Träningstips
16 juni 2018 14:39
Ridsportplus

Sportpsykologen Hickey: ”Tro på det du gör”

Mental träningKonsten att bli en bättre version av sig själv och få fyrafelsrundor att bli felfria. Det var i fokus när sportpsykologen Jim Hickey besökte Sverige och Runsten Equestrian för att dela med sig av sina erfarenheter och nycklar till sportslig framgång. 

Sportpsykologen Hickey: ”Tro på det du gör”
Foto: Roland Thunholm

Hej, den här artikeln tillhör Ridsport Plus - vårt låsta material.

För att snabbt läsa vidare har du två möjligheter:

Redan prenumerant?

Prenumerera på Ridsport

Jim Hickey är en av tre bröder i familjen Hickey. John Hickey och Eamon Hickey är mer bekanta för den svenska publiken då de är bosatta i Sverige medan Jim Hickey bor kvar på Irland där han coachar toppryttare med mental träning.

Tro på dig själv och släpp prestationsångesten, glöm aldrig bort att vi gör det här för att vi älskar hästar och ridsport. Jim Hickey.

– Jag var tidigare tävlingsryttare men led av dåligt självförtroende och kände mycket press på mig hemifrån. Jag började läsa om mental träning för min egen skull och ville finna nycklarna till lycka och självförtroende, säger han.

Under föreläsningen hos Runsten Equestrian på fredagen nämnde Jim Hickey vid flera tillfällen hur viktigt det är att säga JA och fokusera på rätt saker för att utvecklas som person och ryttare.
– Det största felet många gör är att de tänker negativt, ”jag vill inte ha fyra fel”. Fokusera i  stället på det du faktiskt vill, du vill vara felfri, säger han.

Enligt Jim Hickey krävs det tio positiva saker i hjärnan för att övervinna en negativ, därför är det viktigt att se det positiva i sin prestation även när man har en dålig dag.
– Ibland blir det inte som man tänkt sig och då måste man ta lärdom i stället för att bryta ner sig själv. Ställ frågan ”vad var bra och vad kan bli ännu bättre?”

Ge dig själv de bästa förutsättningarna
Planering och noggranna förberedelser är viktigt för att nå framgång enligt Jim Hickey. Konkreta tips är att arbeta efter ett tydligt system som alltid är detsamma och skriva ned saker för att minska stressen över att behöva komma ihåg.
– Ha en tydlig plan för dig och din häst. Ta dig tid att varva ner och visualisera exakt hur du vill rida innan en tävlingsstart. Det gör att du blir lugn och ett lugn ger i sin tur självförtroende.

Jimhickey_malinfredriksson
Jim Hickey föreläste under Runsten Equestrian på fredagen. Foto: Malin Fredriksson

Jim Hickey använder sig till vardags av en tiogradig skala som ett enkelt verktyg att mäta hur noga förberedelser har skett.
– När allt är tio av tio kommer troligtvis den felfria rundan bli verklighet utan problem.

Tänk enkelt
Inställningen är viktig för att utvecklas och Jim Hickey poängterade vikten av att tänka enkelt.
– Det vi tror är lätt blir lätt medan det motsatta sätter onödig press och försvårar. Våga tro på det du gör och bry dig inte om vad andra tycker.

En annan viktig nyckel som han kopplade ihop med inställning var inspiration. Han väljer att se sina motståndare som en inspirationskälla.
– Våga inspireras av dina rivaler i stället för att se dem som hot. Visualisera och tänk att du är din största konkurrent så är chansen större att du slår honom eller henne.

Ha en plan
Sammanfattningsvis förklarade Jim Hickey att en tydlig plan, tid för visualisering och att våga tro på sig själv är nycklarna till en felfri runda.
– Säg det högt, jag kan! Tro på dig själv och släpp prestationsångesten, glöm aldrig bort att vi gör det här för att vi älskar hästar och ridsport.

Tips

John Hickeys tre E:n som leder till framgång

Educate. Kontrollera hjärnan med rätt verktyg.
Entertain. Älska det du gör.
Energize. Det krävs energi och ansträngning för att lyckas.

 

Så arbetar Ridsport

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Ridsport är oberoende och fristående i förhållande till ekonomiska, privata, politiska och andra intressen.

BESTÄLL NU

Köp Ridsport Komplett från 99 kr i månaden
Hingstar Online

Just nu 120 hingstar i vår databas

Visa alla hingstar

Ridsport digital

69:- i månaden