Träningstips
24 oktober 2023 08:30
Ridsportplus

Skogen är ett bra gym för hästen

TräningsinspirationDet går att göra många olika övningar med hästen i skogen. Det menar Matilda Olofsson, som tömkör hästar i sin verksamhet med träning och rehabilitering.

Skogen är ett bra gym för hästen
När hästen behöver lyfta benen över trädstammar aktiveras coremuskulaturen på ett naturligt sätt. Foto: Christian Göingberg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Vi är ute jättemycket i skogen med våra hästar, säger Matilda Olofsson som driver Billby hästcenter där hon tömkör hästar som behöver rehabiliteras, byggas upp, underhållas eller tränas.
    – De allra flesta hästar går bra att tömköra i skogen. Det finns ett litet fåtal som exempelvis är bakskygga, där man får vara försiktig.

    Testa först på ridbanan, så att hästen går att tömköra.
    – Man ska känna sig trygg med hästen och se att start och stopp fungerar. Om du är osäker första gången kan du ha med dig en kompis som leder hästen, eller gå med någon som ska skritta ut sin häst.
    – Om man är lite osäker på hästen skulle jag säga att det är tryggare att gå ut med hästen på töm än att rida ut. Ingen kommer att ramla av och ingen kommer att slå ihjäl sig. Det värsta som kan hända är att man tappar hästen och det vill man så klart inte göra. Alla våra hästar tömkörs ute innan vi rider ut på dem.

    Viktigt med försiktighet

    När Matilda Olofsson är trygg med hästen använder hon vanlig rak tömsättning.
    – Men om jag har en häst som är lite yster sätter jag en töm lös från bettet direkt till handen, eller från gjorden genom bettringen till handen, så att jag har en liten nödbroms. Det är bara viktigt att vara försiktig så att tömmen inte går ner i backen. Man kan låta den vila mot en av ringarna, utan att sitta fast.

    Ett tips för den som inte är så van vid tömkörning är att tänka på att hästen går väldigt långt framför, så det gäller att ha koll långt framåt och ha framförhållning.

    För en frisk häst som behöver stärka överlinjen väljer Matilda Olofsson ofta kuperad mark.
    – Gärna stigar där det ligger några stockar och där det finns en naturlig variation. De flesta hästar tycker att det är kul när man tar dem lite ”off road”. Hästen trampar på bra och kommer igenom kroppen på ett fint sätt.

    Dsc06765
    – Det känns viktigt att poängtera att oavsett tömsättning får hästens huvud aldrig bli låst i en position, som vid en gramansättning. Den är vanlig men gör en riktigt björntjänst, säger Matilda Olofsson. Foto: Christian Göingberg

    Behöver inte vara krångligt

    Det går också att bygga en bana för tömkörning.
    – Vi har byggt en liten snitslad bana hos oss, där vi har använt oss av nedfallna småträd som hästarna får kliva över. Men det behöver inte vara så krångligt, man använder det som finns i skogen.

    Om du kommer fram till en stock har Matilda Olofsson tips på en rolig övning.
    – Gör  halt innan du går över stocken. Låt hästen gå över med frambenen och gör halt igen. Låt sedan hästen gå över med bakbenen. De flesta hästar gör fina lyft på ganska små trädstammar och aktiverar sin coremuskulatur.

    Det går också att använda sig av uppförs- och nerförsbackar.
    – Jag är förtjust i att jobba i lite mindre lutning. Det behöver inte vara så långa eller branta backar. Alla har nog någon lutning som man kan använda. Har man bara en kort backe med lite lutning kan man jobba med halter och bygga styrkan på det sättet.

    En annan övning är att låta hästen gå väldigt långsamt nerför.
    – Där kan du jobba med att få hästen lättare i framdelen och få den att sätta sig lite mer på bakbenen.

    Bra överblick på hästen

    Ett mervärde i tömkörning är att man ser hästen väldigt bra.
    – Du kan till exempel se vilket bakben den börjar med efter att du gjort halt i en backe. Om hästen alltid börjar med det vänstra benet och står kvar på höger ben kan du lägga den på en svag diagonal i backen, så att du lurar den att börja med det högra och därmed bli mer liksidig.
    – Sedan ska du ha i åtanke att du måste vara försiktigt med en häst som är väldigt ojämnt musklad. Du vill ju sträva efter att det ska bli mer liksidigt, men inte för mycket på en gång, då ökar skaderisken.

    Hästar är som gladast ute. Vilka krav vi än ställer på dem är de mer öppna för det i skogen.

    Ute går det också att jobba med tempoväxlingar i skritt.
    – Jag tror att vi generellt underskattar skritt som träningsgångart. Men det blir naturligt mycket skritt när man är ute med töm.

    Ytterligare ett tips är  att jobba hästarna i slalom runt trädstammar, för lösgjordhet
    – Man får ha en lite vaken blick och se; ”här kan jag lägga en volt”, ”här kan jag lägga en åtta”. Om hästen känns oliksidig lägger jag en extra volt i det svårare
    varvet.

    Jobba gärna med halter

    Det är en god idé att jobba med halter.
    – Det är ett jättebra sätt att lära hästen att hålla sin egen balans och att kunna stå kvar med vikten lite mer på sin bakdel. Man vill ju att hästen i halten ska kännas lätt i handen och att man får lite bakvikt. De här övningarna är lättare i lutning uppför.

    Är då tömkörning ute något för alla hästar? Ja, om du anpassar dig efter hästen och ger den tid, svarar Matilda Olofsson.
    – Det finns många hästar som har haft en sportkarriär eller av annan orsak är ovana att gå i skog och mark. Man märker att deras koordinationsförmåga inte räcker till. Ge dig inte ut i den knöligaste terrängen med en snubblig häst, men den kan snart lära sig att sätta sina fötter rätt och få en ökad kroppsmedvetenhet. Ge hästen en lagom svår uppgift i början.
    – Jag har också sett hur hästar som är mästare på att dra av sina skor blir bättre när de lär sig var de sätter sina fötter.

    Ovana hästar vill gärna lösa problemen med mer kuperade underlag genom att rassla iväg fort.
    – Jag vill att hästarna går långsamt och jobbar upp sin stabilitet. Ju långsammare desto bättre på ojämna underlag, när hästen sätter fötterna mer noggrant blir träningen effektivare. Och man vill ju inte att hästen ska snubbla och skada sig.

    Fungerar även med stubbåkrar

    För den som har tillgång till grusvägar och kommit underfund med hur det går till att flytta sidvärts på töm går det att göra mycket lösgörande arbete.
    – Det är inget som säger att vi behöver vara på ridbanan för att arbeta med öppnor och slutor. Stubbåkrar går jättebra att jobba på, bara det inte är för blött och mjukt.

    En orsak till att hålla sig i naturen är hästens humör.
    – Hästar är som gladast ute, skulle jag säga. Vilka krav vi än ställer på dem är de mer öppna för det när vi är i skogen än när vi är på ridbanan.

    Dock går vi mot en kallare årstid. Hur rimmar vintern med tömkörning ute?
    – Det går lika bra att ge sig ut på vintern. Där man kan rida kan man tömköra. Jag försöker dock vara aktsam med att pulsa i djupsnö. Den fördel vi får genom att hästen tränar rygglyft kan tyvärr leda till slitage i andra delar. Det ger styrketräning, men det blir väldigt intensivt. Planera träningen så att hästen orkar med uppgiften.

    Tänk på klädseln

    Dock finns ett viktigt tips.
    – Att inte ta på sig för mycket kläder, man blir varm! Tömkörning är bra om man vill komma i gång med sin egen träning.

    Matilda Olofsson tömkör själv i löparskor, eller vintertid i kängor, som är sköna att gå i.
    – Man ska inte tömköra i sina ridstövlar eller ridskor!

    Tomsattning
    Tre olika typer av tömsättning Illustration: Katrin Uddströmer

    Fakta

    Om tömkörning

    Tömkörning belastar inte hästens rygg, är bra för kommunikationen och låter oss observera hästen från marken.

    Experten

    Matilda Olofsson driver Billby hästcenter där hon tar emot hästar för rehab och träning med tömkörning som verktyg.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 16/2023.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    mer ur temat Snö, kyla och hästar – hantera vintern som ett proffs (18)

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden