Sport
5 februari 2019 12:02
Ridsportplus

”Som proffsryttare borde vi få avgöra vad våra hästar är redo för”

SkillnadHopp- och dressyrryttare på elitnivå behandlas olika i TR. Dressyrryttarna tvingas rida kval på nya hästar, medan hoppryttarna slipper.
−  I en del fall innebär det ett onödigt slitage på hästarna att tävla för tävlandets skull. Som proffsryttare borde vi få avgöra vad våra hästar är redo för, säger dressyrryttaren Yvonne Österholm som dock ser både för- och nackdelar med kvalen.

”Som proffsryttare borde vi få avgöra vad våra hästar är redo för”
Dressyrryttarna måste rida kval på nya hästar, medan hoppryttarna i de högre klasserna slipper. Arkivbild: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Regelverket för hur du kvalar i dressyr omfattar flera sidor i tävlingsreglementet. Även i hoppningen är det många regler, men med en viktig skillnad. Ryttare som har gjort två felfria rundor i 1,45-hoppning eller högre kan starta alla hästar på alla höjder, såvida det inte handlar om okvalade unghästar.

    − För proffsryttare med många hästar är kvalsystemet vansinnigt. Det kostar tid och pengar, dessutom kan det ibland kännas som att jag stjäl placeringar från andra ryttare när jag gör mina kval, säger Nina Bengtsson, dressyrtränare som tävlat upp till internationell Grand Prix.

    − Jag kan inte förstå varför det görs sådan skillnad på hoppryttare och dressyrryttare, säger Caroline Carlstedt som driver Dressyrhoppet tillsammans med sin man.

    Ridsport
    ”Det känns som ett gammalt regelverk som hänger kvar och som borde moderniseras”, säger Caroline Carlstedt som här syns med Chark CC vid SM-finalen 2017. Foto: Roland Thunholm

    − Det känns som ett gammalt regelverk som hänger kvar och som borde moderniseras. I dag har vi också en helt annan bredd i toppen. För några år sedan var det kanske tio startande i en Grand Prix, i dag är det 20–25. Jag anser att våra Grand Prix-ryttare är lika kapabla som hoppryttarna att bedöma vilken klass hästarna är redo för, säger Caroline Carlstedt.

    ”I grunden bra”

    Yvonne Österholm är rutinerad dressyrryttare och unghästutbildare. Hon ser både för- och nackdelar med kvalen.

    − Systemet med kval är i grunden bra, för det avgör om ekipagen verkligen är redo. Men i en del fall innebär det ett onödigt slitage på hästarna att tävla för tävlandets skull. Som proffsryttare borde vi få avgöra vad våra hästar är redo för.

    − Särskilt eftersom vi samtidigt har diskussionen om att unga hästar inte ska tävlas för mycket, tillägger Yvonne Österholm.

    Systemet med kval är i grunden bra, för det avgör om ekipagen verkligen är redo.

    Kvalande hästar tar också åtråvärda platser på dressyrtävlingar. När Täby Ryttarsällskap arrangerar en regional dressyr i februari tog det 13 sekunder att fylla Msv C:1 och 20 sekunder att fylla Msv B:5, två typiska kvalklasser. På reservlistan stod 44 respektive 28 ekipage när anmälningstiden gått ut.

    180712_falsterbo_pernillahägg_yvonne Österholm Ironman H 1351-5120
    ”Som proffsryttare borde vi få avgöra vad våra hästar är redo för”, säger .Yvonne Österholm som här rider Ironman H. Foto: Pernilla Hägg

    − Det känns osportsligt att ta startplatser bara för att göra kvalen, säger Ridsports gästkrönikör Louise ”Loi” Lindström, som tog upp kvalen i en krönika i höstas. Hon föreslog att det kunde räcka med ett kval i stället för dagens två på
    regional nivå.
    − Många av oss som rider professionellt ser allt kvalande som ett problem.

    ”Inte ha för bråttom”

    − Kvalen är ett sätt att veta att både ryttare och häst är redo för uppgiften. Och om häst och ryttare var för sig har startat på hög nivå behövs bara ett kval i S:t -Georges.

    Det säger Lillian Jansson, ordförande i Svenska Ridsportförbundets dressyrkommitté.

    Hon ser inget behov av ett frikort för alla ryttare som tävlat på en viss nivå i dressyr, på samma sätt som i hoppningens regelverk. För det är inte självklart att alla som rider de högsta klasserna har kompetensen att avgöra när en häst är klar för nästa steg, menar hon.

    Och om kvalreglerna anses vara ett problem hoppas jag att det kommer till oss i dressyrkommittén.

    − En ryttare kan få bra poäng i Grand Prix med en häst som ryttaren inte själv har tagit upp dit. Vi tycker heller inte att man ska ha för bråttom med att ta hästar upp i klasserna.

    I stället rekommenderar hon dressyrryttare att söka dispens från kvalreglerna.

    − Vi har ett bra dispensförfarande. Jag tycker att våra etablerade proffsryttare ska söka dispens om de vill rida färre kval.
    − Och om kvalreglerna anses vara ett problem hoppas jag att det kommer till oss i dressyrkommittén, från de ryttare som det berör, säger Lillian Jansson.

    Fakta

    Så säger TR

    Dressyr
    • Ekipage måste kvala före start i Msv B på regional/** nivå och Lätt A på nationell/*** nivå.

    • På regional/** nivå gäller två kval i varje klass, från nationell/*** nivå gäller ett kval.

    • Undantag finns för yngre hästar på regional nivå.

    Kvalreglerna finns i sin helhet i TR II Mom 205.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden