RyttarkroppenDressyrryttaren Ellen Hedbys har linser på natten för att kunna se skarpt på dagen. Nu slipper hon glasögon som immar igen och halkar ner under ritten.
– Det är jätteskönt. Jag vill att fler ska få veta att den här möjligheten finns.
Sover med linser för att slippa glasögon
Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.
Redan prenumerant?
Aldrig skapat ett digitalt konto?
Hon hade längtat till operationen. Lagt undan pengar, gått på konsultation. Efter att ha fyllt 18 år och haft stabil syn i fyra år skulle hon äntligen få operera ögonen för att slippa glasögon. I sista stund drogs mattan undan.
– Jag fick veta att det inte gick att operera för att jag har oregelbundna hornhinnor. Jag blev jätteledsen. Personalen såg nog det, och gav mig en post-it-lapp med numret till en optiker som kanske kunde hjälpa mig.
Fakta
Ellen Hedbys
Ålder: 22, fyller 23 år 2024.
Bor: Höllviken.
Familj: Mamma Anna, pappa Yngve, elva hundar – fem vuxna, sex valpar (pudelblandningar).
Främsta häst: Sonnenkönigin (Old sto f -12 e Roi du Soleil-Sir Donnerhall,
uppf Hans-Juergen Pohlenz), som går U25 och tränar Grand Prix.
Främsta meriter: Har ridit 17 SM på ponny och häst, med åtta medaljer. Fyra NM med sex medaljer samt YREM-brons i lag. Ajax-stipendiat 2022.
Motto: ”Be the person your dog thinks you are”.
Förebild: Min mamma Anna Hedbys, för att hon alltid tar hästens parti och deras välfärd först.
Framtiden: Ellen Hedbys satsar nu vidare med sin egenutbildade Sonnenkönigin. 2023 debuterade de i Grand Prix och var uttagna till EM för U25 i Ungern, men valde att avstå.
– Jag tyckte inte att vi var redo, och det kändes inte bra att sätta press på henne – hon lärde sig ju passage bara några månader före EM, plus att det var så långt att åka. Men det är fantastiskt att få göra resan tillsammans, vi är ju båda nya på den här nivån.
Dressyrryttaren Ellen Hedbys, 22, berättar med inlevelse om ett livsavgörande ögonblick. Kanske skulle hon slippa glasögon trots allt. För henne har linser aldrig varit något alternativ. Hon har för torra ögon. Linserna torkar ut. Hon får ont och infektioner. Hon vet, för hon har provat.
– Linser fungerar inte i dammiga miljöer som stall och ridhus. Inte ens att bara ha dem under själva tävlingsritten. Jag fick jätteont.
Hon ville verkligen prova med linser, för det var jobbigt med glasögon. De immade igen och hon fick ideligen stanna för att torka av. För att inte tala om hur det var vid regn.
– På våra videor från tävlingar kan man se hur jag alltid tryckte upp glasögonen i ökad skritt. Det är klart att det var ett störningsmoment, även om jag vande mig.
När operation inte gick att genomföra trodde hon att hoppet var ute. Tills hon fick höra om nattlinserna; linser som trycker tillbaka hornhinnan och ger normal syn upp till 16 timmar. Numret på post-it-lappen gick till en optiker i Lund. Ellen Hedbys ringde.
– Jag gick dit i slutet av 2021 och gjorde olika tester och prover, de mätte tryck och form. Efter några veckor hade jag ett par linser som passade mig, säger Ellen Hedbys, som märkte markant skillnad redan efter ett par nätters användning.
– Det är klart att det skavde lite i början, och de var bökiga att sätta i. Men man vänjer sig. Nu sätter jag i dem på två sekunder och känner inget när jag sover.
Omformar hornhinnan
Nattlinserna är så kallade stabila linser, hårdare än vanliga linser, för att de ska kunna platta till hornhinnan. Det gör att synen sedan är skarp hela nästa dag. För att få ett bestående resultat måste linserna användas varje natt, eftersom hornhinnan är elastisk.
– Det värsta är om man ska vara borta ett par dagar och glömmer linserna hemma, för då ser man successivt sämre. Efter tre-fyra dagar är ursprungssynen tillbaka, säger Ellen Hedbys.
Fakta
Nattlinser omformar hornhinnan
- Nattlins är ett alternativ till operation för den som inte kan eller vill ha linser eller glasögon. Linserna ger dock ingen bestående effekt – efter ett par nätter utan linser återgår synen till ursprungsläget.
- Nattlins är en hård kontaktlins som formar om hornhinnan medan du sover. När du tar ur linserna ser du så bra att du klarar dig utan linser och glasögon. Effekten varar i minst 16 timmar. Linserna bör bytas ut varje år.
- Ett par nattlinser kostar cirka 3000 kronor för undersökning och utprovning, sedan betalar man en månadsavgift på drygt 400 kronor.
- Kan korrigera närsynthet upp till –5,50 D.
- Nattlinser har funnits i cirka 20 år.
I Lund hittar vi Elna Jönsson på Optiker Branning, optikern som hjälpte Ellen Hedbys. Hon berättar att nattlinser har använts i Sverige i cirka 15 år och börjar bli vanligare allt eftersom ordet sprids. De är särskilt praktiska för idrottare.
– Kanske särskilt för simmare, där linserna kan trilla ut i vattnet. Men alla typer av idrottare söker hjälp; det kan vara bökigt med glasögon och linser när man svettas.
Linserna tillverkas unikt för användaren. Hornhinnan mäts och linsen anpassas efter den form som hornhinnan måste ha för du ska se skarpt. Under natten skapas ett sug med hjälp av en saltlösning; på morgonen är synen återställd.
– Men det fungerar bara för närsynta, påpekar hon och nämner också att nattlinser kan användas av barn i förebyggande syfte.
– Man kan bromsa utvecklingen av närsynthet om det upptäcks i tid, säger Elna Jönsson.
Marcus väljer glasögon
Men visst kan man rida med glasögon. Hoppryttaren Marcus Westergren har haft glasögon i 20 år. Han kan inte ha linser på grund av en olyckshändelse där muskler i ögonen slogs sönder.
– Det fungerar för mig, jag har ju inget alternativ. Jag har lärt mig att leva med det, även om det så klart kan bli jobbigt ibland, som när det regnar. Fast skärmen på ridhjälmen tar det mesta. Det värsta är nog när man kommer från framridning i ett kallt ridhus och ska in i ett varmt, säger han och berättar att det trots allt är sällan som han tvingas torka glasögonen mitt under en ritt.
Emma Odervall, Breeder’s-vinnare med 4-åriga Cassandro, rider också med glasögon. Hon känner igen Marcus Westergrens problem. Det är främst vädret som ställer till det. Regn och dimma, eller där hästen svettas och det bildas ånga. Även Emma Odervall har ridit med glasögon i 20 år.
– Över lag tycker jag att det fungerar bra. Jag har provat med linser, men det blev för bökigt i en dammig miljö. När jag skulle sätta i och ta ur dem vek de sig, och så hade jag skitiga fingrar … Nej. De jag provade då fungerade inte alls.
Prova med hjälm
Emma Odervall har vanliga glasögon med tunna bågar för att de ska sitta bra under hjälmen. Just vikten av att prova ut bågarna med hjälm på kan hon inte nog understryka. Det är viktigt att glasögonen sitter bra och känns bekväma.
Inte heller hon upplever några större problem under själva ridningen.
– Som sagt, det värsta är om det är kallt och hästen svettas, när värmen kommer direkt. Då kan det imma igen. Fast oftast går det rätt bra. Kanske hjälper det till att vi är i rörelse, säger hon och tillägger med ett skratt:
– Om glasögonen blir blöta är det bara att torka av. Så det gäller att man sitter på en häst som det går att göra det på från sadeln.
Ellen Hedbys är dock helt nöjd med sitt val. Efter en initial engångskostnad för utprovning och undersökning på cirka 3 000 kronor betalar hon sedan en månadsavgift på drygt 400 kronor.
– Det fungerar som en prenumeration, för linserna kan behöva justeras och en gång per år måste man byta till nya. Å andra sidan är glasögon också en kostnad, och det är mer riskabelt – det är lätt hänt att de går sönder i stallmiljön.
Den här artikeln publicerades först i Ridsport nr 2/2024.
Så arbetar Ridsport
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.
Följ Ridsport på