HästvälfärdUPPDATERAD 18.04 Idag visar danska TV2 Operation X: Hästmiljardärens hemligheter, som bland annat spelats in med dold kamera på dressyrmogulen Andreas Helgstrands anläggning. Ridsport har sett båda avsnitten och vår chefredaktör Catharina Hansson beskriver det som ren tortyr.
Skräckbilder från Helgstrand i dansk tv
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Inspelningarna visar tortyrliknande ridning med hästar hårt indragna med gramantyglar som sparkas runt med sporrar. Vi får se flera hästar med oläkta sår efter sporrar som fortsätter ridas på samma sätt dag efter dag. Hästar med sår i munnen som aldrig får läka. Hästar med kraftiga ränder och märken efter spöslag. Hästar som longeras så hårt inspända att de har nosen i bringan.
Vi får se ett antal ekipage som rider samtidigt i ridhuset där alla eller nästan alla hästar rids med hårt hållen gramantygel och flera hästar visar svåra konfliktbeteenden.
Inte en häst. Flera hästar.
Inte en ryttare, utan ett arbetssätt som tydligt är satt i system.
Så många ryttare som rider så många hästar så hårt och våldsamt att man inte vet var man ska titta.
Man får bilden av en hästfabrik där snabba resultat ska uppnås genom tvång och våld.
Men när det kommer kunder beordras personalen att lägga undan gramantyglarna och lägga täcke på de hästar som har spömärken. Såren efter sporrarna döljs med skokräm.
Kritik mot affärsmetoder
Andreas Helgstrands affärsmetoder kritiseras i dokumentären av uppfödarna Louise Lynge och Nanna Jønsson, som berättar om hur de anser sig ha blivit lurade. Här medverkar även dressyrryttaren Daniel Bachman Andersen, som var en av de som lyftes fram i den granskning som Nordjysk gjorde förra året.
I dokumentärerna medverkar Bengt Holst, ordförande i Danmarks djuretiska råd, som i år publicerade ett stort utlåtande om användningen av hästar inom sport. I ett slags expertroller deltar också veterinären Heidi Nielsen, tidigare hoppryttaren och numera ridläraren Susan Kjaergård, och beridaren och ridläraren John Randskov. Flera andra veterinärer, en forskare, med flera, medverkar.
Redan 2013 var Helgstrand föremål för en granskning av personalpolitiken i verksamheten och även denna gång tas arbetsförhållandena upp. Ett antal tidigare medarbetare intervjuas, bland annat tidigare stallchefen Silje Smevik, som berättar om hur det var ”normalt” att hitta både hästskötare och ryttare gråtande.
Ridsport följer under onsdagen upp danska TV2:s sändningar med flertalet intervjuer, följ vår rapportering på sajten och i sociala medier. Dokumentären, som visas i två 50-minuterslånga avsnitt, kan streamas från klockan 6 den 22 november via TV2 Play och sänds sedan i dansk tv kl 20 på onsdagskvällen.
OBS! Det går i de flesta fall inte att betala abonnemang på TV2/TV2 Play med ett vanligt svenskt kort. Undantag finns.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på