Hästägartips
10 juni 2019 10:23
Ridsportplus

Snyggare och säkrare i stallgången – plus och minus med olika golv

Plus och minusHar du tröttnat på din gamla slitna stallgång eller planerar du att bygga ett helt nytt stall? Här får du tips på olika alternativ inför valet av golv och kan läsa på om alternativens för- och nackdelar.

Snyggare  och säkrare i stallgången – plus och minus med olika golv
Nytt golv i stallgången kan göra stor skillnad – det kan bli mjukare att gå på, mer lättskött, ljusare miljö. Eller bara helt enkelt snyggare. Så här ser det ut på Tullstorp. Foto: Lottapictures

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Stallgången är viktig för miljön och trivseln i stallet. Om du funderar på att göra om stallgången behöver du bestämma dig för vad du önskar för resultat. Vill du främst ha ett lättskött och praktiskt golv? Ska det vara ett snyggt mönster? Eller är kostnaden avgörande?

    – Vi har valt att ha olika varianter i våra stall. Bland annat har vi spångång, som är en gammal tradition hos oss, men vi har också gummimatta och betonggolv. Den praktiska betydelsen är viktig med att det ska vara dammfritt, halkfritt och helst också ljuddämpande, säger Jonas Johnson, verksamhetschef på Ridskolan Strömsholm.

    Det finns faktorer som är viktiga att ha med sig i planeringen av en stallgång. Om det är lätt att sopa rent, rengöra och spola av gången underlättar det i vardagen. Det hjälper även till att skapa en ren, dammfri och bra stallmiljö. Har du en sliten och nött stallgång kan den vara en halkrisk.

    En mjukare stallgång kan avlasta hästarnas hovar och leder, då ett sådant golv är mer stötabsorberande. Det blir också skönt att gå på för alla, två- som fyrbenta.

    Säker bredd
    …stallgången bör vara rejält bred, cirka 3,5 meter rekommenderas.
    Källa: SvRF

    Skaderisk
    I ett examensarbete vid SLU 2015 undersökte Marie Carlsson hästskador orsakade av stallinredning. Av de 391 hästhållare som svarade hade 20 procent haft hästar som skadat sig på inredningen. Flest skador orsakade galler, följt av täckeshängare och fönster. Se med andra ord till att inget vasst sticker ut i gången.

    Undersök förutsättningarna

    Innan du bestämmer dig för att göra om stallgången är det viktigt att titta på vilka förutsättningar du har att utgå ifrån. Bygger du ett helt nytt stall kan du tidigt i processen titta på olika alternativ och ta ställning till vilket golv du önskar.

    Ska du i stället renovera är det viktigt att titta på vilka möjligheter du har utifrån det golv som redan ligger. Vilka underlag och material kan vara lämpliga att satsa på? Måste du ta bort det gamla golvet eller kan du lägga på det befintliga? Om du ska bygga på det befintliga golvet måste du ha med i beräkningen hur det kan påverka golvhöjden så att till exempel boxdörrar går att öppna utan problem.

    Men det viktigaste av allt är att det inte behöver vara så svårt. Det finns flera snabba och enkla metoder för att fräscha upp och förbättra stallgången. Här är  olika alternativ – fyra sätt att förnya din stallgång:

    Stallgången. En Egen Värld I Stallmiljön. Foto: Lotta Gyllensten
    Spångång. Foto: Lottapictures

    Spångång minimerar underhåll

    Ett trevligt alternativ är spångång, ett snabbt och enkelt sätt att förnya sin stallgång. Det innebär att man har en spånbädd på ett par centimeter i hela gången eller i en kanal i mitten av stallgången.

    En spångång skapar en tystare miljö tack vare spånets ljuddämpande funktion. Spånet gör det också mindre halt för snöiga hovar eller när stallgången blir blöt. Det är också mjukt att gå på.

    Med en spångång behöver du inte sopa hela stallgången varje dag, vilket kan ses som ett plus. Alternativet är så klart inte underhållsfritt; spånet behöver mockas rent och vattnas för att undvika damm.

    – Det ska alltid vara en ljus och fräsch spångång, den ska vara lagom vattnad för att skapa ett fast underlag som inte flyttar på sig. Gärna krattad i fiskbensmönster som ger ett fint resultat, och det tar ju inte längre tid, säger Jonas Johnson, Ridskolan Strömsholm.

    Hela bädden behöver fyllas på regelbundet och bytas helt vid den årliga storstädningen. Det är viktigt att gången underhålls.

    – Spångången är lättskött, men man måste lära sig att sköta den ordentligt. Om den inte sköts på ett bra sätt kan det påverka klimatet i hela stallet, till exempel om spånet inte byts ut som det ska så kan det börja växa och gro i det, säger Jonas Johnson.

    Det går snabbt är anlägga en spångång på ett befintligt betonggolv, och prislappen är förhållandevis låg då kostnaden består av att köpa strö.

    För- och nackdelar med spångång

    PLUS

    • Ljusar upp stallmiljön.
    • Ger ett mjukt och ljuddämpande golv.
    • Enkelt att sköta när man har lärt sig tekniken.
    • Halkfri stallgång.
    • Snabbt, billigt och enkelt sätt att förnya gången.

    MINUS

    • Kräver underhåll, behöver skötas på rätt sätt för god stallmiljö.
    • Behöver bytas regelbundet.
    • Kan vara spridningsrisk vid brand.
    • Inte det billigaste alternativet i längden.

    Välj rätt spån
    Satsar du på en spångång – använd sågspån, inte hyvelspån som är svårare att kratta. Lägg 2–5 cm och blanda gärna i lite sand för att hålla det på plats.

    Torv också okej
    Om du vill går det bra med torv i stället för spån. Jämfört med spån kan det dock bli lite lite mörkare i stallet.

    Hemma Hos Patrik Kittel April 2014Foto: Lavaletto.se P: 2014-08
    Gummimatta hos Patrik Kittel. Foto: Lavaletto.se

    Gummimatta – en hållbar lösning

    Med gummimatta kan du fräscha upp ett klassiskt betonggolv. Den är enkel att sopa och skölja av. Men det finns fler fördelar.
    – Vi valde gummimattor av två anledningar. För att hästarna inte ska halka och för att det blir en tystare miljö, säger Sofia Farman på Magic Park Stables.

    En tjockare matta är tålig samt sviktar, vilket minimerar halkrisken. Gummimattan gör även golvet mjukare.
    – Vi upplever att det blir en bättre arbetsmiljö, både för hästen och för personalen när man står långa stunder på mattan i stället för på hård betong.
    Kvaliteten och gummihalten i mattan är viktig för en bra hållbarhet.
    – Våra gummimattor är gjorda av gamla gummidäck. Vi har haft dem i sju år och det syns knappt, de är inte slitna, säger Sofia Farman.

    För att lägga matta krävs ett jämnt underlag; ojämnheter i gamla golv behöver jämnas ut. Vid nybygge är det bra att planera för mattan.
    – Om du bygger nytt och ska lägga in mattan direkt är det bra att tänka in det i gjutningen. Det är en praktisk lösning att göra en försänkning för mattan redan

    när man gjuter eftersom det ger en slät yta. Det blir bra i längden.
    Gummimatta läggs i mindre bitar eller i hel längd i stallgången. Olika nyanser och versioner ger variationsmöjligheter, till exempel tegelsstensmönster. Prisbilden ligger på 370-700 kronor per kvadratmeter.
    En mer fast lösning är att lägga gjutet gummi på befintligt golv. Det är hållbart och likt gummimattan ger det ett mjukare och halkfritt golv.

    För- och nackdelar med gummimatta

    PLUS

    • Isolerar och dämpar ljudnivån.
    • Skapar ett mjukt och halkfritt underlag.
    • Går snabbt att lägga på stallgolvet.
    • Kräver endast ett jämnt underlag.
    • Ett hållbart alternativ, framför allt gjutet gummi.

    MINUS

    • Gjutet gummi kan upplevas svårare att sopa på grund av porösare yta.
    • Kostnaden är högre än för andra alternativ.
    • Kan upplevas tungt att köra vagnar/kärror på
    Helena_6_rgb
    Stengolv. Foto: Erik Rundeliius

    Stengolv behöver en bra grund

    Vill du ha ett naturligt material som erbjuder olika former, färger och strukturer är ett lagt stengolv en metod. Med stengolv eller plattor kan du forma unika mönster.

    – I vårt tidigare stall hade vi betonggolv, men valde att lägga stengolv i samband med att vi byggde ett helt nytt stall. Framför allt valde vi det för att det är ett snyggt alternativ, säger Eva Gudmundsson på Flemminge gård.

    Stenen har ofta en naturligt ojämn yta som är till fördel för att minska risken för att hästen halkar. Ytstrukturen på den sten du väljer påverkar också hur lätt det är att sopa och hålla rent.

    Innan du lägger ett stengolv är det viktigt att göra ett grundligt förarbete.
    – Vi kände att det var viktigt att det gjordes av en expert, både för att stenarna måste ligga ganska tajt men också för att vi ville att det skulle vara ett fint mönster och att det blev bra gjort, säger Eva Gudmundsson.

    Ska du göra om ett befintligt stallgolv kräver stensättningen en större renovering. Stenplattorna behöver en bra grund att ligga på för ett hållbart resultat.
    – Vi har lagt stenplattorna på en sandbädd. Då rinner det igenom om man har mycket vatten på och det blir en mjukare känsla när man går på det.

    Att lägga stenplattor kostar uppskattningsvis 200-300 kronor per kvadratmeter exklusive arbete. Kan du däremot göra en del arbete själv blir det mer fördelaktigt för plånboken.

    För- och nackdelar med stengolv

    PLUS

    • Stora valmöjligheter gällande utseendet, färg och mönster.
    • En bra stenyta minimerar halkrisken.
    • Slittåligt och hållbart alternativ.

    MINUS

    • En sträv stenyta kan upplevas mer svårstädad jämfört med andra material.
    • Viktigt med ett ordentligt förarbete.
    • Kräver noggrann applicering för att undvika att plattorna rör sig eller glappar.
    • Inte ljuddämpande.
    Stall-värsta1 110607 Rt
    Betonggolv. Foto: Roland Thunholm

    Betong – enkelt att få snyggt

    Att allt vanligare alternativ som golv i stallgången är mönstrad betong. Metoden skapar många möjligheter när det kommer till utseendet. Det finns olika färger att välja på, och när det gäller ytstruktur och form är det endast fantasin som sätter gränser. Med hjälp av den mönstrade betongen kan du skapa allt från konstnärliga mönster till de mest naturtrogna stengolv likt skiffer, stenplattor eller tegel.

    När du lägger denna typ av golv blir ytan helt tät till skillnad från lagd sten. Detta golv är därmed enkelt att underhålla.

    – Man kan säga att det är ett enkelt sätt att få ett snyggt golv. Det är lätt att skölja av och hålla rent, men det beror så klart också på vilket mönster du väljer, säger Magnus Platzer som är byggentreprenör inom hästanläggningar.

    Förutom valet av mönster bör du tänka på vilken ytstruktur du önskar för att få ett golv som är halkfritt och säkert.

    Vid renovering av en stallgång krävs en del förberedande arbete.
    – Oftast gör man om det från början, tar bort den gamla betongen och lägger helt nytt. Man behöver gjuta ungefär sju till tio centimeter betong, säger Magnus Platzer.

    Betong är slittåligt, men det är viktigt att ha betong av bra kvalitet för att garantera både ett hållbart och slitstarkt golv.

    Kostnaden för att gjuta ett mönstrat betonggolv är ungefär 500-1 500 kr per kvadratmeter, beroende på förutsättningarna.

    För- och nackdelar med betong

    PLUS

    • Många möjligheter gällande mönster, form och färg.
    • Ett halkfritt alternativ om du väljer en ruffig yta.
    • Ett slitstarkt, tåligt och hållbart alternativ.

    MINUS

    • Kräver en del förarbete. Gammal betong behöver oftast tas bort.
    • Viktigt med mönstertyp för att det ska vara enkelt att hålla rent.
    • Inte det billigaste alternativet.
    • Betonggolv är inte ljuddämpande.

    Artikeln publicerades första gången i Ridsport nr 9/2019.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden