritation. Jag blir ledsen när jag ser en häst som inte är glad. De flesta hästar är jättegulliga, ställer upp för sina ryttare och vill verkligen väl. Då måste ryttaren också försöka själv.

    _dsc2437
    Lena Liljas elever får ofta sitta på tryckmattan. Mattan är kopplad till en dator som visar på skärmen hur ryttaren 
för-delar trycket i sadeln. Foto: Natalie Lindholm

    Hästen visar ofta väldigt tydligt när ryttaren rider illa, det gäller bara att vara uppmärksam på signalerna. Lena Lilja tycker att alla ryttare bör rannsaka sig själva.
    – Ger du så klara signaler till din häst som du tror? De flesta missar som uppstår beror trots allt på att vi ryttare misslyckats med att förklara vad det är vi egentligen menar.
    – När ryttaren är i harmoni med hästen ska ekipaget dansa fram och hjälperna ska vara så fina att de inte syns, säger hon.

    En annan sak som ligger Lena Lilja varmt om hjärtat är vikten av att sitta jämnt i sadeln. Många ryttare sitter nämligen mer på sitt högra sittben samtidigt som de lutar sig lite framåt.

    Genom tryckmattan kan eleven se var trycket i sadeln hamnar i olika övningar.

    I den sitsen blir det väldigt svårt att sitta om till vänster.
    – Det finns alldeles för många hästar som är tunna över ryggen på höger sida just för att ryttarna sitter och skålar ur musklerna där, konstaterar hon.

    Vill starta samarbete med kliniker

    Det säger kanske sig självt att en sits som är sned åt höger överbelastar höger fram och så småningom är hältan ett faktum. Lena Lilja har en vision om att starta ett samarbete med kliniker kring hästar med återkommande hältor.
    – Det vore väldigt intressant att se hur ryttarna egentligen sitter i sadeln och om vi kan göra något för hästarna den vägen.

    Efter mer än 25 år som dressyrdomare kan Lena Lilja konstatera att de flesta hästar som haltar i programmen gör det just på höger fram.

    Fakta

    Lena Liljas tips för en bättre sits

    _dsc2418
    Lena Lilja tipsar om att träna balansen. Foto: Natalie Lindholm

    1 Ställ hästen med sittbenen

    Försök att ställa hästen med sittbenen. Känns det svårare åt något håll? Då sitter du antagligen snett i sadeln.

    2 Sitt ner i sadeln

    För att komma ner i sadeln ordentligt, tänk dig att du skjuter bak höfterna och följer med hästen i rörelsen framåt.

    3 Öva din egen balans

    Träna på att släppa stigbyglarna, sätta dig på rumpan och lyfta knäna upp ur sadeln, då kommer du verkligen ner på sittbenen och övar samtidigt upp balansen.

    4 Pass på skänkeln

    Passa så din skänkel inte hamnar för långt fram, då får du svårt att fånga upp hästen bakifrån.

    5 Tre olika skänkellägen

    Lena Lilja pratar om skänkelläget som tre olika punkter där ett är längst fram, två normalläge och tre tillbakadragen skänkel. På det sättet får du ett snabbt inlärningssystem som är lätt att förstå.

    6 Rid lätt och känn rytmen

    Har du svårt att komma ner i sadeln i trav, rid lätt tills du och hästen har hittat rytmen.

    _dsc2508
    ”På unga hästar är det extra viktigt att du inte jämt sitter på samma ställe utan varierar med lätt sits”. Foto: Natalie Lindholm
    _dsc2494
    ”En allroundsadel ger dig mer rörlighet än en dressyrsadel och kan vara ett alternativ för unghästen.” Foto: Natalie Lindholm

    Därför pratar hon sig också gärna varm om fördelarna med lättridning.
    –På dagens moderna, överrörliga dressyrhästar med massor av schvung är det inte lätt att sitta mjukt i sadeln. Framför allt inte på en ung häst som inte ännu har lärt sig gå i en samlad, balanserad trav.

    Lena Lilja anser dessutom att kombinera en häst med mycket gång och en oerfaren ryttare som inte kan sitta i sadeln är som att be om ryggproblem.

    Ryttarna har blivit mer bekväma

    Men hon har en lösning på problemet och det stavas: rid lätt!
    – Förr stod man nästan upp i stigbyglarna på 4-åringarna men i dag har vi blivit väldigt bekväma med att sitta ner i sadeln precis hela tiden, och jag tror att det är en av orsakerna till dåliga ryggar.
    – Det är viktigt att man tänker på de här, framför allt när man har en yngre häst. Det går inte att rida en 4-åring som om den vore en 10-åring — och en stor trav är svår att sitta i.

    Det är med allvar i rösten som Lena Lilja förklarar att hon känner stor frustration över att hästens utbildning inte längre får ta tid.
    – Att utbilda en häst på rätt sätt ska ta tid. Minst fem år får man räkna med för att få en häst startklar i Grand Prix. Det vill säga om allt ska sitta och hästen ska tycka det är roligt hela vägen.

    Fakta

    Lena Lilja

    _dsc2540
    Lena Lilja Foto: Natalie Lindholm

    Bor: Fjärdhundra, norr om Enköping.

    Familj: Döttrar Eleonor Lilja, 39 år, och Viktoria Lilja, 35, som båda ridit i landslaget på både ponny och häst.

    Bakgrund: Har utbildat flera hästar till svår dressyr, tävlat Grand Prix, är B-tränare och domare.

    Hästbaletten? Lena Liljas företag fick namnet Hästbaletten från mamma Dagny som var premiärdansös på Operan.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 21/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden