Sverige
4 september 2015 05:31

Sjukt lodjur attackerade hästar

Ett lodjur gick igår kväll till attack mot hästar utanför Hudiksvall. Lodjuret var sjukt och lämnade inte platsen trots skrämselförsök från hästägaren, som slutligen avlivade den ovälkomna gästen.

Sjukt lodjur attackerade hästar
Lodjuret attackerade hästar på en gård utanför Hudiksvall. Hästarna på bilden har inget samband med texten.

Det var ett till synes sjukt och avmagrat lodjur som attackerade hästar på gården i Friggesund utanför Hudiskvall under torsdagskvällen, rapporterar Dagens Nyheter. Mannen som äger gården såg vad som skedde och försökte skrämma bort lodjuret. Det gav inga resultat och han ringde därför polisen.

– Den måste ha varit väldigt sjuk för den bara satt och glodde på honom, säger Tomas Sandin vid polisen i Gävle enligt DN.
Enligt jaktförordningen får uppenbart sjuka djur avlivas och hästägaren, som även är jägare, kunde snabbt avsluta lodjurets lidande. Det avlivade djuret hämtades av polisen och ska tas omhand av länsstyrelsen.
Hur hästarna klarade besöket är oklart, men inga skador har rapporterats än.

Att lodjur attackerar hästar är relativt ovanligt, men det har hänt förr. 2009 gick ett lodjur till anfall mot en kusk och hans travhäst när de var ute i skogen mellan Arboga och Örebro, uppger Jakt och jägare. Två år senare blev en häst svårt riven i hagen i Jämtland av vad som tros vara ett lodjur, skriver LT. Jakt och jägare rapporterade även om en häst och hans unga ryttarinna som blev jagade av ett lodjur under en ridtur i Knivstatrakten 2012.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden