Veterinärt
16 februari 2019 08:09
Ridsportplus

Skummande mun: Veterinären förklarar vad som sker

SkummigtNär hästen arbetar börjar ofta munnen att skumma, oavsett om du rider på bett eller inte. Varför skummar hästar i munnen och när kan skummets karaktär vara ett tecken på att något kanske inte stämmer? Veterinär och munhålespecialist Ylva Rubin berättar mer.

Skummande mun: Veterinären förklarar vad som sker
Skummet i munnen bildas av enzymer som frisätts när hästen arbetar. Foto: Stina Qvarnström

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Veterinären och munhålespecialisten Ylva Rubin förklarar vad det är som sker när hästen skummar i munnen.

    – När man tränar och anstränger sig förändras enzymsammansättningen i saliven. Det gäller både för människor och hästar. I hästarnas fall gör det saliven mer benägen att skumma, men hur mycket varierar mellan individer.

    Eftersom skummandet beror på förändrad enzymsammansättning kan du även se hästar som rids bettlöst som skummar – själva bettet är inte huvudorsaken till skummandet.

    I hästarnas fall gör det saliven mer benägen att skumma, men hur mycket varierar mellan individer.

    Skummet kan också ha olika karaktär. Ylva Rubin säger att om hästen skummar väldigt mycket eller har ett segt, dregligt skum kan det vara en signal på att något är fel.

    – Jag undersöker ju väldigt många hästar i munnen, och jag kan känna på salivens konsistens om det är ”smärtsaliv”, alltså en sammansättning av enzymer som tyder på att hästen har smärta. Detta är inte vetenskapligt utan en känsla jag utvecklat av erfarenhet. Men det vore jätteintressant om någon ville göra en studie på detta.

    Veterinär Ylva Rubin Fj-0325
    Ylva Rubin är veterinär med inriktning mot hästtandvård och examinerad hästodontolog. Arkivbild: Fredrik Jonsving

    Naturlig variation

    På marknaden finns det en del bett som är konstruerade för att skapa mer skum. Ylva Rubin har lite svårt att förstå nyttan med det. De flesta hästar skummar litegrann när de kommer till lösgjordhet. Det kan ta en liten stund, men hon ser inte behovet av att skumma mer.

    Hon tycker inte heller att du ska oroa dig om hästen skummar mindre än normalt.

    – Det finns en naturlig variation på detta som på det mesta när det handlar om individer. Avsaknad av skum kan bero på många saker och det kan förändra sig över tid för samma individ.
    – Men jag ser det inte som ett stort problem, hästen behöver ju faktiskt inte saliv i munnen när den arbetar. Så länge den har saliv när den äter skulle jag vara lugn.

    Däremot tipsar hon om att du kan smörja mungiporna med till exempel vaselin om hästen är torr i munnen, särskilt om du använder syntetbett.
    – Syntetbett är strävare i mungipan men snällare mot tänderna, metallbett är tvärt om.

    Helheten viktig

    Dressyrryttaren och tränaren Paulinda Friberg ser också stora variationer mellan hur olika hästar skummar i munnen. Även hon konstaterar att hästar som rids bettlöst skummar, så det beror inte på bettet.

    – Men självklart är det viktigt att ha utrustning som passar och är väl inpassad, det ska vara bekvämt för hästen.

    Paulinda Friberg tycker att det är viktigt att vara lite extra uppmärksam vid förändringar. Om en häst som tidigare skummat vid arbete slutar att göra det kan det vara ett tecken på att något inte står rätt till. Samtidigt är det helheten som är viktig och inte enskilda detaljer som hur mycket hästen skummar.
    – Hästen ska gå väl fram till bettet med väl undersatta bakben, söka en stabil kontakt och vara lätt reglerbar. Det är det som är viktigt, säger hon.

    Dressyr
    Dressyrryttaren och tränaren Paulinda Friberg, här med Di Lapponia T, ser stora variationer mellan hur olika hästar skummar i munnen. Arkivbild: Roland Thunholm

    Paulinda Friberg  konstaterar att en del ger hästar en sockerbit för att få i gång salivproduktionen, men det fungerar bara en kort stund. Ylva Rubin håller med, men konstaterar att om ryttaren blir mer nöjd och avspänd av det så är det inget fel. Trots att hon arbetar med hästars tänder tycker hon inte att det är fel att ge en sockerbit då och då, sockret smälter och försvinner snabbt från tänderna.

    Generellt positivt

    Magnus Ringmark är femstjärnig dressyrdomare och dömer de högsta internationella klasserna.

    Han säger att skum generellt är positivt. Domaren gör en helhetsbedömning av lösgjordhet och hur hästen hanterar kontakten med bettet, och där är lagom med skum en del.
    – Det har förekommit att ryttare faktiskt haft fejkskum i munnen på hästen, så det är viktigt att vara uppmärksam som domare.

    Artikeln publicerades första gången i Ridsport nr 2/2019.


    Ylva Rubin har tidigare varit med i Ridsports artiklar om bettlös ridning:

    Veterinären: ”Helt fel med krav på bett vid 3-årstestet. LÄS ARTIKELN HÄR

    Viktiga tips när du ska prova att rida bettlöst. LÄS ARTIKELN HÄR

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden