Hoppning
20 mars 2020 10:07
Ridsportplus

Sju utropstecken 
att hålla koll på efter tävlingsuppehållet

FramtidsnamnDe är unga, men redan etablerade i den yppersta världseliten. 
Ridsport har tagit en titt på några av de hetaste framtidsnamnen bland hopphästarna just nu.

Sju utropstecken 
att hålla koll på efter tävlingsuppehållet
Fyra av de unga hopphästarna att hålla koll på är King Edward, Dominator 2000 Z, Killer Queen VDM och Peter Pan. Foto: Roland Thunholm/Stefan Lafrentz/Hippo Foto/Sharon Vandeput

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Under vintern har vi kunnat följa och imponeras av flera unga hästar i bland annat världscuphoppningarna. Det är inte otroligt att vi får se några av dem redan i årets OS-startlistor, men framför allt är det hästar som kan vara heta medaljkandidater i kommande års mästerskap.

Bra hästar är en förutsättning för att vara med i toppen. Det är en konst att fylla på i stallet med unga talanger och ta hand om dem på bästa sätt. I dag har i princip varje stor internationell tävling en unghästserie där 7- och 8-åriga hästar kan vara med för att skaffa sig rutin och sakta avancera uppåt i klasserna.

Flera debuterar i 1,60-klasser redan som 8-åringar. Till exempel gick Killer Queen VDM (f -10) sin första 1,60-hoppning redan i maj 2018 – felfritt och med placering. Stoet var sedan tvåa i 8-årsfinalen i Aachen. Ett år senare vann hon en 1,60-hoppning på den tyska arenan, och under 2019 blev det även seger i världscupdeltävlingen i Mechelen. Alla resultat har gjorts med Stephex Stables förstaryttare Daniel Deusser i sadeln, som mer än en gång har lovordat kapaciteten och inställningen hos stoet.

Rätt matchning är avgörande för framtiden

Det finns otroligt många fina hästar som är på gång uppåt i klasserna och som ryttare och ägare har stora förhoppningar på. Avgörande för framtiden är förstås att de matchas rätt och tränas inför uppgiften – och att tävlingsuppehållet på grund av coronaviruset hävs inte minst. Alla ryttare har sina upplägg och det gäller främst att lyssna på vad som passar hästarna bäst.

Ett exempel är Peter Pan. Den spänstiga men känsliga valacken har varit borta från tävling i närmare ett år för att i stället tränas och utvecklas för framtiden på hemmaplan, då Henrik von Eckermann inte tyckte att han var tillräckligt stark i kroppen för att tävla. Nu är han tillbaka på tävlingsbanan och visades i absolut toppskick under Gothenburg Horse Show med fantastiska resultat.

Det finns otroligt många fina hästar som är på gång uppåt:

Solid-gold-ahlmann-c-leip18sl814-013-121
Christian Ahlmann och Solid Gold Z Foto: HIppofoto/Stefan Lafrentz

Solid Gold Z
Oldb, hingst f -11 e Stakkato Gold-Calvin Z, uppf A Sprehe, äg Stuteri Zangersheide/Christian Ahlmann.
Ryttare: Christian Ahlmann

Hingsten vann 7-årsfinalen i unghäst-VM 2018 och fick sedan vila från tävlingar resten av året. Har matchats försiktigt upp i klasserna och gick sin första femstjärniga tävling i november. Där blev det bland annat en andraplats i en 1,50 i Madrid. Har inlett säsongen 2020 på bästa sätt med en seger och två andraplatser i Abu Dhabi och Sharjah i 1,50-1,60-klasser. Är spänstig med stort register och härlig bakbensteknik.

Electrid-blue-200129015_abfa4
Max Kühner och Elektric Blue P Foto: Arnd Bronkhorst

Elektric Blue P
DSP, val f -11 e Eldorado vd Zezhoek-For Pleasure, uppf Gbr Pfitzmann, äg Max Kühner.
Ryttare: Max Kühner  

Fick många tv-tittare att tappa hakan med sin dubbelnolla och andraplats i världscuphoppningen i Olympia precis före jul. Debuterade 1,60-hoppning i samband Waregems femstjärniga tävlingar i september 2019 med en dubbelnolla och tredjeplats. Har matchats ganska tufft under hösten och vintern med världscupstarter i Oslo, Helsingfors, Olympia, Basel, Amsterdam och Bordeaux. En elegant och lätt häst med mycket spänst som ofta är felfri.

Beauville-200127144_abfa4
Maikel van der Vleuten och Beauville Z Foto: Arnd Bronkhorst

Beauville Z
(Z, val f -10 e Bustique-Jumpy des Fontaines, uppf Habets Pascal, äg Marta Ortega Perez/Springstal van der Vleuten)
Ryttare: Maikel van der Vleuten

Har varit i Maikels stall sedan mars 2018. Matchades lugnt i början och debuterade 1,50 i Olympia 2018. Första 1,60-starten gjordes i Monte Carlos GCT-omgång – och det blev seger direkt. Har gjort en fantastisk inomhussäsong med i princip enbart felfria resultat. Vann världscupen i La Coruna, var femma i Madrid och sexa både Amsterdam och Leipzig. En komplett häst med stort register och härlig inställning.

Killer-queen-deusser-d-aken19n10249
Daniel Deusser och Killer Queen VDM Foto: Hippo Foto/Sharon Vandeput

Killer Queen VDM
BWP, sto f -10 e Eldorado vd Zeshoek-For Pleasure, uppf Dirk och Ann Bruggeman-Carpen, äg  Stephex Stables/Daniel Deusser.
Ryttare: Daniel Deusser

Rev endast ett enda hinder under hela sin 7-årssäsong, vann sedan sin första GP-start (trestjärnig 1,50-hoppning) i april 2018. Fick gå Top 10-finalen i Geneve och slutade på fjärde plats med 4+0 fel. Vann sedan världscupdeltävlingen i Mechelen. Inte så spektakulär i sin hoppteknik men har ett väldigt stort register i sin galopp, en enorm kapacitet och framför allt en fantastisk inställning.

Dominator-
Christian Ahlmann och Dominator 2000 Z Foto: Stefan Lafrentz

Dominator 2000 Z
Zangersheide, hingst f -10 e Diamant de Semilly-Cassini I, uppf Tony Foriers, Stuteri Zangersheide/Christian Ahlmann/Studfarm 2000.
Ryttare: Christian Ahlmann

Var i final i unghäst-VM som 6-åring. Gick sin första 1,60-hoppning i mars 2019 och var då trea i Paris GP. Används flitigt i aveln och har inte tävlat under vår och försommar. Fick något av ett genombrott i höstas med andraplatsen i Madrids världscupdeltävling och framskjutna placeringar i Genève. Var också tvåa i Leipzigs världscupsklass. En stor och kraftfull hingst med lite egen teknik men verkar ha obegränsad kapacitet.

Henrik-von-eckermann-peter-pan-2-200221-rt
Henrik von Eckermann och Peter Pan Foto: Roland Thunholm

Peter Pan
Hann, val f -10 e Perigeux-Escudo 19, uppf Hans-
Joachim Bruns, äg GT Elite Scandinavia AB.
Ryttare: Henrik von Eckermann

En otroligt spänstig och storhoppande häst med härlig teknik och inställning. Dessutom är den snabb och kvicktänkt. Tävlade första gången på nästan ett år i Leipzig, gick sedan två klasser i Amsterdam innan Göteborg där han gjorde stor succé. Före tävlingsuppehållet var han bland annat tvåa i GP i Abu Dhabi i januari 2019, men fick sedan hålla sig från tävlingsbanorna för att vara hemma och bygga upp kroppen.

Jannika-sprunger-king-edward-2-200220-rt
Janika Sprunger och King Edward Foto: Roland Thunholm

King Edward
BWP, val f -10 e Edward 28-Feo, uppf Wim Impens, äg Dufour Stables AG/Henrik von Eckermann.
Ryttare: Janika Sprunger

Har varit hos Janika sedan mars 2019. Gick sin första 1,60-hoppning i juli. Var femma i GP i S:t Tropez i september och vann sedan en världscuphoppning i Poznan. Var också nia i Basels världscupdeltävling efter en fin dubbelnolla. Gjorde en imponerande runda i Europafinalen i Göteborg, även om det föll en bom. Är en häst med otroligt stor kapacitet som hoppar med fantastisk teknik.

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 4/2020.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

79:- i månaden