Krönika
7 maj 2023 11:03

Släpp hästarna loss, de vill också ha ett liv

AvelskrönikaAtt hålla hästar på lösdrift är en av Lena Nyströms hjärtefrågor. Här berättar avelskrönikören om sina erfarenheter på det området - både när det gäller avelsdjur och tävlingshästar. "Jag är av den bestämda åsikten att om vi nu åtagit oss att hålla och sköta dem, så får vi även se till att de får leva så gott som möjligt", säger Lena.

Släpp hästarna loss, de vill också ha ett liv
Ridsports avelskrönikör och bloggare Lena Nyström. Foto: Jenny Schwieler Staaf

Den här krönikan ska handla om en av mina hjärtefrågor nämligen ”naturlig hästhållning”, alltså lösdrift. Det finns många sätt att ha lösdrift på, man kan göra det lättare eller svårare för sig med hjälp av tekniska hjälpmedel såsom utfodringsstationer med mera. Jag tycker dock att det är optimalt med en människa som fodrar, då kommer man ut i flocken och kan se hur hästarna bär sig åt.

Om man har fri tillgång till högvärdigt hösilage, behövs kraftfoder enbart till avvanda föl samt i mindre mängder till tävlingshästar. Jag anser att tävlingshästar mår alldeles utmärkt på lösdrift. Många travhästar som tävlar om miljoner i varje start går på lösdrift. Ett annat exempel är tävlingshästarna hos familjen Eriksdotter-Rubin.

Jag anser att tävlingshästar mår alldeles utmärkt på lösdrift.

Många tävlingshästar har ett torftigt liv eftersom de är alltför värdefulla för att riskera att skadas. Jag är av den bestämda åsikten att om vi nu åtagit oss att hålla och sköta dem, så får vi även se till att de får leva så gott som möjligt, alltså med socialt umgänge med andra hästar.

Majoriteten av de dräktiga stona behöver inte heller kraftfoder, inte ens under högdräktigheten. Men det gäller att vara uppmärksam; om de är tunna inför fölning är det svårt att få dem i gott hull under digivningsperioden. Det är dock inte bra att ha dem för feta, det leder till ökad fångrisk, tyngre förlossningar och även faktiskt sämre chans till dräktighet. En annan bonus med lösdrift är lättare förlossningar och färre fellägen.

Själv har jag mina unghingstar tillsammans med de dräktiga stona, det gör dem betydligt trevligare att handskas med, faktiskt hela deras liv framöver.

Dock behöver alla hästar hanteras, framför allt det första året efter avvänjning. För mig är det självklart att binda upp de hästar som får kraftfoder, dels för att de inte ska stjäla av varandra, dels för att det helt enkelt ingår i utbildningen, även att stå och vänta en stund när man ätit klart.

Nackdelar med lösdrift då? Det blir geggigt och smutsigt runt foderhäckarna och det kan påverka hovhälsan negativt.

Om man har bakskodda hästar finns givetvis en ökad risk för allvarliga sparkskador, men jag upplever att i lagom stora grupper med hästar som känner varandra är skador överlag väldigt sällsynta.

En annan bonus med lösdrift är lättare förlossningar och färre fellägen.

Om man inte tar sig tiden att hantera hästarna på lösdrift är det onekligen bättre att ha dem på box, då blir de förhoppningsvis hanterade åtminstone när de ska in  och ut.

Släpp fångarna loss, de vill också ha ett liv!

Detta är en krönika – en personligt skriven text. Åsikterna är skribentens egna. Krönikan publicerades första gången i Ridsport nummer 7/2023.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 102 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden