Blogg
5 juli 2014 09:31

Spännande dagar på Irland

Det har varit en jätterolig resa till Irland. Jag har titta på massor av hästar och sett många olika anläggningar.

Vi åkte bil ner till Skåne för ta tåget över till Kastrup. Det var jag, mamma och Teres Bergstöm. Vi var framme i Dublin vid 01-tiden iIrländsk tid och checkade in på ett hotell vid flygplatsen. Det blev inte så många timmars sömn eftersom vi skulle hämta hyrbilen vid åtta på morgonen.

Teres hade skaffat fram ett tiotal hästar som vi skulle titta på. Vi körde mot västkusten och till Foxford söder om Ballina där vi skulle prova två hästar. Vi kom fram lite senare än vad vi planerat på grund av en trafikolycka. När vi kom fram till berättade familjen att det hade omkommit fyra personer i trafikolyckan så det var ingen liten olycka vi åkte genom.

Säljaren mötte oss och visade vägen. Det var tur det eftersom det är många små, smala vägar utan skyltar.
Vi kom fram till en fin liten gård och provade den första hästen. Det var en inhägnad åker, 15×15 meter, och underlaget var typ jord. Det fanns ett hinder att provhoppa på.

Det är lite annorlunda än hur vi gör i Sverige när vi visar hästar. En jättetrevlig häst och jag gillade mycket.
Han som var med och visade hästen följde med till nästa gård där han bodde och visade en av sina hästar. Vi körde in på ett stenbrott med ett plåtskjul och undrade var hästarna stod någonstans. Men de bodde i plåtskjulet och hade det jättebra när man väl kom in där.

Samma kille visade den här hästen. Det var också en trevlig häst med stort scoop. På båda ställena blev vi bjudna på te.

Sen åkte vi till Galway för att titta på nästa häst. Vi kom till ett lite större ställe med rätt många hästar. Killen som skulle visa hästen satte sig upp på honom och kände att hästen inte var okej. De ville självklart inte visa hästen då eftersom den troligen hade sträckt till sig lite, utan vi bestämde att vi skulle kolla hur det var ett par dagar senare innan vi åkte hem igen.

Därefter körde vi till ett bed and breakfast och sov på kvällen. Vi gick och letade upp en restaurang och käkade där.

Söndag morgon åkte vi tidigt till en professionell kille som tävlar mycket för att prova en häst. När vi kom dit var hästen redan färdig och bara att sitta upp. Säljaren hoppade upp, travade ett par varv, började galoppera och sen hoppa lite innan jag provade. Den hästen gillade jag jättemycket men troligen eftersom den var så trimmad.

Där träffade vi tjejen som hade Lilly innan vi köpte henne. Efter det så åkte vi till ett ställe för att hälsa på Teres goda vänner som säljer mycket fina ponny. De visade upp fem olika ponny och jag red en 7-årig D-ponny som var jättefin. Självklart drack vi te även hos dom.

Det här var en lång dag. Vi skulle sedan vara runt 15-tiden hos en svensk tjej som bott länge på Irland för att prova två hästar. Det låg en bit söder om Dublin. Stället vi kom till heter HVL Stud och var ett fantastiskt ställe. Det låg högt uppe på ett berg. När vi körde det så var vägen jättesmal och man undrade hur man skulle kunna möta en annan bil eller ännu värre en hästlastbil på vägen upp.

Det var en superanläggning med en jättefin utsikt från paddocken där jag red två hästar. Båda hästarna ägdes av en vän till Tina. De var fina båda två men väldigt olika att rida. Den första tyckte jag bäst om men den andra var egentligen ännu bättre med bättre scoop. Efter det så visade Tina upp sina fina hingstar och det fina hingststallet. Sen drack vi te även hos henne.

Därefter åkte vi upp mot Dublin igen och till Edenderry, nästa fina ställe för att prova nästa häst.  Det var en fux och den gillade jag inte alls, redan från början. Därför hoppade jag bara ett par språng på den för att känna en extra gång. De visade även en annan häst som var till salu men som Teres visst redan innan att den inte skulle passa mig. Men vi tittade när hon red den och den var ganska het och hade lite hyss för sig. Den hoppade jättefint och hade gått lite större klasser men var inget för mig.

Sedan körde vi tillbaka mot västkusten igen för att sova på ett hotell i Ballinasloe. Då fick vi vägvisning och hjälp av en Teres goda vänner för att hitta hotellet. Vi kom dit vid halv tolv på kvällen. Det fanns wifi endast i receptionen så jag satt där en stund och kollade lite innan vi sov.

Halv sex gick vi upp igen och åt frukost och sen åkte vi till Galway för att titta på den hästen som hade sträckt sig tidigare. De hade haft veterinär och så ute och kollat hästen så nu kunde jag prova den.
En rätt så stor häst men som ändå var lätt att rida. Jag gillade även den hästen.
Sen var det bara en kvar och prova. Vi åkte till Mullingar Center och provade den sista hästen. En välriden häst som hoppade jättebra. Det kändes som den var lite begränsad tyvärr och jag kommer nog inte välja den.

Efter det åkte vi tillbaka till Dublin och lämnade bilen och blev körda till flygplatsen. Vi var tidiga på flygplasten så vi hann att gå och handla lite taxfree till Hilda på Viktoria´s Secret och så köpte jag irländska flaggor som nu sitter i stallet. Vi flög hem och sen tog vi tåget till Malmö där vi åt hamburgare innan mamma körde hem. Jag sov nästan hela vägen hem tills vi var hemma klockan tre på natten.

Nu kollar vi igenom alla filmer och sätter upp plus och minus för att se vilken häst vi kommer att gå vidare med i första hand. Nu när detta äventyr är över så gäller det att fokusera på helgens tävling i Västervik. Jag ska tävla Erik, min lånehäst, Lilly och även ungponnyn Bob.

//Hugo

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 100 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 122 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

59:- i månaden