Träningstips
5 juni 2019 12:50
Ridsportplus

”Skritten är lika viktig som traven och galoppen, men lägger vi lika mycket tid på den?”

ProffstipsHur mycket tid lägger du egentligen på att träna skritten? Troligtvis för lite. Det hävdar flerfaldigt mästerskapsmeriterade A-tränaren Eva-Karin Oscarsson som uppmanar alla att våga arbeta mer med skritten.

”Skritten är lika viktig som traven och galoppen, men lägger vi lika mycket tid på den?”
A-tränaren Eva-Karin Oscarsson bjuder på träningstips. Foto: Natalie Lindholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

När vi skrittar fram läggs grunden för dagens dressyrarbete. En ofokuserad skritt på lång tygel ger lätt ett ofokuserat pass, menar Eva-Karin Oscarsson.

– Att skritta låter simpelt och det är just därför jag vill prata om det. Skritten är lika viktig som traven och galoppen, men lägger vi ner lika mycket tid på den?

– Vi har fri skritt, mellanskritt, ökad skritt och samlad skritt, förklarar Eva-Karin Oscarsson.

Hon säger att den som sitter och tänker på annat och låter hästen gå i det tempo den vill också missar ledarskapet. Med ledarskap menar hon inget hårt och dominant, utan något som visar vägen och ger trygghet till hästen, både på backen och i sadeln.

– Ledarskap är att hästen litar på dig – och det gör den om du är tydlig med vad du vill. Du måste fokusera hundra procent på ditt arbetspass och du måste ha en plan för ditt arbete med hästen.

Eva-karin Oscarsson MunckLansad 1981 Foto: Roland Thunholm
Eva-Karin Oscarsson är ridlärare, A-tränare och Fellow, med över 40 år i branschen. Hon har ridit OS, VM och EM. Hon har dessutom meriter i 1,50-hoppning samt i fälttävlan. Bilden är tagen 1981 och här rider Evva-karin på Lansad. Foto: Roland Thunholm

Även i skritt på lång tygel ska du kunna bestämma hästens energi och vägval. För att få en bra skritt övar Eva-Karin Oscarsson gärna på linjer och steglängd. Att växla mellan att rida långa och korta steg och våga låta hästen sträcka ut sin hals ger avslappnade individer, menar hon.

Tänk på att hästen ska reagera på dina vikthjälper i första hand, inte på tygeltagen. Att lägga in flera planerade skrittarbetspass under träningen låter dessutom hästen återhämta sig fysiskt.

Eva-Karin Oscarsson poängterar vikten av att renodla hjälperna innan du börjar med några övningar. Du ska kunna använda en hjälp i taget och hästen ska förstå dina framåtdrivande, förhållande, eftergivande och vändande hjälper; lyssnar den på din förhållning och reagerar den som den ska på eftergiften?

Tips: Ridning i skog och mark, klättring och bomserier är andra övningar som Eva-Karin varmt rekommenderar för att förbättra skritten.

Övning 1: Linjer

_dsc8317Skritta fram på lång tygel och tänk dig att en domare ska bedöma hur du gör det. Kan du, i fri skritt, skritta din häst avslappnad på en bestämd linje? Kan du ta tyglarna utan att hästen blir spänd? Söker hästen kontakten och blir kvar på din linje?

Skritta rakt mot en spegel för att se om hästen spårar korrekt och gör övningen flera gånger om. Rid i fri skritt, ta tygeln, kontrollera att hästen fortsätter spåra och ge tygeln igen. Om hästen börjar vingla kan det bero på bristande framåtbjudning – här är energi och regelbundenhet viktigt. Håll ett lätt tryck med båda vaderna och stilla hand. Tänk alltid på att rida till handen och inte med handen.

Övning 2: Serpentiner

Övning 2_dsc8329Den här övningen ger både lösgjordhet och engagemang och är extra bra för spända eller oengagerade hästar. Här får du också en uppfattning om hur hästen följer med dig. Rid mjuka bågar från långsidan in till kvartslinjen och tillbaka ut igen. Hästens form ska vara som i mellanskritt och du ska kunna ha en mjuk kontakt med munnen. Träna på att variera steglängden i bågarna, från ökad skritt till mellanskritt. Variera också mellan att rida mjuka och brantare bågar och tänk hela tiden på regelbundenheten i gångarten.

När övningen fungerar kan du utveckla den till att rida växelvis skänkelvikning och rakt fram längs långsidan och kvartslinjen. Det här går också bra att göra i trav.

Övning 3: Kvadraten

Övning 3_dsc8380Rid med rakställd häst på en 15 meters kvadrat (efter hand kan du variera storleken). Vid varje hörn använder du vändande hjälper, lägger vikten lite åt vändningshållet, låter innerhanden bli ledande och och rider med mothållande ytterskänkel. Var noga med att ditt ledande tygeltag aldrig blir förhållande.

När du har vänt klart placerar du vikten mitt över hästen igen och ber med skänklarna hästen att gå rakt fram. Här är det viktigt att hästen spårar, bjuder framåt och att du får med yttersidan i vändningarna.

Efter några varv kan du gå över till att rida en cirkel med hästen ställd och böjd efter det spår du rider. Att variera arbetet på rakt och böjt spår gör att du får bra kontroll över var du har hästen. Efter hand kan du såklart rida övningen även i trav och galopp.

Artikeln publicerades första gången i Ridsport nr 8/2019.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden