Sverige
17 april 2019 14:10
Ridsportplus

Skånsta dementerar rykten om stamcellsforskning

Uppdaterad”Jag kan inte förstå syftet med ryktet, och vem som kan vilja oss så illa”. Det säger Skånsta Ryttares ordförande efter att uppgifter spridits om att stamcellsforskning skulle ligga bakom utbrottet av EHV-1. Föreningen har också bevis för att ryktena är falska.

Skånsta dementerar rykten om stamcellsforskning
Skånsta Ryttare avfärdar bestämt uppgifterna om stamcellsforskning på hästarna. (Bilden är tagen i ett annat sammanhang) Foto: iStock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Skånsta Ryttare skriver på sin hemsida att det florerar rykten, som gör gällande att ridskolehästarna utnyttjats i samband med stamcellsforskning.
”Det påstås att vi låtit ett företag hämta stamceller från våra hästar och ponnyer. Förfarandet ska enligt ryktet ha försvagat hästarnas immunförsvar och vara anledningen till att vi drabbats så hårt vid utbrottet av herpesviruset EHV-1. Ryktet är lika elakt och illvilligt som det är dumt. Styrelsen dementerar å det bestämdaste det påstådda förfarandet!” skriver styrelsen.

Så startade ryktet

Tidningen Ridsport har fått uppgifter från flera olika källor om att en veterinär som ägnat sig åt stamcellsforskning har varit knuten till Skånsta, och Liselott Enström, ordförande i föreningen Skånsta Ryttare, bekräftar på en rak fråga att så har varit fallet.
− Han har varit husveterinär på Skånsta, men de senaste åren var han främst rådgivare utan att vara fysiskt närvarande, och vårt samarbete avslutades i början av 2018, säger Liselott Enström.
− Det var inget dramatiskt som låg till grund för det utan vi valde att följa med en av hans tidigare anställda när denna bytte arbetsgivare.

Saknar helt kopplingar

− Den häst som allra först insjuknade i den neurologiska varianten av EHV-1 har aldrig behandlats av vår tidigare veterinär, säger Liselott Enström.
− Jag kan säga helt säkert att några stamceller aldrig har tillförts eller tagits från våra hästar och ponnyer på ridskolan. Det är helt otänkbart att vi skulle vilja delta i någon forskning som skulle försvaga vårt bestånd av hästar, fortsätter hon.
Ridsport har också kontrollerat hos berörda myndigheter och det finns inga ansökningar eller tillstånd gällande någon forskning på Skånsta.

Hästen som först insjuknade hade aldrig träffat den aktuella veterinären

Liselott Enström förstår inte syftet med att ryktet har spritts.
− Det är illvilliga rykten, och när en medlem i föreningen fick ett telefonsamtal med frågor om ryktet, så bestämde vi i styrelsen att vi skulle gå ut med en dementi.

Tänker vara helt öppna

Vad som orsakade utbrottet finns det ännu inga förklaringar till. Liknande utbrott av den neurologiska varianten av EHV-1 förekommer då och då i Europa och världen, och enligt Gittan Gröndahl, tf statsveterinär på SVA, är utbrottet på Skånsta förmodligen Sveriges största utbrott av den neurologiska varianten.
SVA har också tagit prov på alla hästar i forskningssyfte.
− Vi kommer att vara helt öppna och dela med oss av svaren som forskningen kommer fram till, om det går att fastställa någon orsak, säger Liselott Enström.
Ridsports samlade rapportering om Skånsta Ryttare.

Fakta om

EHV-1

  • EHV-1 kan yttra sig på tre olika sätt, med skilda sjukdomsförlopp:
    • Luftvägsinfektionen ger feber, trötthet och aptitlöshet. Symtomen kan vara allt från så milda att hästägaren inte märker något, till en rejält sjuk häst med hög feber, näsflöde och hosta.
    • Livmoderinfektion (virusabort). Innebär att ett smittat sto kastar sitt foster, vanligen under senare delen av dräktigheten. Ibland föder hon en svag fölunge som inte är livsduglig.
    • Hjärn- och hjärnhinneinfektion, som drabbar hästen på ett helt annat sätt, med neurologiska symtom. Den blir vinglig i bakdelen, kan inte koordinera sina rörelser och får slapp svans. Hästen kan få svårt att resa sig och har ibland svårt att kontrollera sin urinering, då urinblåsan påverkas. Allt börjar med en febertopp och sedan kan rörelsestörningarna plötsligt komma några dagar efteråt.
  • Det finns vaccin mot EHV-1, men det skyddar inte från den neurologiska formen.
  • EHV-1 är anmälningspliktig, behandlande veterinär ska underrätta länsstyrelsen om fall där den misstänks. Insjuknade hästar ska omedelbart isoleras och isoleringen bör hållas i minst tre, helst fyra veckor efter sista symtom.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden