Hoppning
1 november 2019 19:19
Ridsportplus

Sofia Farman: ”Jag ramlade 
av varje dag”

DubbelvinnareTjat på föräldrar, olämpliga hästar i tonåren, ridjobb i Mexiko och USA, en stor portion envishet – det var inte en slump att Sofia Farman profilerade sig vid årets Breeders Trophy i hoppning. "Det är många års jobb bakom", säger Sofia Farman, som bland annat dubbelsegrade i 6-årsklassen.

Sofia Farman: ”Jag ramlade 
av varje dag”
Sofia Farman var både etta och tvåa i 6-årsfinalen i Breeders Trophy. Segern tog hon med Copernicus. Dessutom kvalade hon till Lövsta Future Challenge i Scandiniavium nästa år Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Att vinna en årsgångsklass vid Breeders Trophy är en dröm för många. Sofia Farman gjorde det, dubbelt. Hon inte bara vann med sin Copernicus (e Camaro M-Cortus, uppf Peter Lindgren), hon var även tvåa med Ulla Bella Hästak (e Bonaparte Z-Dirco Hästak, uppf Hästak AB).

Det såg så lätt och självklart ut och berömmen över hennes ridning haglade. Sofia Farman tog naturligtvis till sig och det värmde, särskilt som bara hon visste vilket arbete som låg bakom. Hon har nämligen inte fått något gratis.

Fakta

Bästa råden:

Träna för kunniga tränare och på bra underlag, ha en bra hovslagare och använd en riktigt bra sportveterinär regelbundet (inte bara när det går dåligt). Det är vi skyldiga våra hästar som ska prestera i sporten.

Sofia Farman har ingen hästbakgrund alls, hon var som så många andra, en ung hästgalen flicka med föräldrar som inte visste något alls om hästar. Hon tjatade och tjatade om att få börja rida och när hon var sex år skulle hon äntligen få börja på ridskola. Allt var klart – tills mamma läste om en hemsk olycka.
– Så jag fick tjata i två år till innan jag fick börja på Röinge ridskola utanför Hässleholm, minns hon.

Fick grannens häst på foder

Egen häst var det inte tal om, men som tolvåring fick hon grannens häst på foder.
– Den var inte så lämplig egentligen. Jag ramlade av varje dag men det berättade jag inte för mina föräldrar. Två år senare köpte vi den och jag tror att den hästen lade grunden till den ryttare jag är i dag. Jag blev tuff och orädd och jag tvingades hitta vägar för att nå mitt mål.

Jag tävlade en del i dressyr men jag tyckte det var coolare med hoppning.

Som 16-åring fick Sofia ett halvblod, Kulliver (e Gulliver-Immer) och nu lades ytterligare en stabil grund.
– Min tränare Ann-Charlotte ”Fia” Bjurenlind lärde mig att rida med benen och att rakrikta hästen. Hon tyckte att jag var duktig att rida dressyr, så jag tävlade en del men jag tyckte det var coolare med hoppning.

Sofia-farman-copernicus-5-191005-rt
Sofia Farman och Copernicus. Foto: Roland Thunholm

Sedan kom en Beach Boy-häst in i Sofia Farmans liv och även fälttävlan stod på agendan.
– Men jag fick lova pappa att sluta med det, annars skulle han inte sponsra mig mer.

Fakta

Sagt om Sofia Farman:

”Jag såg direkt att hon var en talang. Trots inte det bästa hästmaterialet i början visade hon ’fingerspitzgefühl’. Jag har bara gott att säga om Sofia”.
Ann-Charlotte ”Fia” Bjurenlind, Sofias tränare under ungdomstiden.

”Det är alltid väldigt roligt att sälja bra hästar till bra ryttare. Sofia är jätteduktig och matchar hästarna perfekt. Hon är desutom en trevlig, social och ödmjuk person”.
Anders Kjellson, Hästak, uppfödare

”Det är otroligt duktigt att utbilda och matcha till en dubbelseger i Breeders. Jag är imponerad. Sofia är alltid lika trevlig att träffa och prata med på tävlingsplatserna”.
Ann-Sofie Oscarsson-Hellsing, hopptränare och tävlingsryttare

Att hennes liv skulle handla om hästar visste Sofia Farman. Så efter gymnasiet kombinerade hon halvtid som extralärare för barn med diagnoser med att rida och utbilda en kvartett hästar för försäljning och att hålla träningar. Allt fungerade men hon ville vidare, världen lockade och genom kontakter hamnade hon som beridare i först Mexiko några år, sedan i San Diego, USA och sedan Mexiko igen.
– Det var där mitt professionella hästliv började, säger hon.

Skapade nya kontakter

Men allt har ett slut, eller snarare, en ny start. Hon flyttade hem och arbetade för Torbjörn och Birgitta Bredenlöv på BTB Stud utanför Växjö.
– Det var lärorikt och jag skapade nya kontakter här hemma efter mina år utomlands.

Hennes tanke var att starta eget, utbilda och sälja hästar, och det var precis vad hon gjorde. Stationerad hos Anne Martinsson (med vars Armani G Sofia vann 6-årsfinalen i Falsterbo) red hon bland andra Royne Zettermans hästar.

Sedan Royne skiljt sig 2011 möttes de hos Jacob Hellström där båda hade sina hästar.
– Royne började ’tjata’ om att träffa mig och sedan rullade det på. Hösten 2012 köpte han marken vid Finjasjön och på våren efter flyttade vi in.

Ser stor glädje i jobbet

Resten vet vi, de båda är nu ett gift par och de har treåriga dottern Ronja.
– Nu när Royne trappat ner satsar vi mer på hästar som passar mig. Jag har en jättebra ”string” men fortfarande handlar det mest om att utbilda och sälja. Jag ser stor glädje i det jobbet.
– Det är guld värt att dagligen jobba med Royne, att kunna diskutera hästar och träning. Han har dessutom en fantastisk förmåga att välja ut rätt häst till ryttare och att se unga hästtalanger tidigt i åldrarna.

Fakta

Drömmer om 
de stora klasserna

Namn: Sofia Kristina Farman

Ålder: 37.

Bor: Magic Park Stables, Tyringe.

Familj: Maken Royne Zetterman, dottern Ronja, 3.

Favoritpryl i stallet: Almanackan i stallet med bilder på Ronja.

Bästa häst: Copernicus.

Aktuell: Hade stora framgångar vid Breeders Trophy.

Drömmer om: Att någon gång få rida något stort. Min verksamhet går ut på att utbilda hästar och sedan sälja, men det hade varit roligt att prova på

Expandera

Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 20 2019.

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 95 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

99:- i månaden