Sverige
3 december 2019 16:13

Skarpa rutiner minskar smittorisken – statsveterinären berättar mer

SmittaÅr 2019 blev dystert på smittfronten med flera väldigt allvarliga fall av EHV-1, ett virus som nu tagit fart igen på flera håll. Statsveterinär Gittan Gröndahl berättar mer om viruset och uppmanar till såväl skärpta rutiner som transparens.
– Det är viktigt att prata om det, att det inte känns bra om någon som har sjuka hästar åker till en annan anläggning, säger Gittan Gröndahl.

Skarpa rutiner minskar smittorisken – statsveterinären berättar mer
Det finns nio herpesvirus som har påträffats hos hästdjur. Arkivbild: Istock

EHV-1 är ett av nio herpesvirus som påträffas hos hästdjur. Det är vanligt förekommande på alla hästar i hela världen. SVA:s statsveterinär Gittan Gröndahl berättar att man räknar med att de flesta av Sveriges hästar har haft EHV-1 någon gång i livet – de allra flesta under föl- och unghästtiden.
– Normalt sett är det ingen allvarlig infektion, utan det blir en lättare förkylning av det, sedan är det inget mer med det.

Prover som har tagits på friska hästar som slaktats visar att många är latenta bärare av viruset. Vid undersökningar på föl och unghästar är det uppemot 80 procent som har kommit i kontakt med EHV-1.

Viruset förekommer i flera olika stammar, där vissa är mer aggressiva än andra. De mer aggressiva stammarna av EHV-1 ökar risken för att hästar kan utveckla den neurologiska formen av sjukdomen. Varför är inte helt klart.
– Det är ett samspel mellan många saker, som virusstammen, tiden på året och hästarnas immunförsvar. Det är inte lätt att förstå det komplicerade sambandet, säger Gittan Gröndahl.

Ehvfakta

Kan vara effekt av resande

I många andra länder är det en realitet med de större och allvarligare neurologiska utbrotten av virusabort.

– Vi har inte haft dem i Sverige förut. Det är de senaste åren som vi har haft sådana utbrott med nervsjukdom.
– Det kan vara en effekt av ökat resande. Det är ett högre smittryck på våra resande hästar och vi byter förkylningar mellan länderna.

En mottaglig häst är den som inte har alla förutsättningar på plats för att kunna bekämpa den virusdosen just då.

När den första hästen i stallet visar symtom på abortvirus är det ofta oklart om den har aktiverat en gammal smitta eller fått sjukdomen utifrån. När viruset väl har aktiverats fortplantar det sig snabbt i stallet och sprids vidare om man har mottagliga hästar.
– En mottaglig häst är den som inte har alla förutsättningar på plats för att kunna bekämpa den virusdosen just då, förtydligar Gittan Gröndahl.

Inte hundraprocentigt med vaccin

Vaccin finns mot EHV-1 men det har inte hundraprocentig effekt. Det skyddar till viss del mot feberformen och abortformen, men den neurologiska formen tycks inte vaccinet mäkta med. Vaccinet hjälper ändå till att minska risken för stora smittoutbrott.
– Vaccinerade hästar får inte så mycket feber och inte lika mycket virusutsöndring, säger Gittan Gröndahl.

Tf statsveterinär Gittan Gröndahl, SVA, har hållit i ett smittskyddsprojekt vars mål är att stärka smittskyddet.
Gittan Gröndahl är tf statsveterinär på SVA. Foto: Carin Wrange

Inga genvägar

Det finns inga genvägar för att slippa smitta i stallet. Här är det sunt förnuft som gäller, liksom att följa de allmänna råden vid smittskydd. Om man helt vill undvika att utsätta sig för smitta, går det inte att ha några hästar som lämnar eller besöker gården. I övrigt gäller det att skapa rutiner som minimerar riskerna.

Att inte låta sin häst hälsa på andra hästar när vi är ute med den, är ett av de
grundläggande råd som Gittan Gröndahl ger när det gäller att minska risken för smitta.
– Och att inte använda varandras utrustning utan att tvätta den, att inte dela
foderkärl, vattenkärl och liknande.

Prata om saken

Gittan Gröndahl tycker också att det är viktigt att inte åka till anläggningar som inte tillämpar hästägarförsäkran, och att det kan vara bra att prata om den här
saken.
– Allt bygger ju på att vi törs åka iväg för att vi litar på att andra inte åker från stall
som har sjuka hästar hemma, säger hon.

– Det är viktigt att prata om det, att det inte känns bra om någon som har sjuka hästar åker till en annan anläggning. Att vi kan lova varandra att vi inte gör så, det är det som är grundbulten till att vi kan åka omkring till varandra.

Behövs skärpta rutiner

I dag exponeras de flesta hästar för många olika besättningar och får ett enormt nät med smittokontakter. Gittan Gröndahl tycker att rutinerna kring detta behöver skärpas.
– Det skulle inte vara svårt för en anläggning att sätta upp regler kring det, och att kanske ha ett hot om att om den som inte följer reglerna blir portad därifrån.

Att stallen inte byggs på ett optimalt sätt för smittskydd är också något som Gittan Gröndahl vill lyfta fram.
– Varför byggs det inte mindre stallavdelningar där det är lätt att stänga av en avdelning i stället för hela stallet?
– Det finns fortfarande stallar som inte har ordnat med isoleringsavdelningar eller med rutiner för nyinkomna hästar. Det är stora risker de tar, och det är oerhörda summor som står på spel.

I detalj:

Smittspridning

Så sprids smittan

EHV-1 smittar genom noskontakt mellan hästar, men även via stalluften, föremål och personer. Ett enkelt sätt att minimera riskerna för att föra viruset med sig är att byta kläder mellan stall, samt att rengöra och desinficera stövlar, skor, ridhjälmar, handskar, spön och annan utrustning. Dessutom att regelbundet använda handsprit vid kontakt med hästar.

Så undviker du smitta

• Isolera nya hästar – sätt alltid hästar från högriskgrupper i karantän.
• Isolera hästar med symtom på smittsam sjukdom.
• Vaccinera hästarna.
• Håll rent i stallet – desinficera en gång per år.
• Håll redskapen för foder åtskilda från andra redskap.
• För stalljournal över hästar, besök, resor, foderpartier etc.
• Gör en stallplan för smittskyddet – gå igenom rutinerna.

Så dödar du viruset

EHV-1-viruset dödas av de flesta desinfektionsmedel. Ett välbeprövat sådant är Virkon S, ett desinfektionsmedel mot virus, mykoplasma, bakterier, svamp och sporer. Virkon S har effekt på alla kända virusfamiljer som påverkar djur och människor. Medlet verkar genom att tränga in i mikroorganismerna och förstöra arvsanlagen, vilket ger en mycket snabb desinfektion.

Virkon S köps som ett pulver. Om du behöver mindre mängder finns det även i tablettform. Medlet blandar du själv ut med vatten, och färdigblandad lösning har en hållbarhet på ungefär en vecka. Desinficering av stall, hästtransporter och liknande kan göras med ryggspruta, högtryckstvätt med lågt tryck eller liknande utrustning. Medlet kan även fyllas på i sprejflaskor och användas på stövlar, utrustning etc.

Viktigt är att alla ytor först görs rena med till exempel högtryckstvätt eller rotborste och vatten före desinfektion. Om medlet används på plasteller gummiytor ska de sköljas av efter desinficering för att undvika fläckar. Virkon S finns att köpa bland annat i lantbruksbutiker, hos veterinärer och på apotek.

Hos SVA kan du läsa mer om EHV-1.

Artikeln publicerades första gången i Ridsport nr 3/2019.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden