Sverige
16 juni 2018 11:22
Ridsportplus

Experten om vad som ligger bakom zoofili

ÖvergreppNyheten om mannen som förgripit sig på ett dräktigt sto och fångats på bild av en stallkamera fick stor spridning i sociala medier. Men vad ligger egentligen bakom beteendet som på fackspråk kallas för zoofili?

Experten om vad som ligger bakom zoofili
"Spänningssökande kan också vara en pådrivande faktor", säger Katarina Görts Öberg. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Arkivbild: Viktor Gladkov/Istock

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Sex med djur, som tidigare kallades för tidelag, är förbjudet enligt djurskyddslagen sedan våren 2014. Mannen som fastnade på stall-kamerafilmen är nu gripen, misstänkt för i första hand djurplågeri. Men förundersökningen pågår fortfarande och brottsrubriceringen kan komma att ändras.

    Att sex med djur numera är straffbart är bra, säger Katarina Görts Öberg som är enhetschef vid enheten för andrologi, sexualmedicin och transmedicin (Anova) på Karolinska Universitetssjukhuset.

    Vad är zoofili?
    – Sexuella avvikelser kallas generellt för parafilier, zoofili är en sådan. För oss som jobbar med det är det en diagnos som går ut på att man fantiserar om, eller faktiskt utför, sexuella övergrepp på djur.

    Är diagnosen vanlig?
    – Det finns inga siffror, men min erfarenhet från kliniskt arbete med olika sexuella beteendestörningar är att den uppträder främst tillsammans med andra avvikelser, som exempelvis exhibitionism eller voyeurism (att i hemlighet iaktta andra i intima situationer, reds anm).

    Vad driver en person med zoofili?
    – Det varierar från person till person. Men många av våra patienter som går över gränsen och förgriper sig på personer, eller djur, har det vi kallar för en stark sexuell upptagenhet. En stor del av tankeverksamheten går åt till sexuellt avvikande tankar. Spänningssökande kan också vara en pådrivande faktor.

    Finns andra gemensamma nämnare hos personer som förgriper sig på djur?
    – Många har – vid sidan av sin sexuella avvikelse – också andra svårigheter, exempelvis olika typer av impulskontrollstörning. Social ensamhet och svårigheter att leva sig in i andra individers känslor är också vanligt förekommande.

    Om man döms, kan man få hjälp eller vård för sin avvikelse?
    – Ja. Döms man till skyddstillsyn kan man få vård hos oss på Anova. Kriminalvården har också program för personer som lider av parafilier.
    – En dom kan vara ett viktigt steg mot att få hjälp att ta kontroll över sitt onormala beteende och sluta begå övergrepp på andra individer. Men det allra bästa är om man söker vård innan man har gått från fantasi till kriminell handling.

    I detalj:

    Så säger djurskyddslagen

    § Det är förbjudet att genomföra sexuella handlingar med djur.

    § Till böter eller fängelse i högst två år döms den som bryter mot förbudet i 9 a § att genomföra sexuella handlingar med djur.

    Omfattning
    Statistik saknas på grund av att det inte finns en särskild brottskod. Flera brott ryms under brottskoden djurplågeri. Den tidigare Djurskyddsmyndigheten har försökt kartlägga användningen av djur för sexuella ändamål 2005 och 2007. I förarbetena till en ny djurskyddslag (SOU 2011:75) framkommer att 175 av 226 undersökta fall berörde hästar. Till följd av bevissvårigheter ledde  dock Inget fall till åtal, trots att många djur hade fått grova skador.

    Texten publicerades första gången i Ridsport nr 11/2018.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 101 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden