Veterinärt
19 maj 2023 09:45
Ridsportplus

Långvarig smärta kan leda till svårbehandlat magsår

HästhälsaBli inte förvånad om veterinären föreslår gastroskopi av magsäcken, fast det är en ömmande rygg som hästen lider av. Långvarig smärta kan få oanade konsekvenser.

Långvarig smärta kan leda till svårbehandlat magsår
Det krävs extra långt gastroskop för att nå ner till magsäckens nedre del och Linda Andersson har gått utbildning för att lära sig tekniken att komma dit. Foto: Lotta Gyllensten

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Gastroskopi innebär en undersökning av hästens magsäck genom en lång och smal slang med fiberoptik. Veterinären för ner en digitalkamera via hästens ena näsborre till foderstrupen och hela vägen vidare ner till magsäcken. Hästen ska ha fastat i 14–16 timmar före undersökningen och ges lugnande medan den pågår.
    – Fastan är viktig, säger veterinär Linda Andersson som arbetar på Saxtorps Hästklinik utanför Landskrona. Vi brukar rekommendera att hästen har munkorg under de timmarna, för att förhindra att den äter halm eller spån.
    – Vi utför gastroskopi på flera hästar varje vecka och det är inte så kul om man bara kommer ner till en massa spån. Då får allt göras om igen.

    På Saxtorp har veterinärerna gått utbildning i tekniken att utföra gastroskopi längst ner i magsäcken, i den röda delen mot magmunnen. Här produceras magsyran och magsår kallade EGGD (equine glandular gastric disease) kan förekomma. Orsaken till dessa magsår är ännu inte lika utrett som de som förekommer i den övre, vita delen av magsäcken.
    – Vi har funnit att långvarig smärta någonstans i kroppen, till exempel i SI-leden eller på grund av annat ortopediskt problem, kan ge EGGD. Därför kan vi rekommendera gastroskopi även till vissa hästar som är halta eller har nedsatt prestation.

    Gastroskopi-11
    Hästarna kan behöva lång tids vila från träning,
    byta foder och byta kompisar. Foto: Lotta Gyllensten

    Problem kan behöva angripas från flera håll

    Vet.-linda-andersson
    Linda Andersson tog veterinärexamen 2011 och arbetar sedan 2019 på Saxtorps Hästklinik, Landskrona. Tidigare har hon bland annat varit klinikchef på Evidensia hästklinik i Umeå. Foto: Lotta Gyllensten

    Hon kan ge flera exempel på hästar som undersökts för ridproblem och ömhet i ryggen som trots sjukgymnastik inte blivit helt bra.
    – Då har vi undersökt magsäcken och hittat magsår av typen EGGD. Genom att medicinera mot det och ge fortsatt sjukgymnastik, har hästarna blivit fungerande igen. Det blir en bra kombination och visar att det är viktigt att angripa problem från flera olika håll.

    Andra orsaker till EGGD kan vara kronisk stress på grund av vantrivsel. Här har forskningen visat på några faktorer som sticker ut; en ökad andel magsår hos de hästar som tränas mer än fyra – fem dagar i veckan, hos de som har flera olika skötare och hos de som inte trivs med sin boxgranne.
    – Det är fortfarande mycket vi inte förstår kring dessa magsår, men oavsett var magsåren är belägna ska hästen undvika stärkelserikt foder; grovfodret ska vara bra och ges ofta och mängden kraftfoder minskas. Det är också viktigt att ändra på rutinerna så att alla stressande detaljer runt hästen undviks.
    – Det kan vara svårt att få hästar med EGGD att svara på behandling. De kan behöva lång tids vila från träning, byta foder och byta kompisar. En tids bete kan hjälpa en del hästar.
    – Sedan behövs ett nytt upplägg för den hästen, gärna med inlagda vilodagar varje vecka. Tillvaron ska göras så stressfri som möjligt. Generellt gäller att hästar inte bör tränas på tom mage.

    Gastroskopi-7
    Hästen har fått lugnande medel och är bremsad när gastroskopet förs in genom ena näsborren. Foto: Lotta Gyllensten
    Gastroskopi-12
    Här syns sår och svullnader i nedre magmunnen. Foto: Lotta Gyllensten

    Omläggning i livsstilen är viktigast

    När det gäller medicin är sällan omeprazol i oral form tillräckligt, utan hästen får en kombination med sukralfat som är slemhinneskyddande.
    – Alldeles nyligen kom en omeprazol i injektionsform som ges i halsen och som har visat lovande resultat, det blir bättre upptag i hästens kropp. Det finns även ett prostaglandin som kan testas. Men det är omläggning av hästens livsstil som är det väsentliga. Det kan ta flera månader att få resultat av behandlingen.

    Den vanligaste och mest studerade formen av magsår på häst kallas ESGD (equine squamous gastric symdrome) och de såren finns i den övre, vita delen av magsäcken. Dessa sår kan oftast botas med fyra veckors behandling med omeprazol och ändrade foderrutiner.

    Oftast mycket diffusa symtom

    Överlag har magsår mycket diffusa symtom och kan visa sig på många sätt. Förändrat beteende, ruggig päls och nedsatt prestation är några typiska symtom. Magsår som sitter i magsäckens nedre del kan visa sig i att hästen har svårt att muskla sig eller är öm i sadelgjordsläget.
    – Gastroskopi är en enkel undersökning att göra och det är bra att ha med den i en utredning så att man vet om magsår kan strykas från orsakslistan. Vi ser relativt många hästar som bara har en irritation i nedre delen av magsäcken och inget alls i den övre.

    Fakta

    Magsår kan vara smärtsamma

    • Magsår kallas med ett gemensamt namn för EGUS, equine gastric ulcer syndrome, en term som har använts sedan 1990-talet, då magsår först identifierades hos häst.
    • Det är ett samlingsnamn för sår, irritation och/eller blödning i magsäckens slemhinna, vilket är smärtsamt och försämrar hästens välbefinnande.
    • De fynd i magsäcken som görs genom gastroskopi delas upp på en skala. Grad  1 är lindriga fall av skador och grad 4 är upptäckten av stora sår eller många små sår och skador i slemhinnan.

    ESGD

    Equine squamous gastric symdrome, de sår finns i den övre, vita delen av magsäcken.

    EGGD

    Equine glandular gastric disease, sår i den nedre, röda delen av magsäcken.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 8/2023.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 103 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym