NärproduceradFörsta Grand Prix-küren för båda delar av ekipaget och första SM-finalen. Trots orutin lyckades Anna Nilsson och hennes Rolecz knipa femteplatsen i SM.
SM-femman Anna Nilsson: ”Jag var med när Rolecz föddes”

Hej, kul att du vill läsa artikeln!
Det var första SM-finalen för Anna Nilsson, och det tillsammans med familjeuppfödningen Rolecz (SWB val f -09 e Rosevelt-Calino, uppf Lena Nilsson, äg Anna Nilsson).
Skador höll Rolecz borta från tävlingsbanorna i ett och ett halvt år fram till i augusti förra året. Men i september debuterade de i Grand Prix och nu tog de en smått sensationell femteplats i SM.
Grattis! Hur känns det?
– Det känns bra, det var en jättehärlig helg. Placeringsmässigt visste jag inte vad jag skulle förvänta mig, det var min första Grand Prix-kür, min fjärde Grand Prix i livet och den första utomhus. Musiken blev klar på lördagen och jag hade inte hunnit rida igenom den.
Fakta
Anna Nilsson
Gör: Grand Prix-ryttare, tränare, unghästutbildare.
Bor: På familjegården Jursta i Ösmo, strax söder om Stockholm.
Ålder: 44 år.
Familj: Två söner, 10 och 15 år.
Aktuell: Femma i SM.
Drömmer om: Rida OS.
Äter helst: Pasta, gärna skaldjurspasta.
Dricker helst: Bubbel om det ska firas någonting.
Bästa boken: Jag har barn så den tid som inte går till min satsning går till barnen. Jag har just läst hela Harry Potter-serien för min son.
Vad var det som klaffade?
– På fredagen ville jag inte pressa Rolecz, jag valde att göra det enkelt för honom. Då klarade vi också galoppserierna, som är svåra om han blir taggad. På söndagen vågade jag få i gång mer energi men då missade jag serierna, så allt klaffade inte. Det känns som att vi har en massa mer att ge om man ger oss lite mer rutin.
Hur är det att rida SM-final med en egen uppfödning?
– Det är härligt! Jag var med när Rolecz föddes, det är häftigt att ha gjort hela resan. Vi födde upp även mamman, Chikoria, som har en hopp-pappa och var tänkt till min syster, men hon rörde sig trevligt och när hon fick en senskada betäckte vi med Rosevelt. Sedan läkte senskadan och vi tävlade Chikoria till Msv B dressyr och 1,20-hoppning. När hon blev äldre tog vi in henne i aveln igen. Med facit i hand hade det varit bättre att avla hela tiden. Hon har tre avkommor, förutom Rolecz är det hans lillebror Maracana (e Van Vivaldi) som gått två unghäst-VM, och lillasyster Chelzie (e Total Hope), som har kvalat till Falsterbo och Breeders.
Just det, Chelzie fick ett föl?
– Ja. Vi betäckte henne som 3-åring, hon är enda stoet från blodslinjen som är kvar. Men Chelzies hingstföl gick framför tåget och dog förra året. Det var väldigt synd. Nu ska Chelzie bli tävlingshäst men framöver kanske vi får avla eller ta embryon.
Hur många föl tar ni om året?
– Vi är två syskon och ett föl om året är idealiskt för att vi ska ha tid och råd att förvalta dem. Det är småskaligt och för eget bruk, vi är inte så mycket för att sälja.
Borde ni inte föda upp mer och tjäna pengar?
– Det hade kanske varit smart, men vi fäster oss ofta vid dem och då vill man inte sälja.

Vad är målen framöver?
– Målet med Rolecz är att försöka bli så bra vi bara kan, vi har ganska mycket kvar i oss, det är jätteskoj. Med de andra; att få upp även dem till Grand Prix.
Och, till sist: Hur är Rolecz som häst?
– Han är underbar! En gosig nallebjörn som vill bli kliad och kelad med, social, lugn och mysig. Han skulle kunna passa vem som helst, alla kan rida honom. Men han har en nerv där man kan bestämma energinivån, det går att temperera honom. Jag har hela hästen med mig, han bryr sig inte om omgivningen. Det känns att han har självförtroende nu, under SM hade han öronen fram och ville bara in på banan.
Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 9/2024.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på