Hoppning
17 augusti 2021 14:35
Ridsportplus

”Skulle hellre sett att SM hade gått i maj”

Hopp-SM"Det har varit bra sport, men lite blandad kvalitet." Det sa Henrik Lannér, landslagsledare för juniorer och young riders, när han summerade helgens svenska mästerskap i Mantorp. Ridsport frågade vad som krävs för att toppa de unga ryttarna internationellt.

”Skulle hellre sett att SM hade gått i maj”
Henrik Lannér följde de unga ryttarnas SM-finaler i Mantorp. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det har varit en fullspäckad SM-vecka i Mantorp med utmanande banor av Fredrik Malm. Helgen avslutades med tre SM-finaler och på plats för att titta på de unga ryttarna var förstås landslagsledaren för juniorer och young riders, Henrik Lannér.

    Han var nöjd med det han såg, berättade han mellan grattiskramarna.
    – Det har varit många fina rundor och bra ridning. Sedan är det naturligtvis så att det blir lite blandad kvalitet mellan dem som har mest rutin och dem som har minst rutin. Men det har varit bra sport, jättefin sport.

    Vilka styrkor ser du och vad behöver vi jobba mer med?
    – Vi har rätt så många fina hästar, vi har en väldigt duktig banbyggare och mycket folk som är intresserade av sporten. Vi är duktiga på vår hästhållning. Det vi behöver mer rutin på är kanske att komma ut mer internationellt. Alternativt att vi får mer internationellt stuk hemma på tävlingarna, så som det har varit byggt här, fortsatte Henrik Lannér, som också hade funderingar kring tempot.

    Det är i princip bara på SM som ryttarna rider i ett högre banhoppningstempo. Seniorer och young riders går från att rida 375 meter per minut till 400 meter per minut, medan juniorerna ökar från 350 till 375 meter per minut. Det var också något som diskuterades livligt under mästerskapet i samband med att några av toppekipagen inte fick rida YR-finalen på grund av tidsfel.

    Är det inte rimligt att ha ett högre tempo redan på nationella tävlingar?
    – Jo, absolut. Det är inte det att folk inte kan hålla det här tempot, men de inte är vana att rida i det här tempot.

    Selma Hammarström-seed 2 210815 Rt
    Selma Hammarström och Seed tog hand om YR-guldet.

    – I min värld skulle vi också behöva ha högre kval till SM. En young rider har till exempel inte behövt hoppa 1,50 för att ta sig hit. Det är likadant med juniorerna som inte heller kvalar på SM-höjden. Exakt hur kvalet till SM ska se ut kan man diskutera, men det skulle ha varit lite tuffare.
    – Jag tror inte att det hade blivit så många färre, utan jag tror mer att man hade sett till att jobba med lite fler problemställningar tidigare. Och ställt lite högre krav på sig själv tränings- och tävlingsmässigt.

    Exakt hur SM-kvalen skulle kunna se ut är något för hoppkommittén att titta vidare på, menar Henrik Lannér.
    – De unga ryttarna kanske skulle ha haft två felfria rundor i 1,45 eller en i 1,50 innan man startar SM. Då tror jag att man hade sett till och gjort det, och man hade förberett sig lie annorlunda.

    Vad händer härnäst?
    – Vi ska till Peelbergen på nationshoppning vecka 38. Det är vår motsvarighet till seniorernas final i Barcelona.

    Vilka är de stora målen framåt?
    – Sedan har vi inomhus-SM och efter det ska jag sätta mig ner med ryttarna och göra en tillbakablick på säsongen. Vad kan bli bli bättre på? Hur ska vi förbereda oss inför nästa år? Och så vidare.

    Henrik Lannér har ett önskemål gällande den svenska tävlingskalendern.
    – Jag skulle hellre sett att SM hade gått i maj. Då får fler ryttare möjlighet att rida ett format som är ett mästerskap tidigare på säsongen, innan vi åker till EM. Det hade jag velat göra, men det är inte jag som bestämmer.

    Han har också lite andra idéer för att locka fram det allra bästa hos de svenska ungdomsryttarna. Vad det handlar om vill han dock inte avslöja ännu.
    – Jag har några grejer som jag funderar på, men jag måste förankra det lite först.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden