Sportnytt
31 oktober 2023 13:52
Ridsportplus

Snart kan dopningsprov tas hemma

RegeländringI framtiden kan dopningsprov tas på tävlingshästar även i hemmastallet. Förslaget utreds inom FEI och finns på agendan i Sverige.
– Men det finns en del juridiska frågor att reda ut först, säger förbundsveterinär Peter Kallings.

Snart kan dopningsprov tas hemma
Dopningstest kan göras via urin- eller blodprov. Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Även om bara ett fåtal fall av dopning eller otillåten medicinering upptäcks varje år finns det med stor sannolikhet ett mörkertal. 

    – Det är lätt att förlita sig på veterinären, men veterinären har ingen skyldighet att hålla sig informerad om Svenska Ridsportförbundets regelverk. Det förekommer att veterinärer ordinerar läkemedel som inte är tillåtna i Sverige, säger förbundsveterinär Peter Kallings och påminner om att strikt ryttaransvar gäller. 

    Ridsport, Ullevi Dag 4
    Peter Kallings är SvRF:s förbundsveterinär. Foto: Roland Thunholm

    – Det är helt väsentligt att ha en veterinär du kan lita på som kan berätta vad hästen är ordinerad, helst innan behandlingen startar, så att du som ryttare kan stämma av mot karens- och förbudslistan. Vi har haft incidenter och frågor om bland annat bisfosfonater som Tildren och Osphos, som bara får ordineras vid specifika indikationer, och när det inte följs klassas det som otillåten medicinering. 

    Varje läkemedel ska vara ordinerat till en namngiven häst.

    – Man får inte göra som i ett fall som avgjordes i disciplinnämnden nyligen, där överblivet Metacam användes för att behandla en annan häst med, även om en veterinär på distans hade godkänt detta. Varje medicinering ska föregås av en undersökning av aktuell häst. Allt läkemedel ska vara förskrivet till den häst som ordinerats det. Rester av läkemedel ska lämnas till apotek för destruktion och inte stå kvar i stallet. 

    Fakta

    Dopningsprov i svensk ridsport

    • Antal prov per år: Omkring 400.
    • Så väljs hästarna ut: Slumpmässigt, utifrån misstankar, eller en bestämd målgrupp såsom vinnare av mästerskap. Vid tävlingar i ATG-tourerna tas alltid dopningsprov.
    • Så tas provet: Urinprov eller blodprov. 
    • Så ges besked:  Om A-provet är positivt får ryttaren besked om detta, oftast inom en månad. Om provet är negativt publiceras det på SvRF:s hemsida.
    Expandera

    Sammanblandning av  foderhinkar är det vanligaste skälet att en häst testar positivt.

    – Goda rutiner är A och O, och att man har ordning i stallet med mediciner inlåsta i ett skåp. Vi har också fått till oss av länsveterinärer att det slarvas med läkemedel i ridsportens stallar. 

    När en häst testat positivt får ryttaren räkna med ett besök i stallet. 

    Ridsportförbundet tar ofta hjälp av travsporten, där det finns utredare med polisiär bakgrund som går igenom rutinerna i stallet och frågar ut de ansvariga om det som hänt. En veterinär finns också med vid besöket.

    I framtiden kan liknande besök komma att göras även för att ta dopningsprov på hästar utanför tävling, på hemmaplan och på träningsanläggningar. 

    Fakta

    Dopningsprov på hemmaplan

    • Så kallad Out-Of-Competition-Testing, OOCT, utreds av såväl FEI som SvRF.
    • Blir det verklighet är det viktigt att det finns behandlingsjournaler som kan styrka att hästen inte är otillåtet medicinerad och att karenstider har följts.
    • Rena dopningssubstanser är alltid förbjudna, såväl inom som utom tävlan.
    Expandera

    – FEI utreder ett förslag om detta, men det finns ett antal legala aspekter som måste redas ut, som på vilka grunder man kan få tillträde till ett stall. Ska det vara något ryttare godkänner i och med att man löser tävlingslicens? Och hur kan vi kontrollera hästar som inte står i tävlingsryttarens stall? Det funderar vi och FEI på just nu, säger Peter Kallings.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden