Veterinärt
3 augusti 2020 11:17
Ridsportplus

Sol, insekter och giftiga växter

Tips från veterinärenSommaren kan vara underbar med sol och bete. Men under just den här tiden är hästens hud extra utsatt. Veterinär Anna Bohlin berättar om vilka utmaningar hästens hud utsätts för under sommaren, och Ridsport listar de viktigaste sakerna du bör veta om sommarhuden.

Sol, insekter och giftiga växter
Hästens hud är extra utsatt på sommaren. Foto: iStockphoto

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Klinikveterinär Anna Bohlin, Evidensia Specialisthästsjukhuset Helsingborg, är Europaspecialist i invärtes medicin.

    Vilka utmaningar finns gällande hudsjukdomar på sommaren?
    – Det är framför allt insekter, sol och giftiga växter man ska hålla koll på, säger Anna Bohlin.
    – Hästar med tunn päls och opigmenterad hud är de som är känsligast för solen, ofta skäckar, blåögd gräddvit (tidigare kallad albino) eller de som har utbredda vita tecken med rosa hud.
    – Annars ser vi mindre problem med streptotrikos (regnskållor, reds anm), vanlig mugg och löss på sommaren.

    Anna-bohlin-(1)
    Anna Bohlin

    Kan man skydda hästar med rosa hud på något sätt, till exempel stryka salva på mulen och i karlederna?
    – Många använder Helosan sol, men den har tyvärr en för låg skolskyddsfaktor. Om hästen har problem bör du i stället överväga något med solskyddsfaktor 30-50. Solkräm för barn brukar vara allergitestad och fungera bäst, men har du en mycket känslig häst bör du prova på ett litet område först.
    –  Det är också viktigt att komma ihåg att tvätta bort salvor och liknande emellanåt så att hästen inte får problem på grund av för instängd hud. Att undvika solen helt är dock alltid det säkraste – låt hästen vara inomhus på dagen eller använd mörk flughuva som täcker nosen och mörka skydd för benen.

    Människor med allergi får ofta antihistamin, används det även till häst med sommareksem?
    – Effekt av antihistamin är variabel, det fungerar på vissa hästar men inte på alla. Generellt är kortison förstahandsval och mer potent, men ibland kan det kompletteras med antihistaminer efter behandlingen eller i förebyggande syfte.
    – Valet av antihistamin är viktigt, det är inte alla som fungerar för häst eller som tas upp tillräckligt i tarmen.

    Fakta

    Fem saker du bör veta om sommarhuden:

    1. Nässelutslag

    Nässelutslag eller urticaria yttrar sig i små hudknottror över hela kroppen och kommer akut, det tar bara cirka en halvtimma för utslagen att växa till. Knottrorna försvinner i regel inom något dygn, men om inte grundorsaken hittas och avlägsnas, kan det uppstå nya utslag direkt. De kliar sällan. Även om det inte brukar behövas någon medicinering om orsaken avlägsnas, bör veterinär se över hästen och kontrollera vad det rör sig om.

    Dessa utslag är i regel en allergisk reaktion på något hästen fått i sig eller som huden kommit i kontakt med. Några orsaker kan vara att hästen rullat sig i smörblommor eller nässlor, en reaktion mot schampo, insektsmedel, foder, pollen eller medicin. Nässelutslag kan även uppkomma av icke allergiska orsaker, som fysisk stress.

    Informera gärna alla som sköter hästen att den är känslig för en viss substans eller medel, så att de är förberedda på vad som kan hända.

    2. Primär fotodermatit

    Hästar med stora vita tecken och rosa mule kan vara solkänsliga. Om de äter en växt med ett fototoxiskt ämne – som alsikeklöver, falsk palsternacka och johannesört – tas det upp i tarmen och förs ut i blodet och når hudcellerna. När solen lyser på huden uppstår en hudinflammation, de opigmenterade områdena blir röda och svullna och får blåsor eller sår. Vid kotan uppkommer såren på utsidan, vilket skiljer sig från mugg, som brukar börja i karleden.

    Avlägsna eller stängsla bort de växter som kan utlösa reaktionen.  Skydda hästen från sol genom att täcka de utsatta hudområdena: bandage med mörkt tyg på benen och en huva över nosen. Hästar med stora opigmenterade områden kan behöva eksemtäcke eller stå inne dagtid.

    Vissa hästar kan få rejäl svullnad och stora sår och tillståndet kan bli drygt att få bukt med. Veterinären brukar ordinera kortison och antibakteriell salva.

    3. Eksem

    Sommareksem är en överkänslighet för svidknott som visar sig i intensiv klåda i man och svans och ibland även på huvud och bål. Med tiden kan hästen få hård, fjällig hud längs mankammen, sår och hudsprickor.

    Skydda hästen mot knott med ett eksemtäcke på betet och/eller att den är inne under de timmar som knotten är som mest aktiva, i regel tidig morgon och sen kväll. Försök minimera antalet knott genom flugspray, pour-on och bromsfällor.

    Behandlingen är individuell, veterinären sätter ofta in kortison. Preparat innehållande bensylbensoat har visat sig effektivt på många hästar. Stryks på i man och svans redan tidigt på våren, innan hästen visar tecken på att börja klia sig.

    Tillskott av Omega 3 kan ha effekt, det finns i linfröolja, rapsolja samt fiskolja.

    Försök att undvika beten med skog och sanka områden. Öppna marker med vinddrag ger färre insekter. Forskning pågår kring vaccin.

    4. Speciell skötsel sommartid

    Var beredd på att sommaren erbjuder vissa utmaningar för hästens hud. Gör i ordning en akutväska för första hjälpen till beteshästarna, att ta med i samband med den dagliga kontrollen.

    Ha koll så att hästar med riktigt tunn sommarpäls inte får skavsår av grimma och annan utrustning. Låt hästen gå utan grimma och sätt gärna på en nätmask som skydd för flugorna, som annars kan bita hål på de skavda partierna. Rengör utrustningen särskilt noga och trä på fårskinn eller annat skydd på sadelgjorden för att skydda områden där hårremmen är tunn.

    Gräv upp eller stängsla bort giftiga växter.

    Skydda hästar med känslig hud för nya preparat som insektsmedel, schampo och pälsglans. Testa alltid på ett litet område först. Blanda inte innehållet från flera små provtuber av till exempel schampo.

    Kasta eventuellt om rutinerna så att hästarna är ute på natten och står i stallet på dagen.

    5. Sårskador

    Hudskador kan uppkomma på betet, både öppna sår och sparkskador. De senare kan ge krossår, där det bildas en utgjutning och blödning under huden utan att den spricker upp. Bringa och lår är särskilt utsatta.

    Skärsår ger kraftig blödning. Är blodet ljusrött och kommer stötvis, handlar det om blödning från en pulsåder (artär). Den måste stoppas snabbt genom tryckförband eller stasning och veterinär omedelbart kontaktas.

    Blodet från en ven är mörkare rött och strömmar ut i jämn takt, det är oftast mindre allvarligt.

    Sår som sitter nära leder bör alltid undersökas av veterinär. Detsamma gäller de sårskador som ger hälta och/eller feber.

    Använd alltid engångshandskar vid hantering av sår. Gör rent med koksaltlösning, torka försiktigt och förse med steril sårkompress och bomull utanpå. Fäst med gasbinda och elastiskt självhäftande bandage. På områden som är svåra att bandagera kan fixomull och polsterplast användas.

    Denna artikel publicerades första gången i Ridsport nummer 12/2020.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden