Hästägartips
25 juni 2022 13:35
Ridsportplus

Experten om att skapa lugn vid fodringen

5 tips om fodringBlir det kalabalik i hagen när du kommer med höpåsarna? Sofie Viksten Engfors, doktor i hästvälfärd, tipsar om hur dina hästar får en lugnare matsituation.

Experten om att skapa lugn vid fodringen
Ridsport ger fem tips om hur du skapar lugn vid fodring. Foto: Ann-Sofi Hjärn

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    1. Lång tuggtid

    Det bästa är om hästen har fri tillgång till grovfoder; hö, hösilage eller halm beroende på hästens hull och behov. Långa ättider gynnar hästvälfärden både fysiskt och mentalt.
    – Ibland är hästarna så hungriga att de blir giriga och får väldigt bråttom vid utfodring, vilket kan leda till att de blir trängda av varandra och det kan uppstå skador, säger Sofie Viksten Engfors.

    Även människor kan skadas vid utfodring.
    – Och det gäller inte bara flockar, en ensam häst kan också göra skada på både sig själv, den som utfodrar och hagen.

    2. Se över hagarna

    Img_2565b-1
    Sofie Viksten Engfors är fiilosofie doktor i hästvälfärd och driver företaget Hästfokus AB där hon jobbar med allt från att granska texter och föreläsa till att miljöträna hästar.

    – Generellt sett är hagar ofta alldeles för små. Det kan bli hörn där hästen trängs in, och ibland sker utfodring för nära staketet vilket leder till risken att en häst blir trängd och skador uppstår, säger Sofie Viksten Engfors.

    Att fodra i hagen kräver någon form av hårdgjord yta och/eller foderhäck för god hygien. Då kan blir det även lättare att ta bort gammalt foder som annars kan utgöra en hälsorisk om det äts upp.
    – Det kan låta dyrt att investera i detta, men det kostar också pengar att buköppna en häst som drabbats av kolik.

    3. Fodra på många platser

    Att fodra med tätt mellan hästarna kan leda till att ranglåga hästar trängs undan, och att ranghöga hästar blir överviktiga.

    Det gäller också att få ihop hästgruppen så att den är välfungerande och stabil.
    – En lugn grupp förutsätter att man inte byter hästar i gruppen hela tiden och att nya hästar introduceras på ett klokt sätt. Jag tycker mig se en trend att hästar sätts in lite hur som helst, vilket kan ge onödiga skador.

    En lugn grupp kan stå och äta tätt, men om det uppstår problem eller konflikter kan det behövas foder på fler platser.

    4. Rationalisera och vattna

    Hästen ska alltid ha fri tillgång på vatten. Den som ger grovfoder i hagen måste ge vatten, annars finns bland annat risk för foderstrupsförstoppning.
    – Det är enklare om du drar fram frostfritt vatten till hagen. Rationalisera så mycket det går, det finns massor med tekniska lösningar kring hästen, som lunchgrindar och foderautomater. Jag har aldrig hört någon som investerat säga att de ångrat sig, snarare undrar de varför de väntat, säger Sofie Viksten.

    Hon menar att det inte behöver bli dyrt att köpa till exempel en foderhäck, det finns många bra varianter och det går även att bygga själv.

    5. Ordna sysselsättning

    Ge gärna lite aspar att gnaga på, halm att plocka med och så vidare. Våga miljöberika de hagar som inte har skog och varierad terräng.
    – Då blir hästarna inte så fixerade vid att det kommer mat. Det är just det förväntansfulla som ställer till det och kan göra att de springer runt lite extra. Om de inte är hungriga blir det inget drama. Det är därför hästarna ofta är lugnare på sommaren när det finns gräs och de får gå ute mer, säger Sofie Viksten Enfors.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 6/2022.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden