Träningstips
7 april 2021 19:30
Ridsportplus

Släpp taget och träna sitsen

Experten tipsarDet är inte lätt att släppa kontrollen och bara hänga med. Men eftersom longering är väldigt nyttigt för sitsen och vår kommunikation med hästen borde vi försöka oftare, anser Mari Zetterqvist Blokhuis.

Släpp taget och träna sitsen
Be en kompis longera dig regelbundet och gör till exempel övningarna i den här artikeln, så får du bättre balans i sadeln. Foto: Sofie Sköld

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Ryttare är beroende av många olika färdigheter, som balans, koordination och smidighet. Ett bra sätt att träna upp sina förmågor är att bli longerad, säger sitsexperten och ridläraren Mari Zetterqvist Blokhuis.
    – Det handlar mycket om att våga släppa, jag upplever att många ryttare håller balansen i tyglar och stigbyglar. Att lägga upp stigbyglarna och släppa tyglarna är ett bra sätt att komma ner i sadeln så att sittbenen känns och det går att känna in hästens rörelser.

    Mari Zetterqvist Blokhuis ser ofta ryttare som har svårt att hitta en bra takt, och den som blir longerad har större möjligheter att känna in var hästen har sina ben.
    – Plus att longering hjälper en att hitta sin kropp på hästryggen. Det är så himla mycket att koncentrera sig på när man rider. Det är svårt att hinna känna in sitsen med så mycket annat att tänka på, hästens reaktioner och andra hästar. Om det är en tränare på plats ska ryttaren också ta in vad tränaren säger.

    Fokusera på vad hästarna säger

    Longering kan bli en del av att öva på att vara i nuet.
    – Vi måste försöka lära oss att koppla bort andra saker och fokusera på vad hästarna säger.

    Hon tycker dock att det är viktigt att tänka på säkerheten vid longering.
    – Våra hästar är mycket känsligare nu än förr. Jag vill känna häst och ryttare om jag ska longera, det vill ju till att hästen är välhanterad och lugn. Det är inte så kul om hästen får värsta frispelet.

    Longering hjälper en att hitta sin kropp på hästryggen.

    Mari Zetterqvist Blokhuis

    En bra säkerhetsåtgärd är att spänna in hästen något och att ha en van linförare, enligt Mari Zetterqvist Blokhuis.
    – Det är också väldigt fördelaktigt att ha ett handtag som sätts framme i sadeln, som går att ta tag i om ryttaren känner sig osäker. Det är inte bra om ryttaren sitter och spänner sig.

    Hitta rörelsen tillsammans med hästen

    Hon brukar förespråka avsutten träning, men longering är ett mycket bra komplement.
    – Det är en väldig skillnad att sitta på ett rörligt underlag, du hittar rörelsen tillsammans med hästen.

    Fakta

    Longeringsövningar

    Fw0a1966-kopiera
    Övning för balans | Balanssits Foto: Sofie Sköld

    1. Övning för balans | Balanssits

    Sitt mitt över hästen med båda sittbenen i sadeln. Håll båda armarna rakt ut. Börja med ena benet som du vrider åt sidan och lyft sedan benet så att det hamnar i luften ovanför sadeln. Balansera så en stund. Gör därefter om med det andra benet.

    Börja i skritt och testa sedan i trav. Om du är mycket rutinerad går det bra att prova i galopp. Det går också att försvåra övningen genom att lyfta båda benen på samma gång. Den här övningen är toppen för att lära känna sina sittben och hitta jämvikt på hästen. Både den raka bukmuskeln och lårmuskeln aktiveras.
    – En ryttare som är lite framåttippad i sitsen har svårt att lyfta benen, så det här är en bra kontroll av att ryttaren kommer ner på sina sittben. Övningen är också bra att börja med vid longering, för att se att ryttaren vågar släppa tygeln och inte håller balansen i tygeln, säger Mari Zetterqvist Blokhuis.

    Fw0a2175-kopiera
    Övning för koordination | Armrörelser Foto: Sofie Sköld

    2. Övning för koordination | Armrörelser

    Börja i skritt. Linföraren ber ryttaren att göra olika saker med armarna.

    Exempel är att sätta händerna på huvudet, sätta ena handen på huvudet och sträcka ut den andra åt sidan, och att sätta armarna bakom ryggen. Fantasin sätter gränserna, det går också att till exempel klappa högersidan av halsen med vänsterhanden och vice versa.

    Det går fint att göra övningen i trav och galopp.
    – Koordination är viktigt för oss ryttare, vi behöver kunna göra olika saker med olika delar av våra kroppar. Vi ska klara att lägga till en skänkel utan att dra i en tygel, till exempel. För att klara den här övningen behöver ryttaren vara avslappnad, så det är en bra övning för att kontrollera om ryttaren är det.

    Fw0a2316-kopiera
    Övning för smidighet | Armsvängningar Foto: Sofie Sköld

    3. Övning för smidighet | Armsvängningar

    En klassisk övning för att öva smidighet och bli av med dålig hållning i axlar och bröstrygg.

    För en arm i taget framåt, uppåt och bakåt, och vrid om armen så att handflatan går uppåt. Gör lugna rörelser och håll sam-tidigt balansen. Armen ska hållas sträckt med raka fingertoppar.
    – Du ska inte bara veva med armen utan göra övningen lugnt och i takt med hästens rörelser. Det blir en annan takt i sätet i trav men du ska kunna fortsätta göra lugna svängningar med armen. Sitt kvar mitt i sadeln, instruerar Mari Zetterqvist Blokhuis.

    Övningen gör så att bröstryggen åker fram och axlarna tillbaka.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 4/2021.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden