Sverige
5 juni 2023 17:00
Ridsportplus

Snåriga regler för hyreshöjning

StallhyraHöjd stallhyra kan bli droppen som får bägaren att rinna över för många hästägare. "Klyftan växer mellan de som kan ha häst och de som inte har råd", säger en stallägare.

Snåriga regler för hyreshöjning
Den allmänna kostnadsökningen i Sverige gör att det blivit dyrare att ha häst. Foto: Jenny Schwieler Staaf

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Många stallägare har höjt hyran kraftigt senaste året, men inackorderingar har i vissa fall möjlighet att motsätta sig höjningar.

    Om en hästägare bara betalar för att hyra en viss box och en plats i en hage, gäller hyreslagen som ger hyresvärden rätt att höja hyran. Men de flesta uppstallningsavtal innefattar även tjänster, som fodring och utsläpp, och då blir det ett tjänsteavtal som styrs av andra regelverk.

    Nytt kontrakt kan krävas

    Kenth-wasserman-foto-privat
    Kenth Wasseman Foto: Privat

    I flera avtalsmallar som finns att använda sig av står det inget om hur höjningar av priset ska gå till.
    – Om det inte står, blir kostnadsökningen en villkorsändring och då krävs ett nytt kontrakt, säger Dan Nordenberg, advokat som arbetar mycket med hästjuridik.

    De stallägare Ridsport pratat med har alla skrivit in i sina avtal att prishöjningar kan förekomma.
    – Vi har skrivit att höjningar ska aviseras i god tid och för oss innebär det tre månader, lika länge som uppsägningstiden, säger Linda Borg, som har stall mellan Jönköping och Nässjö i Småland.
    – Sedan är det svårt att höja så mycket som behövs. Vi höjde med 400 kronor i månaden i höstas och med det går vi plus minus noll, säger hon.
    – Det har blivit väldigt mycket tuffare och vi höjde med tio procent i höstas, men vi ligger fortfarande lågt. Ingen har flyttat sin häst på grund av höjningen och det har inte ens varit tillstymmelse till diskussion, säger Kenth Wasserman, som har ett stall i Älvängen norr om Göteborg.
    – Grovfoder ingår inte i grundhyran och det innebär att jag kan sätta dagspris på det, fortsätter han.
    – Jag har inte höjt priset utan dragit ner på omkostnaderna. Vi stängde av varmvattenberedaren i vintras och det ingår nu bara en säck halmpellets i veckan, säger Anneli Thelin med stall i Tygelsjö söder om Malmö.

    Svårt få betalt för sitt arbete

    Anneli-thelin
    Anneli Thelin

    Alla stallägare Ridsport pratat med vittnar om att det är svårt att ta ut tillräckligt mycket i stallhyra och framför allt att ta betalt för sitt arbete.
    – Du kan ha inackorderingsstall av många skäl, men att tjäna pengar är inte ett av dem, säger Anneli Thelin.

    De som har anställda måste ta helt andra stallhyror och det får också följder för hyresgästerna.
    – Vi erbjuder fullservice och höjde med 1 000 kronor i månaden i höstas. Ungefär en fjärdedel av våra hyresgäster har sökt sig till andra stall med lägre hyra, säger en stallägare i Stockholmsområdet.
    – Det är en kluven känsla, men jag kan inte heller jobba ihjäl mig för att folk ska ha råd att ha häst, säger stallägaren som vill vara anonym.

    Fakta

    Läge och faciliteter avgör hyresnivån

    • Stall Wasserman, Västkusten: 3 500 kronor i månaden för box, hage, in- och utsläpp, fodringar och tillgång till ridhus. Foder ingår inte.
    • Anneli Thelin, stall i Skåne: 3 000 kronor i månaden för box, hage, in- och utsläpp, fodringar, paddock men inget ridhus. En säck spånpellets i veckan ingår men inget foder.
    • Linda Borg,  Småland: 2 750 kronor i månaden för box, hage, in- och utsläpp, fodringar, hösilage, strö, paddock men inget ridhus.
    • Tuna Gård, Stockholmsområdet: 8 900 kronor i månaden för box, hage, hö/hösilage, ströpellets, in- och utsläpp, fodringar och tillgång till ridhus (ej intervjuad).

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 9/2023.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden