Dressyr
25 februari 2023 22:04
Ridsportplus

Spahns kür med nya friesern ifrågasatt

HästvälfärdDet såg inte bra ut alls, vare sig på framridning eller bana, för Marc Peter Spahn från Belgien i lördagens världscupkür. Ändå fick ekipaget genomföra sin ritt. Huvuddomaren Magnus Ringmark berättar för Ridsport hur han bedömde det han såg.

Spahns kür med nya friesern ifrågasatt
Marc Peter Spahn och Jeroen Poll Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    De som följde Gothenburg Horse Shows livesändning från kürens framridning såg Marc Peter Spahn, ryttaren som gjort sig känd för att rida frieserhästar, på hästen Jeroen Poll som var tydligt spänd och kort i halsen.

    Spänningen följde med in på banan. Hästen skyggade direkt efter första halten och drog iväg i den första piruetten, och gick sedan återkommande med huvudet indraget mot halsen. Efterhand ökade samspelet mellan häst och ryttare även om nosen låg mycket nära bringan vid ett antal tillfällen.
    Ekipaget fick 62.330 procent.

    Flera faktorer påverkade ritten

    Det fanns flera samverkande faktorer bakom den spända ritten, säger Magnus Ringmark, som var domarordförande i klassen.
    − För det första tänkte jag att publiken inte kommit in, vilket gjorde att hästen blev spänd från början. Och vad jag förstod var det en av de första gångerna ryttaren tävlade hästen efter sin skada.

    − Jag tycker att det är synd att de inte släpper in publiken tidigare, för det stör ju de första ryttarna. Jag vet inte om det stämmer, men jag hörde att publike fick komma in bara sju minuter före första start, fortsätter Magnus Ringmark.

    Som domarordförande har man möjlighet att utesluta ett ekipage om upplevelsen är att hästen mår väldigt dåligt och det blir för mycket för den.

    Samtidigt vill man inte avbryta om man tror att det kan lugna sig

    Magnus Ringmark

    − Det gjorde jag på en tävling för inte så länge sedan. Samtidigt vill man inte avbryta om man tror att det kan lugna sig. Och sedan måste ju hästarna få vänja sig vid atmosfären. Alla dessa beslut måste tas väldigt fort, och erfarenheten får avgöra om det blir för mycket så att man måste avbryta.

    Magnus-ringmark-1-190406-rt
    Magnus Ringmark var domarordförande i küren. Bilden är från ett tidigare tillfälle. Foto: Roland Thunholm

    Den här gången valde Magnus Ringmark att låta ritten fortgå.

    − Okej, det blev ingen bra ritt, men jag bedömde att hästen inte tog skada.
    − Det var inte så att hästen protesterade, men den kröp ihop lite. Ritten vi såg i går var betydligt lugnare.

    Hur långt behöver det gå innan man avbryter?
    − När man ser att hästen inte vill, att den börjar backa till exempel. Vi har en regel om 20 sekunders olydnad och den regeln är fast, men även flera kortare olydnader kan läggas ihop till 20 sekunder. Den regeln använder vi.

    Diskussionen om hästvälfärd är i högsta grad levande inom FEI:s domarkår.
    − Vi pratar om hästvälfärd och social licence to operate på vartenda möte vi har, och det ingår i vårt jobb att tänka på det. Men i det här fallet var det min bedömning att han kunde fortsätta, och jag tror att det var mina kollegers bedömning också, annars hade de sagt åt mig att jag borde har uteslutit honom. Och det har de inte sagt.

    Grubblat på om det var rätt beslut

    Ryttaren själv, Marc Peter Spahn säger att han har grubblat fram och tillbaka på om han skulle ha startat eller inte.
    − Det är en grön häst. Han har gjort två kürer förut och detta var hans tredje. Jag visste att det skulle bli en utmaning för honom med musiken och publiken, men jag hade inte väntat mig den reaktionen från honom.

    − Men man kan inte stanna hemma och undvika sådant här, utan man måste arbeta med det, och efter några tävlingar förstår hästen att det inte är något att vara rädd för.

    En häst är ingen dator. Den behöver tid på sig, och i programmet kom vi ändå tillbaka till ridning

    Marc Peter Spahn

    Marc Peter Spahn berättar att han har fått frågor om hästen verkligen var redo.
    − Och som den kändes hemma var den redo, säger ryttaren som upplevt liknande saker med andra hästar.
    − En häst är ingen dator. Den behöver tid på sig, och i programmet kom vi ändå tillbaka till ridning.

    Strax före jul fick Marc Peter Spahn en fraktur i benet efter en avramling, och det var först för ett par veckor sedan han åter fick sitta upp. Han har ridit Jeroen Poll sex gånger efter olyckan och innan tävlingarna i Göteborg.
    − Jag förstod att chanserna var små att det skulle gå riktigt bra, men jag ville ändå åka.

    Har förståelse för utomståendes reaktion

    Han förstår att utomstående kan ifrågasätta hans beslut, särskilt eftersom ritten kan leda till att hästvälfärden vid tävling ifrågasätts.
    − Ja, jag kan hålla med om att hästen blev stressad, men han är min partner samtidigt som hästen är ett flyktdjur. Vi utvecklar vårt partnerskap tillsammans, och det är en sådan känsla när hästen får tillit till dig och ni får kontakt.

    Han hoppas att detta inte ska ge fyr åt diskussionen om bristande hästvälfärd.
    − Jag kan förstå att människor kan se ögonblicksbilder, men jag hoppas att de också kan se hela bilden, och se en utveckling hos oss som ekipage. En häst som inte vill tävla kommer inte att göra det. Hästar som är på Grand Prix-nivå har inställningen att de vill tävla.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    mer ur temat Höjdpunkterna från Göteborg (39)

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden