Sverige
6 oktober 2015 08:23

Slaktade hästar utan tillstånd

Slakteriet Tallhöjdens Kött och Chark AB ska under 2013 ha slaktat flera hästar, som fått utstå onödigt lidande på grund av att personalen inte hade rätt kompetensbevis. Nu åtalas företagets tidigare vd.

Under hösten 2013 anmälde Livsmedelsverket till länsstyrelsen att företagets personal saknade rätt kompetensbevis. Enligt dåvarande vd:n var de anställda från Polen och mycket kunniga inom djurskydd, och man hade skickat in ansökan om kompetensbevis. Men länsstyrelsen stoppade företaget från att slakta fler djur under två veckor, i väntan på bevisen. 

Därefter skickades ärendet vidare till polisen, och nu åtalas företagets tidigare vd för bland annat brott mot djurskyddslagen.
– Jag menar att det finns bevis för att personalen man haft inne vid slakt av i vart fall åtta hästar saknat det kompetensbevis från Jordbruksverket, som behövs för att bedriva slakt, säger åklagare Patrik Tilly till Borås Tidning.

Två av hästarna som slaktades blev inte bedövade på ett korrekt sätt, menar åklagaren.
– Livsmedelsverkets inspektör har funnit att två av hästarna fått dubbla bedövningsskott i huvudet. Det är ett tecken på det första bedövningsförsöket med bultpistol blev en felskjutning, vilket både jag och veterinärer anser orsakat stort lidande, säger Tilly.

Mannen nekar till samtliga åtalspunkter. Företaget har begärts i konkurs av Skatteverket och anläggningen i Öxabäck ligger nu ute till försäljning via Kronofogden, skriver Borås Tidning.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden