Sport
26 februari 2015 17:50
Ridsportplus

Spännande men dåligt betalt

Hästnäringen bjuder på intressanta jobb, men lönen och arbetsvillkoren får underbetyg. Det visar en enkät som HNS och Hästnäringens Yrkesnämnd gjort.

Spännande men dåligt betalt
Sara Westholm ansvarar för arbetsmarknadsfrågor på HNS.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Enkäten bygger på 250 svar från allmänhet, anställda i hästnäringen och studenter inom näringen, och resultaten presenterade på Hästföretagarforum i Göteborg på torsdagen.

Visserligen menar de som svarat att hästnäringen kan mäta sig med andra branscher när det gäller attraktionskraft, men bristerna är lönenivåerna, arbetstider och semestervillkor, samt anställningstryggheten. Ett annat problem som noterades var svårigheten att skilja mellan jobb och fritid.
– Beskeden var inte revolutionerande, men innebär att vi nu har siffror på hur arbetsmarknaden inom hästnäringen uppfattas, säger Sara Westholm, som jobbar med arbetsmarknadsfrågor på HNS, Hästnäringens nationella stiftelse.

HNS arbetar nu med att morgondagens hästjobb ska bli hållbara, trygga och attraktiva. Detta sammanfaller dessutom med att Arbetsmiljöverket ligger i startgroparna för att göra 800 inspektioner på hästföretag.
– Vi kommer främst att titta på det arbete som de unga genomför, och vilka rutiner och instruktioner som finns, allt från raster till att informera om risker. Arbetstagare ska känna till hur man kan undvika tunga lyft, hur man ska agera i hotfulla situationer, och vilken skyddsutrustning som finns,  sade Sabiha Hajdarevic, inspektör på Arbetsmiljöverket i Göteborg, som berättade för deltagarna på Hästföretagarform om planerna.

Inspektörerna gör först en inspektion på våren, och hittar de brister får arbetsgivaren krav och ett uppföljande besök i höst.
– Hästen är ett stort riskmoment. Jag har hästar själv, så jag vet, sade hennes kollega Ingela Andersson från Malmö.
– En bit där vi ligger långt efter övriga arbetslivet, det är allt jobb vi utför för hand. Hur får man omväxling i det? Delar ni på uppgifterna och mockar hälften var? Använder ni skottkärra med dubbla hjul?

Ingela Andersson menade att lösningarna inte behöver vara så komplicerade.
– Det är viktigt att göra det enkelt, och utgå från hur det ser ut hemmavid. Kan utsläppen när man leder hästar kallas för friskvård? Samtidigt måste man fråga sig vilka risker som finns med att leda fyra hästar i taget.

Hästföretagarforumet spände över ett antal ämnen, och mer därifrån kan du läsa i nästa Ridsport

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden