Sverige
2 mars 2018 06:00
Ridsportplus

Smidigt foder – men till vilket pris?

GranskningDe vita plastbollarna på fälten tillhör numera landskapsbilden. Det inplastade vallfodret har till stor del har ersatt de traditionella höbalarna som grovfoder till hästar. Men hur mycket vet vi egentligen om effekterna av hösilage?

Smidigt foder – men till vilket pris?
Smidigt, men det är inte alltid det funkar som tänkt.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Fördelarna med hösilage är många; skörden är inte så väderberoende, det är smidigt att lagra och bra för hästar med luftvägsproblem. Småbalar med olika näringsinnehåll gör det lätt att skräddarsy individuell utfodring i kollektivstall, samtidigt som stora stall med lösdrift kan få storbalar.

    Hö kräver bättre väderförhållanden vid skörd, då gräset i regel torkas flera dagar innan det pressas och körs in. Det finns dock en del nya skördesätt som har börjat tillämpas, då gräset körs in löst redan efter någon dag och skulltorkas innan det pressas.

    Finns nackdelar

    Smidigheten att hantera hösilage har medfört att många hästägare har gått över till det. Men det finns också negativa sidor. Det som alltid nämns är risken för botulism – som dock kan minimeras genom noggranna skörderutiner och förvaring samt vaccination av hästarna. Därutöver finns problemet att många hästar reagerar med att bli lösa i magen. Sociala medier svämmar över av hästägare som ger varandra råd om vilket fodertillskott de behöver komplettera hösilaget med för att hästens mage ska bli normal.

    I detalj.

    Riktlinjer för grovfoder

    • Ensilering
      Ensilering innebär konservering genom att mjölksyra bildas via nedbrytning av kolhydrater. Mjölksyran sänker pH-värdet i fodret och målet är att all mikrobiologisk aktivitet ska stanna av. För att detta ska hålla i sig, måste gräsbalen vara lufttätt innesluten i plast.
    • TS-halt
      Ju högre torrsubstans (ts), desto mindre ensilerat blir fodret. Detta är riktlinjerna för ts-värdet:

    Ensilage: 30-50% ts
    Hösilage: 50-70%  ts
    (idealet lär ligga på 45-65 % ts)
    Hö: 84% ts
    (om höet är blötare börjar det mögla)

     Tumma inte på kvaliteten
    – Ett bra grovfoder, med god hygienisk kvalitet och med bra balans, är det man ska sträva efter, oavsett konserveringsmetod, säger Eva Dahlström, oberoende foderrådgivare.
    – Det största problemet med grovfoder är, när det är stor obalans mellan protein och energi. Alltså hög energi, extremt lågt protein och ett högt sockervärde. Detta gäller ofta grovfoder tagna från ogödslade vallar.

    Expandera

    På ett mer vetenskapligt plan är agronom Cecilia Müller, SLU, i full färd med att undersöka vad denna så kallade ”hösilage-intolerans” beror på, i ett treårigt projekt som ska slutrapporteras 2019.

    – Vi har fortfarande några analyser kvar att göra på proverna i projektet, så än kan vi inte säga så mycket. Forskning pågår, helt enkelt, säger hon. Vi räknar med att kunna ha resultat klara senare i vår.

    – Det finns ännu ingen klar orsak till varför vissa hästar reagerar med lös träck, som ofta är indelad i två faser – en fast fas och en vätskefas. Det finns många olika anledningar till diarré hos häst. Vissa är uppenbara (felutfodring), andra är mer dunkla. Det finns alltså inte en enda orsak.
    – Nu i februari och mars ska vi samarbeta med tyska forskare i Leipzig i projektet, då de har sett samma fenomen där.

    HŠst
    Vissa hästar får diarré av hösilage.

    Att många hästar får problem med diarré vid utfodring av hösilage känner Torbjörn Carlsson, marknadsansvarig på Trikem, väl till. Många hästägare vill ha hjälp med lämpligt fodertillskott.

    – Det verkar som om hösilage är tuffare mot tarmen, så vi rekommenderar att man i samband med foderomställningen ger tillskott som stimulerar tarmkulturen. Det är i första hand avancerade jästprodukter som behövs för att stimulera tillväxten av goda bakterier i tarmen, men även vitaminer och spårämnen.

    Torbjörn Carlsson är inte förtjust i hösilage som grovfoder till hästar, trots att hans företag får sälja många tillskottsförpackningar.

    – Jag tycker inte att vi ska basera vår utfodring av häst på erfarenheter från produktionsdjur som de facto föds upp för att slaktas så snabbt som möjligt. Sedan millennieskiftet har allt fler gått över till hösilage, utan att tänka på följderna för hästarna.

    – Själv har jag aldrig ägt en hösilagebal och är väldigt mån om vår bonde som fortsätter att slita med höproduktion.

    Gick tillbaka till hö

    Kerstin Brusewitz, Kristianstad, är dressyrryttare och B-tränare i dressyr. Hon har tidigare utfodrat sina hästar med hösilage, men har gått tillbaka till hö.
    – Flera av mina hästar blev lösa i magen av hösilage. Hästarna ska må så bra som möjligt, så nu köper jag i stället hö av bra kvalitet. De fodras även med lusern och halm. Alla hästar mår nu bra.

    – Jag ser många hästar med alltför lös mage som utfodras med hösilage. Vem kan prestera på topp med dålig mage? Om de i stället skulle få bra hö och inget hösilage alls, tror jag att de allra flesta skulle bli bra på några dagar.

    Kerstin Brusewitz har även tänkt till vad gäller skörden av hö, vilken många anser vara besvärlig och väderkänslig.
    – Solceller på ladugårdstaken skulle kunna driva varmluftsfläktar, vilket skulle förenkla höskörden. Då kan höet köras in tidigare och torka inomhus.

    Många går över till hösilage

    Vall- och grönfoderproduktion utgör 36 procent av jordbruksmarken i Sverige, 1 099 500 hektar år 2017. Hur stor andel som produceras som hö respektive inplastat vallfoder är svårt att få fram siffror på, men en rundringning till grovfoderproducenter visar att många har gått över helt till hösilage. Frågan är om det finns en risk att vi ”slänger ut barnet med badvattnet” om alla grovfoderproducenter skrotar höpressen och går över till ensilering. Då kan det bli svårt att få tag på hö till de hästar som behöver det.

    1802222flocksilage
    Många hästägare utfodrar med hösilage.

    En del erbjuder fortfarande både och, som Fredrik Larsson på Green Feed AB i Ransta, som skördar runt 300 hektar vall årligen.

    – Det är mest stall med två till 15 hästar som vill ha hö. Ridskolor och andra större stall väljer hösilage.

    – Sedan kan det finnas två-tre hästar i de stora stallarna som reagerar mot hösilaget och då vill man ha möjlighet att köpa hö till dem. Därför fortsätter vi att producera både hö och hösilage.

    Blötlagt hö

    bäst till EMS-hästar

    Alla hästar kan inte äta hösilage. Därför är det viktigt att värna valfriheten, så att det även i fortsättningen produceras hö. Nya rön visar att hösilage triggar en högre insulinrespons än hö.

    Professor Andy Durham, vid Liphook Equine Hospital i södra Storbritannien, är Europaspe-cialist i invärtes sjukdomar. Han är en välkänd föreläsare kring EMS (ekvint metabolt syndrom), fång och insulinresistens.

    Han anser att det finns övervägande nackdelar med hösilage till hästar med EMS.
    – En av utmaningarna är att hösilage uppvisar en så stor differens i torrsubstans och näringsinnehåll, så det är svårt att generalisera råden för utfodring. Men eftersom hösilage oftast är mer lättsmält, kan de lättfödda hästarna bli för feta av det.
    – Och fetma ökar risken för insulinresistens.

    Men det finns ytterligare en aspekt som kan förklara nackdelen med hösilage till hästar med insulinresistens och övervikt:

    – Man har tidigare sagt att sockret i hösilage förbrukas i ensileringsprocessen, så socker-
    innehållet borde vara lägre i hösilage än i hö. Men i en ny studie har Harry Carslake, lektor vid Liverpooluniversitetets hästklinik, visat att hösilage frammanade en högre insulinrespons än hö. Sockerinnehållet i hösilaget var förvånansvärt högt.

    – Vi vet inte allt om vad som triggar insulinfrisättningen hos hästar. Vi känner till sockret, men det kan finnas andra viktiga dietbaserade faktorer också.
    Andy Durham rekommenderar i första hand utfodring med hö eller blötlagt hö till hästar och ponnyer som är i riskzonen att utveckla EMS.

    – Måste man ge hösilage, ska det vara i kontrollerad mängd. Även om det inte finns studier som bekräftar det, tycker jag att man bör blötlägga hösilaget också.

    Fotnot: Studien presenterades vid en europeisk konferens för internmedicin för häst 2015 och är under publicering. Hösilaget som användes var ganska blött, innehöll 58% ts, men sockret hade ändå inte försvunnit i ensileringsprocessen.

    Expandera

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden