Hästliv
5 januari 2019 17:00
Ridsportplus

Småbarn på tävling – så gör ryttarna

FamiljSmåbarn och tävlingsplatser är en kombination som både ställer krav på säkerheten och som kan fungera prima för familjerna.
–  Barnen vill gärna följa med, och tävlingsplatserna blir alltmer barnvänliga, säger hoppryttaren Isabelle Fredricson.

Småbarn på tävling  –  så gör ryttarna
En hästfamilj som ofta är i farten. Jens och Isabelle Fredricson strävar efter att göra det roligt för barnen Georg och Filippa när de följer med på tävling. Foto: Anna Nyberg

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Dagens tävlingsryttare väljer inte mellan att tävla och att vara föräldrar. De gör i många fall både och – samtidigt. Men att ha små barn kräver en noggrann planering.

    På Sundbyholms stora tävlingsplats utanför Eskilstuna lastar Michelle Ekinci ut barnvagnen ur bilen när Ridsport besöker tävlingen under sommaren. Just i dag har hon med båda barnen, maken och morfar.
    – Men oftast är det ett barn, morfar och jag. Det går faktiskt bra, även om jag måste sköta allt själv med hästen, när morfar tar hand om barnet.

    Michelle
    ”Det kräver planering att ta med barnen på tävling”, säger Michelle Ekinci, med en son i barnvagnen och lillebror i pappas famn lite längre bak. Foto: Anna Nyberg

    Michelle Ekinci har två barn, storebror på tre år och lillebror på nio månader.

    – Jag tror att de tycker om att hänga med på tävlingar. Den lilla har varit med i stallet ända från början. Morfar har stått på läktaren i vinterkylan och gungat vagnen när jag har ridit.

    Fler utmaningar

    Michelle Ekinci får tänka ett extra varv på säkerheten, och vara uppmärksam på vart hon går med barnen.
    – Det är viktigt att det är avskilt mellan hästar och människor.

    Sedan finns det ännu en utmaning med att vara tävlande småbarnsförälder.
    – Det kan vara svårt att fokusera. På en utomhustävling går det bättre, men inomhus hör jag om mitt barn skriker.

    Att ha med barnen på tävling gör att de blir sociala och utåtriktade.

    Lite längre bort har Filippa just klivit ur hästlastbilen med mamma Isabelle Fredricson. Inne i lastbilen finns lillebror Georg som tar en förmiddagsslummer tillsammans med pappa Jens Fredricson.

    – Barnen vill gärna följa med, och tävlingsplatserna blir alltmer barnvänliga. När Varberg hade sina Summer Games hade de hoppborg, samma sak i Fjärås. Även på Hammarö var det välordnat för barnen, säger Isabelle Fredricson.

    – Att ha med barnen på tävling gör att de blir sociala och utåtriktade. Vi försöker att göra det till en rolig grej att vara med på tävling, och nu börjar Filippa också få kompisar som hon träffar på tävlingsplatser.

    Jens Fredricson firade med sin lilla familj bestående av dottern Filippa och frun Isabelle Fredricson.
    Familjen hejar på. Så här såg det ut för ett par år sedan på Elmia, då Filippa fortfarande var yngst i familjen Fredricson. Roland Thunholm

    Många ställer upp

    Pappa Jens kommer ut med lillebror, och kan bara instämma i att det går bra att ha barnen med på tävling.

    – Det finns alltid vänliga människor som ställer upp om man behöver hjälp med att hålla i en barnvagn. Nu har vi också groomar med som tar hand om hästarna.

    – Tänk för en del år sedan, då var det barnen Ingvarsson och Zetterman som alltid var med på tävlingarna, och Alexander har berättat att det föddes en längtan hos honom att tävla när han såg sin pappa göra det, säger Jens och låter förhoppningsfull.

    Och det är inte utan orsak. Treåriga Filippa visar en bild på sin shetlandsponny och berättar samtidigt att hon gärna vill ha en större ponny som kan hoppa och tävla.

    Charlie Siemerling
    Tvååriga Alex får stanna hos pappa Charlie Siemerling, medan storebror som är elva år kan ströva mer fritt på Sundbyholm. Foto: Anna Nyberg

    På lekplatsen på Sundbyholm sitter Charlie Siemerling med yngsta sonen Alex, två år.
    – Barnen tycker om att åka med, och här på Sundbyholm är det välordnat. Det underlättar för oss. Området är avgränsat, så vi kan släppa storebror på elva år mer fritt. Han träffar kompisar och bryr sig väl inte om själva tävlingarna så mycket. Inte än i alla fall, säger Charlie Siemerling.


    Viktigt att tänka på säkerheten

    Med fler små barn på tävlingsplatserna ökar också olycksriskerna.
        − Jag blir ofta förvånad över hur lite både ryttare och publik tänker på faran med barnvagnar nära hästar, säger Cerrie Hedin, överdomare och tävlingsarrangör.

    Säkerheten prioriteras av många tävlingsarrangörer, som sätter upp avspärrningar för att hålla hästar och människor åtskilda.

    – Men det hjälper ju inte när människor kryper under avspärrningarna med barnvagnen och kommer in bland hästarna. Jag tror inte att de förstår hur utsatt barnet är om det kommer en hov mot barnvagnen, säger Cerrie Hedin, som ofta är ute som överdomare.

    Kan vara obetänksamma

    Ett ställe där många går med barnvagn är i gången mellan framridningsridhuset och tävlingsridhuset på Strömsholm.
    – Jag tror att vilken överdomare som helst kan berätta samma sak, om hur vi vid varje tävling får säga till människor med barnvagn mitt bland hästarna. När vi väl säger till så flyttar folk på sig, men de är så obetänksamma.

    Ridsport
    Överdomare Cerrie Hedin. Foto: Roland Thunholm

    Cerrie Hedin har inte sett några särskilda aktiviteter för barn mer än på de stora tävlingarna, även om en och annan arrangör har en lekhörna någonstans på området. Hon tror inte heller att småbarnsvänliga tävlingsplatser har någon avgörande betydelse när ryttarna väljer tävlingsplats.

    – Jag tror inte att det är något starkt konkurrensmedel. Bra tävlingsunderlag och ett väl fungerande arrangemang är viktigare för ryttarna, säger Cerrie Hedin.

    I detalj:

    Checklistan

    Inför varje tävling ska arrangören fylla i en checklista kring säkerheten på tävlingsplatsen. Några av frågorna tar upp problematiken med småbarn och barnvagnar:

    • Logistiken. Är hästar och män-niskor/publik åtskilda på ett tillfredsställande sätt?

    • Avgränsningar. Är avgränsningarna tillfredsställande vad avser: svårighet att forcera, styrka och stabilitet?

    • Skyltar. Finns det anslag om kopplingstvång för hundar samt förbud för barnvagnar på vissa platser?

    Artikeln publicerades första gången i Ridsport nr 14/2018. Den har inte tidigare varit publicerad på webben.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden