Hoppning
28 februari 2021 11:50
Ridsportplus

Spanska smittkaoset: ”Fokus på att rädda så många hästar som möjligt”

Dödligt virusSvenske hoppryttaren Carl-Walter Fox befinner sig mitt i smitthärden för det det dödliga herpesviruset EHV-1 i spanska Valencia. Alla fem hästar han har med sig har insjuknat och en vårdas nu på klinik. "Anläggningen skulle ha stängts direkt när första fallet blev känt. Det handlar inte längre om att vi vill kunna åka hem. Det handlar om att vi vill kunna åka hem med så många hästar som möjligt," säger han.

Spanska smittkaoset: ”Fokus på att rädda så många hästar som möjligt”
Alla hästar Carl-Walter Fox hade med sig till Valencia har insjuknat och för att hjälpa de hästar som inte får plats på klinik används traktorer och andra lastmaskiner till provisoriska hängmattor för de hästar på tävlingsanläggningen som behöver detta.

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

    Det var inte meningen att Carl-Walter Fox skulle ha åkt till tävlingarna i spanska Valencia dit han anlände måndagen den 15 februari. Men de tourerna han helst ville till var fulla.

    Hon hade sin febertopp i måndags, sedan blev hon bättre. Men i torsdags kväll blev hon sämre igen. Carl-Walter Fox om hästen i hans team som vårdas på klinik.

    Då visste han inte att det dödliga herpesviruset EHV-1, den neurologiska formen, hade konstaterats på en häst som lämnat tävlingsplatsen och åkt hem till Frankrike några dagar tidigare, vilket arrangörerna i Valencia ska ha känt till men inte informerat om.
    – Hade jag vetat det hade jag inte åkt hit, säger Carl-Walter Fox.

    Sedan bröt virusstormen ut.
    – Om man inte är här och ser det kan man inte förstå det, säger svenske hoppryttaren som är på plats med fem hästar och två hästskötare, Ellen Lenz och Lisa Wikström.

    Stängdes i måndags

    Enligt Internationella Ridsportförbundet, FEI, hade 50 hästar av de drygt 150 på tävlingsplatsen feber för en vecka sedan. I måndags – alltså ungefär en vecka efter att det första fallet kunde knytas till tävlingsplatsen – stängdes tävlingsplatsen på grund av smittan.

    Sedan dess har flera hästar insjuknat och klinikerna på orter runt omkring tagit emot så många hästar som de kan. Hur många som har dött av sjukdomen vet inte Carl-Walter Fox.
    – Vi får inte veta och det är svårt att uppskatta. Men det dör hästar varje dag och vissa dör på klinikerna.

    Alla hästar sjuka

    Alla fem hästar han har med sig har blivit sjuka och en dem är på klinik nu.
    – Hon hade sin febertopp i måndags, sedan blev hon bättre. Men i torsdags kväll blev hon sämre igen. Det sammanföll med att en av hästarna som var på kliniken i Valencia dog så då fick vi den platsen. Vad jag vet nu är hon stabil, men den här sjukdomen är lurig och det kan ändra sig snabbt, säger ryttaren.

    153040476_458662592000154_3254393987906883413_n
    Alla hästar som Carl-Walter Fox har med sig har blivit sjuka och en av dem är på klinik. Här behandlas en av dem som är kvar på tävlingsplatsen med dropp. Foto. Privat

    Den neurologiska formen av sjukdomen med vinglighet, förlamningar och inte sällan dödsfall kräver många gånger att hästarna behöver vårdas i hängmatta samt vara isolerade. Detta gör att tillgängliga vårdplatser snabbt tar slut. Nu har det börjat komma traktorer och nät till tävlingsplatsen för att kunna ge denna hjälp till hästar som behöver där.

    Fler veterinärer på plats

    I går, lördag, kom det också fler veterinärer efter att tävlingsveterinären Raul Botella Caselles varit ensam.
    – Han har varit helt fantastisk och arbetat dygnet runt, säger Carl-Walter Fox som har många invändningar mot hur det hela har skötts.
    – Anläggningen skulle ha stängts direkt när första fallet blev känt.  Alla team här skulle ha fått information. Och när smittan väl var känd här skulle det ha kommit fler veterinärer och hjälp mycket snabbare, nu tog det nästan en vecka. Det har bland annat varit en massa byråkratiskt krångel med spanska myndigheter. Men det får tas upp när detta är över.

    ”Får aldrig hända igen”

    – Så här får det inte gå till. Det som händer här får aldrig hända igen. FEI måste kräva att alla internationella tävlingsarrangörer har ett protokoll, en akutplan för hur de ska agera om en smitta bryter ut på en tävlingsplats.

    Hästarna som är kvar på tävlingsplatsen har placerats så att de ungefär 40 som hittills inte visat några symptom står i ett stall för sig själva. De 10-15 som är riktigt sjuka men inte får plats på någon klinik är i ett stall för sig själva och övriga är utspridda.

    Tempas varannan timme

    Carl-Walter Fox har lyckats få de fyra hästar han har kvar på anläggningen i ett hörn. Tillståndet för dem är stabilt.
    – Vi håller koll på dem hela tiden och försöker se minsta lilla förändring. De tempas varannan timme från fyra på morgonen till 11-tiden på kvällen. De får också medicin i förebyggande syfte två gånger om dagen och så är vi ute och går med dem, säger Carl-Walter Fox som har regelbunden kontakt med och har fått mycket stöd av Svenska Ridsportförbundets Annika Ersgård och landslagsveterinär Rasmus Westberg.

    När det kan bli aktuellt att lämna Valencia vet han inte.
    – Det handlar inte längre om att vi vill kunna åka hem. Det handlar om att vi vill kunna åka hem med så många hästar som möjligt. Alla här har nu fokus på att rädda så många hästar som möjligt.

    Förutom Carl-Walter Fox är Erica Swartz en av de svenska ryttarna på samma tävlingsplats.

    SVA har gått ut med rekommendationer angående smittutbrottet. 

    Fakta

    EHV-1

    EHV-1 kan yttra sig på tre olika sätt, med skilda sjukdomsförlopp:

    • Luftvägsinfektionen ger feber, trötthet och aptitlöshet. Symtomen kan vara så milda att hästägaren inte märker något eller hög feber, näsflöde och hosta.
    • Livmoderinfektion (virusabort). Innebär att ett smittat sto oftast kastar sitt foster, vanligen under senare delen av dräktigheten.
    • Hjärn- och hjärnhinneinfektion med neurologiska symtom. Hästen blir vinglig i bakdelen, kan inte koordinera sina rörelser och får slapp svans. Hästen kan få svårt att resa sig och har ibland svårt att kontrollera sin urinering. Allt börjar med en febertopp och sedan kan rörelsestörningarna komma några dagar efteråt.

    Det finns vaccin mot EHV-1, men det skyddar inte från den neurologiska formen.

    EHV-1 är anmälningspliktig och insjuknade hästar ska omedelbart isoleras och isoleringen bör hållas i minst tre, helst fyra veckor efter sista symtom.

    Så arbetar Ridsport

    Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

    BESTÄLL NU

    Köp Ridsport Komplett från 123 kr i månaden
    Hingstar Online

    Just nu 102 hingstar i vår databas

    Visa alla hingstar
    Tipsa Ridsport Besök vår tipssida - du kan vara helt anonym

    Ridsport digital

    99:- i månaden