Träningstips
20 juni 2019 14:51
Ridsportplus

Sönke Rothenberger tipsar: Så får jag mina hästar kvickare

ProffstipsVid 24 års ålder tillhör han världseliten i dressyr – men han hoppade även en del internationellt till 2015. För Sönke Rothenberger är hästens framåtbjudning A och O. Här berättar han hur han får sina hästar kvicktänkta och glada redan från unga år.

Sönke Rothenberger tipsar: Så får jag mina hästar kvickare
Att hästen vill gå fram av egen vilja är grundbulten i Sönke Rothenbergers träningsfilosofi. ”90 procent av det som strular blir bättre om du rider framåt.” Ekipaget är SM-bronsmedaljörerna Jennifer Svensson och godkände hingsten Sibelius 1315 (e Rosevelt-Prestige-Master). Foto: Lina Nydahl

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    1. Framåtbjudning löser många problem

    Hästen måste redan för början lära sig att gå fram för dina hjälper. Använd rösten (som hästen har lärt sig att lyda från marken) och ett lätt pet med spöet om den inte lyssnar. Det handlar om att förtydliga din hjälp genom att fladdra lite lätt med spöet på bogen eller bakom sadeln – samtidigt som du använder skänkeln.

    – Jag gör alltid väldigt många övergångar och tempoväxlingar, både på rakt och böjt spår och i olika rörelser. Sträva efter att hela tiden fråga hästen om den kan gå lite mer framåt. 90 procent av det som strular blir bättre om du rider framåt.

    – Ett exempel är att jag varje gång jag vänder in på diagonalen tänker två till tre steg i mellantrav, ett annat är att alltid tänka aningens mer framåt i slutorna. Det ger mer tryck och gest i hästens framben.
    – En bra övning är att rida öppna längs med långsidan och på kvartslinjen. Variera mellan att rida ett par steg i öppna och sedan raktrikta på samma linje innan du åter rider några steg i öppna. Denna övning syftar till att få hästen böjd runt din innerskänkel, samtidigt som du tränar raktriktning och de framåtdrivande hjälperna.

    Principen fungerar även i sluta och skänkelvikningar, och gör att du får din häst att bära sig, mellan handen och skänkeln.

    2. Samling – massor av övergångar

    Samlingen börjar jag med först när hästen verkligen är framme för skänkeln. Var noga med att använda ditt säte, skänklar och röst när du ber hästen att samla sig – aldrig handen, då faller hästen bara i framvikt.

    – Styrkan och samlingen förbättras genom mängder av övergångar och tempoväxlingar där fokus ligger på reaktionshastigheten hos dig och din häst. Om det inte fungerar, fråga dig själv om du verkligen har gett hästen rätt hjälper.

    – En bra övning för att träna samling (och även framåtbjudning) är att göra om en 20-metersvolt till en fyrkant och rida kvartspiruetter i varje hörn. Viktigt är att alltid börja med fronten, att vara vaksam på att inte hästens bakdel kommer före i vändningen. Det gäller i såväl skritt- som galoppiruetter.

    Os 2016, Dag 5, Ridsport, Hoppning, Jumping
    Sönke och Cosmo på OS 2016. Foto: Roland Thunholm

    3. Repetition – men i lagom mängd

    Repetera ofta, men inte för länge och alltid samma sak i båda varven.

    Tänk på att kvalitet alltid går före kvantitet. Det är mer värt att du rider ett fåtal riktigt bra steg i en övning än en hel linje halvbra.

    4. Var konsekvent in i minsta detalj

    Sikta alltid på att rida den linje du planerat att rida perfekt, oavsett om det är en diagonal eller volt, och korrigera alltid hästen framåt.

    Att från början vara konsekvent lönar sig i det långa loppet. Det skolar hästen redan från unga år och är särskilt viktigt då en unghäst inte vet vad vi kräver av den.

    Sluta alltid passet med någonting som hästen känner att den verkligen kan. Det är så du slutar dagens pass som morgondagens börjar.

    – En lätt övning som många slarvar med är halter. Träna halter varje dag. Det har inget med ridbarhet att göra, men det är det första intrycket du gör på domaren. Det spelar ingen roll om hästen saknar gångarter, gör du en perfekt halt får du direkt höga poäng och är förbi dem som har slarvat med att få perfekta halter.

     5. Ha roligt – variera grundarbetet

    Variera grundarbetet så att både hästen och du själv alltid har roligt. Du kan rida dressyr även på uteritter, stillsamma promenader eller när du hoppar. Grunderna är nyckeln till allting. De hänger ihop hela vägen från inridningen av den unga hästen upp till Grand Prix – det gäller både dressyr och hoppning.

    Proffstips_sonke1013.
    Käpphästar vid köp:
    Detta tittar Sönke Rothenberger efter när han letar hästar:
    •Gångarter: För att vara en topphäst krävs tre riktigt bra gångarter. Det går inte att nå toppen i dressyr med en häst som bara har två av tre gångarter.
    •Känsla: Hästens utseende spelar ingen roll för mig. Känslan är det viktigaste; med den menar jag hästens vilja och inställning till att lära sig.
    •Arbetsvilja: En häst med mindre gång men som vill lära sig är mer värd att jobba med än en super-flashig häst som inte är påverkbar. I slutändan är det de smarta hästarna som vill göra allt för sin ryttare som kommer längst. Foto: Lina Nydahl

    Fakta

    Sönke Rothenberger

    Född: 14 oktober 1994.

    Familj: Pappa Sven, mamma Gonnelien och systrarna Sanneke, 25, och Semmieke, 18.

    Bor: Bad Homburg utanför Frankfurt.

    Meriter i urval: EM-guld i lag 2019, VM-guld i lag 2018, EM-silver individuellt 2017, OS-lagbrons 2016, flera vinster i Grand Prix Special, erhöll utmärkelsen ”Rising star”
    av FEI 2016.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden