Hoppning
30 juni 2013 17:52

Skelton visade miljonklassen

Veteranen Nick Skelton visade att gammal är äldst i Aachens avslutande Grand Prix-hoppning Grosse Preis över 1,60-hinder på söndagen. Tillsammans med Big Star var han ensam om att göra tre felfria rundor och vann tre miljoner kronor.

Efter de första två rundorna i den prestigefyllda hoppningen var tre av de 30 ekipagen felfria och kvar till omhoppning. Schweiz unga Janika Sprunger var först ut med Palloubet D´Halong och satt ordentlig press på dem som kom efter henne genom att lägga upp tempot och hitta de kortaste vägarna direkt. Palloubet D´Halong han dock inte riktigt med att få upp benen i kombinationens b-hinder och fick ett nedslag.

55-årige Nick Skelton och Big Star (hingst f 2003 e Quick Star-Nimmerdor) tog sin an uppgiften med stor entusiasm och bjöd på sig själva. Den rutinerade ryttaren var snabb, men säkrade upp där det behövdes och gick i mål utan fel, dock med en något långsammare tid än Sprunger.
– Jag förstod att kombinationen skulle bli utslagsgivande, så jag försökte verkligen att rida säkert där. Och det gick ju vägen, säger Nick Skelton.  

När sedan tredje omhoppningsekipaget, Frankrikes Patrice Delaveau och Orient Express fick ett nedslag i insprånget till kombinationen var saken klar. 

Segerekipaget ingick i det brittiska guldlaget på OS i London. Nick Skelton har ridit i det brittiska landslaget i över 30 år och har otaliga mästerskapsmedaljer tillsammans med andra hästar. Han har också vunnit Aachens Grosse Preis tre gånger tidigare, 1982 med Everest if Ever samt 1987 och 1988 med Raffles Apollo. Nu ska han hem till England och fundera på hur han ska matcha Big Star den närmaste tiden.
– Han är den enda hästen jag har på den här nivån. Jag vill hålla honom fräsch över OS 2016. Det är inte säkert att jag åker till EM i augusti, säger han.  

Årets prissumma i klassen är rekordstor. Nio miljoner kronor fördelas mellan pristagarna varav Skelton för ungefär tre miljoner kronor.

Resultat

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden