Veterinärt
9 december 2023 05:50

Spänningen i tyglarna kan minskas till hälften

TygelspänningEn ny doktorsavhandling från SLU visar att det går att halvera tygelspänningssignalens kraft genom klassisk betingning och negativ förstärkning.

Spänningen i tyglarna kan minskas till hälften
Mindre kraft i tyglarna = gladare häst. Foto: Istock

Det tryck som skapas i hästens mun genom bettet, eller trycket från ett bettlöst huvudlag, kan orsaka smärta och obehag. Det kan leda till undvikande beteenden, och i värsta fall till och med orsaka skador i hästens mun av bettet.

– I min avhandling ville jag titta på tygelspänningssignaler och hästens beteendemässiga respons på dem, säger Marie Eisersiö, doktorand vid SLU, i ett pressmeddelande.

På fredagen lade hon fram sin avhandling.

I studien videofilmades ett antal övningar där ekipagen utförde olika vanliga moment. Tygelsignaler undersöktes först när hästar ryggades från stillastående, med tränaren ståendes bredvid hästen. Här studerades även hästens beteende med ett vanligt tränsbett jämfört med en mjuk grimma. Därefter studerades hästens beteende under ryttare vid övergångar från trav till skritt.

Både från marken och uppsuttet karaktäriserades tygelsignalerna av en ökning av tygelspänning på ungefär 500–750 gram (5–7,5 N) i varje tygel, oavsett grundtygelspänning. Tryck från bettet framkallade fler undvikande huvud- hals- och munbeteenden hos hästarna jämfört med trycket på nosen från den mjuka grimman.

Rein-tension
Häst med utrustning som mäter tygelspänning. Foto: Marie Eisersiö

Huvudfunktionen för beteendena var att dämpa trycket i munnen från bettet till exempel genom att gapa eller ändra hals- eller huvudposition. Hästarna gapade när trycket från bettet blev för kraftigt, det vill säga över ett till två kilo (10–20 N) i varje tygel, och de slutade gapa när trycket minskade igen. Inlärningsmässigt presterade hästarna lika bra med grimman som med tränsbettet.

– Det är särskilt intressant att konstatera att hästarna genom sitt beteende visade när tryck i munnen från bettet blev obekvämt och att de blev obekväma redan vid ett kilos tygelspänning i vardera tygel, framförallt då tygelspänningsstudier visat att ryttare generellt har betydligt högre tygelspänning än så, kommenterar Marie Eisersiö.

I sammanfattningen av avhandlingen står att läsa: ”Slutsatsen från denna avhandling är att hästens beteende kan studeras för att avgöra om tygelspänningen som används ligger på en nivå som hästen känner sig bekväm med. Mängden tygelspänning kan effektivt minskas med hjälp av inlärningsprinciperna för klassisk och operant inlärning”.

Mer om disputationen och länk till avhandlingen finns här

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 101 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar
Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

Ridsport digital

99:- i månaden